Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 541: Numărul militarilor ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina s-ar apropia de 500.000 / „În ultimele două luni, am eliberat mai mult de 230 de kilometri pătraţi”, susține premierul ucrainean la București

HotNews.ro
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

O dronă ucraineană a lovit vineri o clădire din centrul Moscovei, perturbând traficul aerian după ce a declanșat o explozie puternică care a fost auzită în tot cartierul de afaceri al capitalei Federației Ruse, au declarat oficiali ruși, potrivit Reuters. Primarul orașului spune că „nu există pagube semnificative”, relatează agenția rusă de presă TASS. Rusia mai anunţat că a dejucat joi seară un atac ucrainean efectuat cu o dronă navală împotriva flotei sale din Marea Neagră.

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 541, LIVETEXT:

00:53Opțiunea serviciului militar „alternativ” a dispărut în Ucraina, după instaurarea legii marțiale anul trecut. Dar unii ucraineni au refuzat totuși participe activ în lupta cu Rusia, invocând principii biblice sau obiecții de conștiință, și acum se confruntă cu riscul de a face închisoare, relatează The New York Times.

23:58Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se pregătesc ”lucruri puternice” pentru ţara sa, pentru întărirea statului şi a războinicilor. ”Facem totul ca în ajunul Zilei Independenţei ţării noastre să putem spune că Ucraina a mai făcut un pas către cercul celor mai puternice state din lume”, a declarat el, relatează News.ro.

Cât teritoriu au eliberat ucrainenii în ultimele două luni

23:20 Forțele ruse au atacat un sat de lângă Herson pe 18 august, ucigând un bărbat și rănind alți doi civili, au informat oficialii locali, relatează Kyiv Independent.

Procuratura Generală a declarat că forțele ruse au lansat atacul în jurul orei 20.00. ora locală, ucigând un bărbat de 72 de ani.

O femeie de 73 de ani și un bărbat de 93 de ani au fost răniți. Ambii au primit îngrijiri medicale la fața locului, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

22:29Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, aflat vineri în vizită la București, a anunțat că președintele țării invadate de Rusia va veni în România, dar fără să ofere mai multe detalii.

Cred ca președintele Zelenski va veni în România, nu pot spune data, dar știu ca o va face”, a declarat la Digi24 Denîs Șmîhal.

21:56Premierul Ucrainei, Denîs Shmîhal, anunţă că acţiunile contraofensive ale armatei ucrainene se desfăşoară ”conform planului”, iar militarii ucraineni înregistrează în fiecare zi victorii. „Deocamdată, armata ucraineană a eliberat, de la începutul agresiunii pe scară largă, am eliberat mai mult de 50% din teritoriile noastre ocupate. Continuăm. În ultimele două luni, am eliberat mai mult de 230 de kilometri pătraţi”, afirmă oficialul ucrainean, care adaugă că armata are nevoie de mai multă muniţie pentru a continua contraofensiva, relatează News.ro, citând un interviu pentru Digi24.

20:55O explozie care a avut loc în timpul întâlnirii a poliției administrației numită de ruși în orașul ocupat Energodar, regiunea Zaporojie, l-ar fi rănit pe colonelul Pavel Chesanov de la Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei și pe subalternii acestuia, au spus Serviciul de Informaţii al armatei ucrainene și primarul ucrainean al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, relatează Ukrainska Pravda.

20:28Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a 54 de cetățeni britanici, printre care procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, și ministrul Apărării, Annabel Goldie, ca răspuns la sancțiunile Marii Britanii împotriva cetățenilor și companiilor rusești, scrie Reuters, citând Ministerul rus de Externe.

O serie de corespondenți de la BBC, The Guardian și Daily Telegraph au fost, de asemenea, incluși pe lista Moscovei, care susține că o va extinde.

Curtea Penală Internațională a emis, în martie, mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război prin deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina, acuzații pe care Moscova le neagă.

20:05High Precision Systems, care face parte din grupul rusesc Rostec, și-a prezentat cel mai recent produs – pușca cu lunetă Astarta de calibrul 12,7 milimetri – la forumul Armata 2023, iar producătorul se laudă că arma a fost mai precisă decât pușca americană Barrett, potrivit Tass.

