Sari direct la conținut

Cum explică experții militari atacul ucrainean cu HIMARS de pe Insula Giarîlgaci: Rușii au încălcat regula de bază a războiului

HotNews.ro
Trupele rusesti de pe Insula Giarilgaci, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Trupele rusesti de pe Insula Giarilgaci, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Unitățile rusești de pe Insula Ciarîlgaci au fost lovite de ucraineni cu sisteme HIMARS fiindcă au ignorat regulile războiului, una dintre cele de bază vizând evitarea masării de trupe în spații deschise fără protecție, au declarat mai mulți experți militari pentru Insider.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a declarat într-un comunicat de presă publicat marți că în total, cinci unități rusești au fost depistate pe insulă și atacate cu lovituri separate ale lansatoarelor HIMARS.

„Mulțumită informațiilor oferite de rezistența din teritoriile ocupate temporar, zeci de invadatori și echipamente inamice au fost distruse”, mai nota comunicatul de presă, Centrul Național de Rezistență de la Kiev publicând de asemenea o înregistrare video cu atacul.

Insula Giarîlgaci se află în zona de sud-vest a regiunii Herson, aparținând administrativ de raionul Skadovsk de pe malul de est al râului Nipru. Toată zona a fost ocupată de forțele ruse în primele zile ale invaziei declanșate anul trecut.

În prezent insula se află la o distanță de aproximativ 70 de kilometri de cele mai apropiate teritorii controlate de forțele ucrainene și, prin urmare, la limita razei de acțiune a rachetelor furnizate de SUA pentru sistemele HIMARS pe care armata americană le-a trimis forțelor Kievului.

Acest lucru a ridicat semne de întrebare privind modul în care ucrainenii au putut realiza atacul, ținând cont de dificultățile logistice inerente.

Însă Simon Miles, un profesor de la Universitatea Duke și istoric specializat în relațiile dintre SUA și URSS, atrage atenția că, în primul rând, „să îți masezi trupele în raza de acțiune a ucrainenilor este un lucru lipsit de înțelepciune”.

Comandanții ruși s-ar fi simțit încrezători că trupele lor nu pot fi lovite pe Insula Giarîlgaci

„Nu știu dacă militarii ruși au crezut că sunt suficient de departe și se bucură de un soi de sanctuar, dar nu a fost cazul, evident”, a mai declarat acesta pentru Insider.

Mark Cancian, un colonel în retragere a pușcașilor marini americani, amintește că de regulă sistemele HIMARS sunt ținute ceva mai în spatele liniei propriu-zise a frontului, ceea ce i-ar fi putut face pe ruși să se simtă încrezători că nu pot fi loviți pe Insula Giarîlgaci.

„Ucrainenii fie au mutat un HIMARS foarte aproape, fie au găsit o modalitate să îl pună pe o insulă sau barjă care să ajungă în raza necesară”, afirmă el.

Miles notează de asemenea că trupele rusești de pe insulă par să fi sosit recent aici și că e nevoie de timp pentru stabilirea unor perimetre defensive, deși natura propriu-zisă a fâșiei de pământ face acest lucru dificil.

Insula Giarîlgaci este una asemănătoare unui grind sau banc de nisip, având o formă alungită cu o suprafață totală de 56 de kilometri pătrați. Lungimea sa este de 42 de kilometri iar lățimea de 4,8 kilometri.

Atacul cu sisteme HIMARS ar fi trebuit prevăzut de armata rusă

Profesorul de la Universitatea Duke subliniază că Rusia știe cu siguranță raza de acțiune a armelor ucrainene și ar fi să poată prezice că unitățile sale s-ar putea afla în bătaia sistemelor HIMARS.

„Lecția unu pentru ruși: adversarul tău este isteț. Nu trebuie să îți faci estimările privind raza prea la limită”, subliniază și Mark Cancian.

„La un nivel tactic de bază putem vedea că forțele armate ruse învață din greșelile lor. Dar una este să înveți la un nivel de bază și alta să diseminezi aceste cunoștințe în rândul unor forțe mari disipate geografic”, adaugă Miles.

În ceea ce privește posibilele obiective ale atacului ucrainean de aici, acesta notează că el ar fi putut viza demoralizarea soldaților ruși în condițiile în care Ucraina afirmă că trupele Moscovei folosesc această zonă ca bază de antrenament.

„Ucraina le neagă trupelor rusești de la terenul de instrucție sanctuarul necesar pentru a se odihni și a fi reechipate. Acest lucru va avea efecte macro destul de potente pe termen lung”, conchide el.

Urmărește ultimele evoluții din a 527-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro