ANALIZĂ Poate China să medieze cu adevărat o pace între Rusia și Ucraina? Argumente pro și contra
Nici Ucraina, nici Rusia nu sunt pregătite să cedeze teritorii, și pare să fie puțin teren comun pentru ca dialogul să înceapă. Ca rezultat, inițiativele chineze, arabe, occidentale și africane par în prezent ineficiente. Cu toate acestea, în cele din urmă, vor trebui să aibă loc discuții reale, spun analiștii.
Și atunci când părțile vor fi pregătite să negocieze, influența Chinei și Arabiei Saudite asupra Rusiei și neutralitatea relativă a Africii ar putea să le plaseze într-o poziție bună pentru a media între cele două părți beligerante.
China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o adevărată reușită diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, notează Reuters.
Argumente PRO:
- 1. Relațiile bune cu ambele părți: China menține relații diplomatice bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, ceea ce îi conferă o poziție de neutralitate aparentă și credibilă în medierea conflictului.
- 2. Influența economică și politică: China are o influență semnificativă în regiune și la nivel global, ceea ce i-ar putea oferi o anumită capacitate de a influența ambele părți să accepte negocieri de pace.
- 3. Experiența anterioară: China a jucat un rol în medierea altor conflicte, cum ar fi cel dintre Arabia Saudită și Iran, ceea ce ar putea sugera că are abilitățile necesare pentru a facilita discuțiile dintre Rusia și Ucraina.
Argumente CONTRA:
- 1. Interese divergente: Interesele Chinei în regiune pot diferi de ceea ce ar fi benefic pentru Ucraina și Rusia. China ar putea avea obiective economice sau politice care ar putea influența direcția medierii.
- 2. Complexitatea conflictului: Conflictul dintre Rusia și Ucraina este extrem de complex, cu istorie profundă și chestiuni geopolitice sensibile. China ar putea să nu aibă înțelegerea profundă necesară pentru a facilita o rezolvare eficientă.
- 3. Neutratitatea contestată: Unele țări și actori internaționali ar putea să pună sub semnul întrebării neutralitatea Chinei, percepută adesea ca aliat al Rusiei. Aceasta ar putea afecta credibilitatea sa în rolul de mediator.
Dacă distanța față de conflict este cartea câștigătoare pe care națiunile africane sau Arabia Saudită o pot aduce la negocieri, China oferă o promisiune diferită pentru cei care încearcă să-l convingă pe Putin să pună capăt războiului, potrivit Al Jazeera.
Este cel mai mare aliat și partener economic al vecinului său nordic, susținând economia acestuia printr-o creștere semnificativă a achizițiilor de petrol și alte schimburi comerciale și oferind Moscovei acoperire politică în platforme internaționale precum Consiliul de Securitate al ONU.
Steagurile Chinei, Ucrainei și Rusiei (Foto: DreamsTime / Stock Casablanca)
Experiența Chinei în astfel de negocieri
După luni de presiune din partea națiunilor europene să folosească această influență pentru a-l determina pe Putin să își retragă trupele din Ucraina, China a dezvăluit un plan de pace în martie.
Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, scrie Financial Times.
Înțelegerea propusă, pe care negociatorii ucraineni și ruși au discutat-o pe larg luni, ar stipula ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia, potrivit surselor FT.
Aceasta a venit după o remediere spectaculoasă în relațiile dintre Arabia Saudită și Iran, mediată de China, subliniind apetitul crescând al Beijingului pentru un rol principal în rezolvarea conflictelor globale.
China s-a oferit, de asemenea, să medieze între Israel – un important partener comercial al Beijingului – și Palestina, găzduindu-l chiar președintele palestinian Mahmoud Abbas în iunie.
Dar spre deosebire de aceste eforturi, planul său de pace pentru războiul din Ucraina este larg, vag și deschis la interpretare, solicitând Rusiei și Ucrainei să renunțe la „mentalitatea războiului rece”, să înceteze ostilitățile și să reia negocierile de pace.
China câștigă mai mult din război, decât din pace
Puncte rezonabile, poate, dar argumente cu greu convingătoare pentru două țări blocate în mijlocul unui război devastator să-și lase armele jos. Lucru care nu surprinde, potrivit unor analiști.
Celelalte inițiative de pace pe care Beijingul le-a promovat au fost în mare parte în conflictele vechi, în care pacea îi permite Chinei să-și protejeze propriile interese, potrivit lui Niva Yau, cercetător asociat al Consiliului Atlantic pentru Hubul Chinei Globale.
Arabia Saudită și Iran, de exemplu, sunt ambii parteneri cheie pentru China, iar relațiile mai bune dintre ei reduc riscurile pentru investițiile chineze în oricare dintre aceste națiuni.
Cu toate acestea, în războiul din Ucraina, Yau a spus că China câștigă nu din pace, ci dintr-un „război prelungit” care epuizează resursele Occidentului și ajută la intensificarea comerțului bilateral profitabil cu o Rusie vulnerabilă și izolată.