Numărul militarilor ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina s-ar apropia de 500.000

18:50Numărul militarilor ucraineni și ruși uciși sau răniți de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, se apropie de 500.000, a scris vineri New York Times, citând oficiali americani, relatează Reuters.

Pierderile militare ale Rusiei se apropie de 300.000, dintre care 120.000 de morți și 170.000 până la 180.000 de răniți, a informat ziarul. De partea Ucrainei, au fost aproape de 70.000 de decese și 100.000 până la 120.000 de răniți.

18:20Canada impune sancțiuni împotriva a 15 indivizi ruși și a trei entități în ceea ce Ottawa a declarat că este un răspuns încălcările tot mai mari ale drepturilor omului și violențelor cu care se confruntă oponenții politici și criticii din Rusia, a anunțat vineri Ministerul de Externe, relatează Reuters.

Persoanele și entitățile sancționate sunt înalți oficiali ai guvernului rus, ai comisiei judiciare și de investigație, precum și ai instanțelor finanțate de la nivel federal, a precizat ministerul într-un comunicat.

18:14 Piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe avioanele de luptă F-16 în Danemarca mai târziu în luna august, a anunțat vineri ministerul danez al apărării, relatează CNN.

17:37Autoritățile poloneze cred că agenția de informații militare a Rusiei, GRU, recruta oameni în anunțuri de angajare online pentru a perturba transporturile de arme către Ucraina care treceau prin țară, scrie Washington Post. Astfel, polonezii ar fi dejucat cea mai gravă amenințare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova a lansat invazia Ucrainei, anul trecut.

17:01Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a venit cu o reacţie, după ce Federaţia Rusă a interzis accesul pe teritoriul ţării pentru 20 de oficiali moldoveni de rang înalt, dând asigurări că Republica Moldova nu se lasă intimidată şi rămâne „ferm angajată” în contracararea „acţiunilor destabilizatoare” ale Moscovei.

„Nu este prima oară când autorităţile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acţiunilor destabilizatoare. Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităţilor Republicii Moldova de instituire a parităţii colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federaţiei Ruse la Chişinău şi Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acţiuni de implicare în afacerile interne ale ţării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenţiei de Viena privind relaţiile diplomatice”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe Nicu Popescu.

Cum se desfășoară, în practică, tranzitul pe Dunăre al cerealelor ucrainene și ce presupune „dublarea capacității”, anunțată de România

16:30 Două poezii ale unui scriitor belarus socialist din secolul XIX care se referă la o revoltă naționalistă împotriva Imperiului Rus au fost declarate „extremiste”, în semn de extindere a represiunii în fața criticilor la adresa autorităților, relatează BBC.

16:20Pe Bâstroe sau pe Sulina? Cum se desfășoară, în practică, tranzitul pe Dunăre al cerealelor ucrainene și ce presupune „dublarea capacității”, anunțată de România

​HotNews.ro a vorbit cu persoanele care sunt responsabile cu navigația din România pentru a putea explica, din punct de vedere practic, cum se desfășoară acum tranzitul cerealelor ucrainene pe Dunăre și pe ce se bazează autoritățile când au anunțat dublarea capacității în perioada următoare.

15:50Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, într-o declaraţie de presă comună cu prim-ministrul Ucrainei Denîs Șmîhal, că România va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, cât şi pe mai departe, în procesul de reconstruire a ţării.

15:46Moscova a interzis vineri intrarea pe teritoriul Rusiei a mai multor oficiali din Republica Moldova a căror identitate nu a fost dezvăluită, a anunţat agenţia rusă RIA Novosti, citând Ministerul de Externe rus, relatează Reuters.

Relaţiile diplomatice dintre Moscova şi guvernul pro-european de la Chişinău s-au deteriorat rapid după invazia Rusiei în Ucraina. Republica Moldova, o fostă republică sovietică, are graniţă cu Ucraina şi cu România, notează Agerpres.

15:18Un drapel ucrainean a fluturat lângă o clădire a Serviciului Federal de Securitate (FSB) în oraşul rus Nijni Novgorod, arată mai multe videoclipuri postate pe reţelele sociale şi verificate de CNN.

14:34Lituania, țară membră NATO, a închis vineri două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei pe care le are cu Republica Belarus, pentru a face faţă riscului generat de grupul de mercenari Wagner, a anunţat poliţia de frontieră lituaniană, potrivit AFP.

13:20Un incendiu de proporţii a cuprins terminalul petrolier de la Novorossiisk, unul dintre cele mai mari porturi ruseşti de la Marea Neagră, situat la aproximativ 172 km de Crimeea, relatează The Guardian și News.ro.

Rusia a pierdut peste 256 de mii de soldați, susține armata ucraineană

12:35Premierul Ucrainei Denîs Șmihal a ajuns la Palatul Victoriei, unde se întâlnește cu omologul său român, Marcel Ciolacu.

11:41 Statul major al forțelor armate ucrainene estimează că trupele rusești au pierdut 460 de oameni în ultimele 24 de ore.

Armata ucraineană susține că de la începutul războiului 256.510 de soldați ruși au murit pe câmpul de luptă.

10:54Suedia a aprobat un pachet de asistență de securitate în valoare de 270 de milioane de euro pentru Ucraina, a anunțat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

10:10Un grup de ţări europene condus de Marea Britanie a anunţat vineri că va furniza echipamente de apărare aeriană în valoare de 115 milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor ruseşti, informează Reuters.

09:27Comunitatea de informații a Statelor Unite evaluează acum că Ucraina va eșua în a-și atinge obiectivul cheie al ofensivei declanșate vara aceasta: cucerirea sau măcar asedierea orașului Melitopol din sudul țării, relatează The Washington Post.

09:06 Kazahstanul intenționează să furnizeze 1,2 milioane de tone de petrol Germaniei prin intermediul conductei rusești Drujba în 2024, a anunțat operatorul de stat kazah de conducte KazTransOil, citat de agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Până la sfârșitul lunii iunie, Kazahstanul a livrat 290.000 de tone de petrol în Germania prin Drujba

Premierul Ucrainei, vizită în România

09:00Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, face, vineri, o vizită în România, fiind în drum spre Bucureşti. La 12.30 are programată o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, transmite News.ro.

08:47Prima navă care a părăsit Ucraina după încetarea acordului privind transportul de cereale a sosit joi seară la Istanbul în pofida blocadei ruseşti, potrivit site-urilor de transport maritim, transmite AFP.

07:58Statele Unite au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca şi Olanda pentru apărarea împotriva invadatorilor ruşi, de îndată ce instruirea piloţilor este finalizată, a declarat, joi, un oficial al SUA, citat de Reuters.

07:47Navele marinei ruse și chineze au patrulat împreună în Oceanul Pacific și au desfășurat exerciții navale în Marea Chinei de Est, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, transmite Reuters.

„Un detașament de nave ale marinei ruse și ale marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei operează în prezent în apele Mării Chinei de Est și a parcurs peste 6.400 de mile marine de la începutul patrulării”, a precizat ministerul.

07:27Rusia a anunţat că a dejucat joi seară un atac ucrainean efectuat cu o dronă navală împotriva flotei sale din Marea Neagră, unde numărul ciocnirilor a crescut de la retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale din Ucraina, transmite AFP.

06:02Apărarea aeriană a distrus la Moscova o dronă ucraineanăcare nu a provocat pagube sau victime, au declarat autorităţile vineri dimineaţa, pe fondul creşterii numărului de astfel de atacuri care vizează capitala Rusiei, informează AFP.

01:30 Vladimir Putin: „Ar trebui să ne gândim la o linie ferată de mare viteză între Moscova și Donbas”

Președintele rus a sugerat extinderea rețelei feroviare de mare viteză a țării pentru a stimula cooperarea dintre Rusia și aliatul său cheie Belarus, dar și cu teritoriile ocupate din Ucraina.

00:30Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Naţiunile au dreptul la apărare. Noi construim arsenalul lumii libere împreună”

Preşedintele Ucrainei vorbeşte despre un forum al industriilor de apărare care ar urma să fie organizat, în toamnă, de ţara sa, arătând că „naţiunile au dreptul la apărare”. „Noi construim arsenalul lumii libere împreună”, adaugă Zelenski.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro