Sari direct la conținut

Generalul Zalujni spune că Ucraina creează condiţiile pentru a avansa în sud, în timp ce ruşii afirmă că au zădărnicit eforturile ucrainenilor de a avansa

HotNews.ro
Valeri Zalujnîi, Foto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia
Valeri Zalujnîi, Foto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

Trupele ucrainene creează condiţii pentru a avansa pas cu pas în sud şi pentru a avea iniţiativa pe câmpul de luptă, a declarat luni şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, în timp ce Moscova afirmă că a zădărnicit eforturile ucrainenilor de a avansa, relatează News.ro citând CNN.

Zalujni a discutat luni cu omologul său american, generalul Mike Milley, căruia i-a spus că apărarea ucraineană este stabilă, trupele respingând încercările ruseşti de a contraataca şi de a distrage atenţia forţelor ucrainene din alte zone ale frontului. Forţele ucrainene creează pas cu pas condiţiile pentru a avansa în sud, unde au avut dificultăţi în a câştiga teren, în condiţiile în care continuă lupte grele.

Zalujni a declarat pe Telegram că i-a mai spus şefului Statului Major Interarme, generalul Mark Milley, că apărarea Ucrainei este fermă. „Iniţiativa este de partea noastră. Soldaţii noştri fac tot ce pot. (Rusia) desfăşoară acţiuni active de asalt în mai multe direcţii, dar nu reuşeşte”, l-a asigurat el pe Milley.

Ei au discutat, de asemenea, despre nevoile actuale ale Ucrainei „în materie de armament şi muniţii”, după cum a precizat Zalujni.

Atât oficialii ucraineni, cât şi cei ruşi au vorbit despre confruntări puternice de-a lungul liniilor de front din sudul Ucrainei, cu puţine teritorii câştigate sau pierdute de ambele părţi.

Se pare că eforturile ucrainenilor de a cuceri satul Robotine nu au dat încă roade, după săptămâni de lupte în zonă. Agenţia oficială de ştiri rusă RIA Novosti susţine că reporterii săi au vizitat satul, „unde nu a mai rămas nicio casă întreagă din cauza asalturilor nereuşite ale forţelor armate ale Ucrainei din ultimele două luni”.

Reporterii au transmis imagini care pretind că arată blindate ucrainene distruse în zona imediată.

RIA Novosti a declarat pe canalul său de Telegram că „de fiecare dată, militarii ruşi îi opresc în apropierea (satului). În acelaşi timp, forţele armate ale Ucrainei bombardează în mod constant satul, unde încă mai sunt civili”.

Alte surse ruseşti au publicat, de asemenea, imagini şi înregistrări video cu resturi de blindate ucrainene, care ar fi în zona Robotine, notează CNN.

În ultimele zile, Ministerul rus al Apărării şi surse ruseşti neoficiale au afirmat că atacurile ucrainene în zona Robotine au fost respinse, un blogger militar rus afirmând că tranşeele din zonă care fuseseră ocupate de trupele ucrainene au fost ulterior recucerite.

Guvernatorul instalat de Rusia pentru partea ocupată din regiunea Zaporojie, Evgheni Baliţki, a afirmat că forţele ruseşti au respins, de asemenea, grupurile de infanterie ucrainene care au încercat să avanseze în apropiere de Mala Tokmacika şi Novopokrovka, sate aflate la câţiva kilometri sud-est de oraşul Orihiv.

CNN precizează că nu este în măsură să confirme afirmaţiile ruseşti, iar raritatea înregistrărilor video geolocalizate face dificilă o evaluare independentă a câmpului de luptă. (News.ro)

Urmărește ultimele evoluții din a 530-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro