Sari direct la conținut

Zelenski spune că luptele de pe front sunt „dure”, dar Ucraina „domină”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut joi seară că contraofensiva sa a fost dificilă, dar a dat asigurări că trupele sale domină forțele rusești, potrivit AFP.

„Ocupanții încearcă din toate puterile să-i oprească pe băieții noștri. Luptele sunt foarte violente”, a recunoscut el în mesajul său zilnic, asigurând totuși că „orice ar face inamicul, armata ucraineană este cea care domină”.

Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie pentru a respinge forțele rusești din teritoriile din est și sud, dar de atunci a înregistrat progrese modeste.

Președintele Zelenski a vorbit joi despre lupte în zonele cheie de la Lîman, Bahmut și Avdiivka, în estul țării, dar și pe frontul de sud.

În 2022, Ucraina a recucerit întinderi de teritoriu în jurul Hersonului și Harkovului în contraofensive rapide. Dar forțele ucrainene se confruntă acum cu poziții defensive rusești înrădăcinate.

Kievul a avertizat că această contraofensivă ar putea fi lungă și dificilă și și-a îndemnat aliații să trimită mai multe arme.

Pentru a-şi putea continua contraofensiva împotriva trupelor ruse, Ucraina are nevoie de sute de blindate, de mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi de avioane de luptă F-16, a declarat Mihailo Podolyak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu publicat joi de portalul ungar Hvg, citat de agenţia EFE.

„Pentru ca operaţiunile noastre să aibă succes, avem nevoie de suficiente trupe mecanizate. Nu vorbim despre 10-15 tancuri, ci despre alte 100-300″, a precizat principalul colaborator al lui Zelenski.

Mai mult, a adăugat Podolyak, pentru a lovi bazele logistice ale armatei ruse, armata ucraineană are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune. El a admis că Rusia are un avantaj al forţelor aeriene, situaţie ce ar putea fi egalizată prin instalarea de noi sisteme antiaeriene şi cu ajutorul unor avioane F-16.

„Dacă aceste livrări se accelerează, cursul războiului de asemenea se va accelera”, crede consilierul prezidenţial ucrainean, care a criticat lentoarea iniţială a ajutorului militar occidental în 2022.

Occidentul, divizat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, şi-a reiterat joi reticenţa de a livra rachete de croazieră solicitate de Kiev pentru a respinge forţele ruse şi să urmeze astfel exemplul Marii Britanii şi al Franţei, relatează agențiile France Presse.

O decizie cu privire la Taurus, rachete de croazieră aer-sol cu o rază de acţiune de peste 500 km, „nu constituie o prioritate”, a afirmat Boris Pistorius în marja unei vizite la o brigadă de vânători alpini în Bavaria.

„Obiecţiile” germane „sunt evidente”, a spus în continuare el, evidenţiind raza de acţiune a acestui armament, care le-ar permite forţelor ucrainene să lovească mult în spatele liniei frontului din estul Ucrainei.

Nici SUA nu furnizează acest tip de rachetă, a adăugat ministrul german al Apărării.

Pe urmele Marii Britanii, Franţa a anunţat la summitul NATO de la jumătatea lunii iulie livrarea către Ucraina a unor rachete franco-britanice cu rază lungă de acţiune Scalp, numite Storm Shadow peste Canalul Mânecii.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro