Sari direct la conținut

Unul dintre generalii ruși înlocuiți de Putin pentru insuccese în Ucraina a murit la 58 de ani, în urma unei „boli îndelungate”

HotNews.ro
Generalul rus Ghennadi Jidko, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Generalul rus Ghennadi Jidko, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Un general rus de top care ar fi ocupat anul trecut funcția de comandant pentru operațiunea militară din Ucraina a murit miercuri, potrivit presei de stat din Rusia, transmite CNN.

Generalul de armată Ghennadi Jidko a murit miercuri „în urma unei boli îndelungate”, potrivit agenției oficiale de presă TASS. Jidko avea 58 de ani, a precizat TASS.

Ghennadi Jidko a ocupat funcția de comandant al Districtului Militar de Est al Rusiei în perioada mai – octombrie 2022.

El ar fi fost comandantul general al teatrului de război din Ucraina în timpul ofensivei Moscovei împotriva Lisiceansk și Severodoneţk în vara anului 2022.

Moartea generalului Ghennadi Jidko a fost anunțată prima dată pe Telegram, de către guvernatorul regiunii ruse Habarovsk, Mikhail Degtyarev, care a scris: „Am avut norocul să îl cunosc pe acest om, foarte atent la nevoile unui simplu soldat și foarte exigent față de serviciu. Acești comandanți sunt cei care se numesc cu adevărat comandanți”.

Nu a fost difuzat niciun anunț oficial cu privire la moartea lui Jidko.

Biografia lui Jidko publicată de agenția de presă TASS nu menționează perioada în care acesta a servit ca comandant în Ucraina.

Numirea sa nu a fost niciodată confirmată în mod oficial, dar în iunie anul trecut generalul Ghennadi Jidko a apărut lângă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în timpul unei vizite a forţelor desfăşurate în Ucraina, eveniment ce părea să-i confirme funcţia.

Câți comandanţi a înlocuit Putin de la începutul războiului

De la începutul războiului, Vladimir Putin l-a schimbat de cel puţin de patru ori pe comandantul armatei trimise să cucerească Ucraina, dar nu e clar cine a condus exact invazia în primele săptămâni.

Din aprilie anul trecut, militarii ruşi au fost conduşi de Aleksandr Dvornikov, două luni mai târziu a fost înlocuit de Ghennadi Jidko, care a fost concediat în octombrie, la scurt timp după cedarea regiunii Harkov. Apoi Serghei Surovikin a fost numit în locul său. Acesta s-a remarcat prin loviturile masive cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, dar cu toate acestea nu a rezistat decât până în ianuarie, când i-a luat locul însuşi șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov. Acesta din urmă i-ar fi cedat conducerea, în primăvară, lui Mihail Teplinski.

De asemenea, în total, din februarie 2022 până în mai 2023, Putin a înlocuit cel puţin 17 comandanţi de rang înalt ai trupelor, au calculat experţii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro