Un ofițer rus a explicat cum ajunge ministerul apărării la cifre fantasmagorice privind echipamentele ucrainene distruse
Un ofițer al armatei ruse a oferit o relatare fără perdea asupra modului în care forțele armate ale Moscovei „umflă” numărul de echipamente pe care le-ar fi distrus în timpul luptelor, explicând că datele adesea fantasmagorice prezentate de ministerul apărării au cel puțin două cauze.
„Poți ști sigur când lovești o momeală și nu vehiculul inamicului, poți suspecta asta, dar dacă momeala per ansamblu nu este rea și te ajută la raport, atunci o lovești și raportezi succesul către conducere. Orice ofițer sovietic (pe care îi pupă în c*r mulți oameni azi) ar fi făcut exact același lucru”, a scris pe canalul său de Telegram ofițerul ce folosește pseudonimul „Colonelul Șuvalov”.
Mesajul său a fost tradus de Dmitri, fondatorul cunoscutului site War Translated.
„Colonelul Șuvalov” explică apoi că „armata este simplă”:
„Fiindcă raportul tău despre lovirea țintei (mai ales dacă este una ‘grasă’) este o bucurie pentru tine și pentru autorități, și pentru autoritățile autorităților. Dar dacă tu zici ‘totu-i liber’ și scrii un raport plictisitor că ‘ținta detectată s-a dovedit a fi falsă și părea nepotrivit să o lovim din cauza necesității de a păstra munițiile ghidate de precizie’, atunci vei deveni un ****nar atât pentru autorități, cât și pentru ceilalți ofițeri”.
Ofițerul rus susține apoi că ucrainenii au și ei această problemă de mentalitate fiindcă au fost instruiți tot în școli militare sovietice, dar că ar fi depășit-o prin lăsarea „controlului asupra țintelor” pe seama „experților lor occidentali”, ceea ce ar fi eliminat cu totul motivația de a scrie rapoarte false.
Armata rusă raportează de mai multe ori distrugerea aceluiași vehicul
„Acum voi spune un lucru josnic și nepopular, dar vreau să aud măcar un ofițer activ să spună că mint: înainte, dar și după apariția echipamentelor militare occidentale [pe front], o metodă foarte populară de a da rezultate pozitive în sus este în general de a trage frumos în echipamentele deja distruse ale inamicului”, își continuă acesta relatarea.
„Un Bradley, care a fost lovit de un tun antitanc ieri, poate să fie țintit frumos astăzi din elicoptere, iar mâine îl poți lovi cu obuziere autopropulsate. Cu înregistrări video, rapoarte, toate unghiurile potrivite. Deci acesta devine nu unul, ci trei Bradley-uri distruse”, explică „Colonelul Șuvalov”.
„Întrucât conducerea politică cere rapoarte foarte specifice, Statul Major va cere de asemenea un asemenea raport. Iar militarii vor rezolva problema în singurul mod pe care îl știu – militărește”, susține el, afirmând de asemenea că această practică „nu este nicidecum una exotică, ci folosită în masă”.
Ofițerul rus spune că situația are nevoie de o „soluție externă” întrucât în armată ea nici nu este văzută ca o problemă deoarece „conducerea militară trăiește în universul ei”.
„Conducerea militară îți cere rapoartele necesare, iar dacă realitatea nu corespunde cu ele, atunci acestea sunt probleme ale realității. Tu ești un ofițer, poți să o faci”, conchide el cu privire la redactarea unor rapoarte false.
Acesta a făcut comentariile în urmă cu câteva zile, înainte ca ministerul rus al apărării să publice miercuri un nou bilanț fantasmagoric cu privire la numărul de echipamente ucrainene distruse.
Militarii ruși primesc bani dacă distrug echipamente de luptă
În luna iunie un pilot rus care a fugit în Lituania fiindcă nu mai voia să participe la război a oferit și el detalii cu privire la modul de raportare al armatei ruse, acesta invocând însă și stimulentele financiare pe care le au militarii care depun rapoarte false.
„Să spunem că există un tanc avariat. Și mai multe elicoptere trag în el de mai multe ori, iar artileristul confirmă pentru o sumă mică de fiecare dată că a fost distrus un nou echipament. Și, de fapt, toată lumea este plătită pentru un singur tanc”, a dezvăluit pilotul cu grad de locotenent în forțele aeriene ruse.
Ofițerul a spus că niciun militar rus nu crede în rapoartele zilnice transmise de generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
În noiembrie 2022, Ministerul rus al Apărării a promis soldaților plăți separate pentru echipamentele militare distruse ale trupelor ucrainene. Militarii primesc 300.000 de ruble (3.350 de euro) pentru un avion distrus, 200.000 de ruble (2.235 de euro) pentru un elicopter și 100.000 de ruble (1.115 euro) pentru un tanc.
Urmărește ultimele evoluții din a 533-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.