China ar putea profita militar atacând Taiwanul
Dar China, a spus ea, nu este răspunsul în acest caz. Un război lung, a argumentat ea, ajută China „să distragă lumea” și să „normalizeze neutralitatea în fața conflictului”.
Acest lucru, a spus ea, ar permite în cele din urmă aventurile militare pe care China ar putea dori să le inițieze în viitor, inclusiv o posibilă mișcare în Taiwan, pe care Beijingul îl consideră teritoriu chinez.
Cu toate acestea, nu este în interesul Chinei să vadă Rusia slăbită dincolo de un anumit punct. Și dacă reversurile militare, economice și geopolitice încep să se acumuleze pentru Rusia și să o împingă la marginea unui colaps, restul lumii știe că doar o țară poate să-l convingă pe Putin să accepte un acord înainte să fie prea târziu: China.
Ce crede Ucraina?
La fel ca în cazul Africii, Ucraina nu consideră că China este neutră în conflict. A rămas diplomatică și a menținut canale de comunicare atât cu China, cât și cu liderii africani de când delegațiile lor au vizitat Kievul, dar a respins efectiv planurile lor de pace pentru moment.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu Li Hui, reprezentant special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, în mai și a subliniat că Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sau înghețarea conflictului.
Li Hui (Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia)
Kievul a respins, de asemenea, și alte sugestii din Sudul Global, inclusiv sugestia președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva de a crea un ‘club al păcii’ care să includă India, Indonezia, China și alte țări din America Latină ca membri potențiali.
Mai mult, Kuleba a respins de la tribuna ONU apelurile la o „pace abstractă” din partea unor ţări şi comentatori, declarând că, în realitate, ceea ce se cere în acest caz este de a permite Rusiei să se impună în ţara sa
„Auzim mereu apeluri la o pace abstractă, dar cele mai multe dintre ele nu vizează cu adevărat pacea, ci altceva”, a declarat Kuleba într-un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, reunită pentru a discuta situaţia din Ucraina.
Potrivit ministrului, atunci când cineva cere Kievului să se aşeze la masa negocierilor şi să pună capăt războiului, „ceea ce spune de fapt este că Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze pământul pe care l-a furat şi să continue să ucidă, să tortureze, să violeze şi să intimideze oamenii din teritoriile ocupate”.
Ucraina are propriul său plan de pace, pe care l-a promovat în întâlniri internaționale de înalt nivel, inclusiv în cea cu părțile africane și chineze, și care insistă asupra recuceririi complete a teritoriilor ocupate de Rusia în prezent.
În concluzie, deși China ar putea teoretic să joace un rol de mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina, există numeroase provocări și variabile care ar putea afecta eficacitatea sa în această calitate. Medierea într-un astfel de conflict este o sarcină complexă și sensibilă, care necesită nu numai influență diplomatică, dar și o înțelegere profundă a contextului și a intereselor părților implicate.
Lovitură pentru Moscova: China anunţă că va participa în Arabia Saudită la discuţiile despre Ucraina, care exclud Rusia
China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o adevărată reușită diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, notează Reuters.
Diplomaţii ucraineni şi occidentali speră că reuniunea de la Jeddah – la care participă consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din circa 40 de ţări – va conveni asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.
Volodimir Zelenski intr-o vizita oficiala in Arabia Saudita (Foto: American Photo Archive / Alamy / Profimedia)
Trimisul special chinez pentru afaceri eurasiatice Li Hui va merge la Jeddah pentru discuţii, a anunţat vineri Ministerul chinez de Externe. „China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii politice la criza din Ucraina”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE chinez, într-un comunicat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că speră ca iniţiativa să conducă la un „summit pentru pace”, care să aibă loc în această toamnă şi la care să participe lideri din întreaga lume, pentru a aproba principiile bazate pe propria sa formulă de pace, în 10 puncte, care presupune retragerea trupelor ruse şi recăpătarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate.
Planul lui Zelenski, care pleacă de la principiul respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei, un principiu pe care şi Beijingul declară că îl susţine ferm, este însă o anatemă pentru Moscova, care afirmă că a anexat pentru totdeauna teritoriile ucrainene ocupate.
Kremlinul și-a exprimat luni nevoia de a cunoaște obiectivele care stau la baza viitoarelor discuții care se pare că vor avea loc în Arabia Saudită cu privire la războiul actual din Ucraina.
Ca răspuns la raportul WSJ, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Desigur, Rusia va monitoriza îndeaproape această întâlnire. Trebuie să înțelegem obiectivele stabilite și subiectele de discuție. Orice încercare de a avansa o rezoluție pașnică merită o considerație pozitivă”, relatează Alarabiya News.
Cu toate acestea, Peskov a reiterat, de asemenea, poziția Moscovei potrivit căreia, în prezent, nu percepe nicio bază validă pentru a se angaja în discuții de pace cu Kievul.
surse: Al Jazeera, Reuters, Financial Times, WSJ, AFP, HotNews.ro