Sari direct la conținut

Rubla, la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni: Afectată de inflație și de fuga de capitalului

HotNews.ro
Ruble rusesti, Foto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images
Ruble rusesti, Foto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Rubla a înregistrat joi cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, sub efectul combinat al revenirii inflației în și al exodului de capital, pe fondul războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Moneda rusă a scăzut la 94,9875 ruble pentru un dolar, fiind pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat de la sfârșitul lunii martie 2022, în primele săptămâni ale invaziei rusești în Ucraina.

Deși, teoretic, este lăsată să fluctueze, rubla „este strâns controlată” de autoritățile ruse, a subliniat Peter Rutland, profesor la Universitatea Wesleyan (Vermont) și expert în Rusia.

Faptul că guvernul rus o lasă să derapeze în acest mod atestă totuși tensiunile din cadrul economiei rusești.

Deși a surprins în mare măsură analiștii evitând să se abată de la curs de la începutul sancțiunilor internaționale, această economie dă semne de slăbire.

În raportul său de politică monetară publicat luni, Banca Centrală a Rusiei (CBR) a indicat că „după o perioadă de moderare în ultimele luni, inflația s-a accelerat” în țară.

Rata de creștere a prețurilor „depășește 4% în ritm anualizat”, a continuat aceasta, ceea ce este mai mare decât obiectivul pe termen lung al Băncii Centrale de 4%.

Această presiune reînnoită poate fi explicată, în parte, prin faptul că cheltuielile publice și consumul „cresc mai repede decât capacitatea de expansiune a economiei ruse”, potrivit raportului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro