Sari direct la conținut

Ce urmează pentru gruparea de mercenari Wagner, după ce a fost „decapitată” în urma accidentului aviatic din Rusia

HotNews.ro
Mercenari Wagner, Foto: French Army / AP / Profimedia
Mercenari Wagner, Foto: French Army / AP / Profimedia

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, și Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură cheie în Wagner, au murit miercuri după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit. Mai poate supraviețui gruparea Wagner fără fondatorul său, este întrebarea lansată de Guardian.

Nu numai Prigojin a murit în incident. Cu el în zbor se afla Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură cheie în Wagner. Fost ofițer GRU și mercenar care activase în Siria, el fusese implicat în organizarea convoiului Wagner care pornise în iunie spre Moscova.

Ceea ce este clar este că Wagner, așa cum fusese creat de Prigojin, nu mai există.

Prigojin încerca recuperarea influenței, dar mulți mercenari deja erau nemulțumiți

Având în vedere că rolul proeminent al Wagner în operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina era deja puternic redus în urma tentativei de rebeliune armată împotriva Moscovei, dar care a adus un atac la adresa puterii lui Putin chiar dacă doar pentru o clipă, Prigojin încerca să-și recupereze o parte din influență prin operațiunea sa din Africa.

Săptămâna aceasta a postat un videoclip de undeva din Africa, sugerând că, poate, și-a găsit un nou rol și că acțiunile lui au fost iertate.

În acel videoclip, Prigojin a insistat că recrutează pentru operațiuni în Africa, invitând, de asemenea, investitori din Rusia să pună bani în Republica Centrafricană prin Russian House, un centru cultural din capitala țării africane.

De altfel, Prigojin se pare că zbura miercuri, împreună cu alți lideri înalți ai lui Wagner, înapoi dinspre Africa, atunci când avionul s-a prăbușit.

În ciuda eforturilor sale de a-și atrage mercenari, potrivit informațiilor recente, sute de luptători Wagner care fuseseră exilați în Belarus începuseră să părăsească acea țară, unii nemulțumiți de nivelurile mai scăzute ale salariilor de aici, alții relocându-se pentru a lucra în Africa de Vest. Forța Wagner de acolo a scăzut cu aproximativ un sfert de la peste 5.000 de mercenari.

Deși au fost menționate în mod speculativ câteva nume ca posibili înlocuitori pentru Prigojin, cu aprobarea Kremlinului, este departe de a fi sigur dacă vreunul dintre ei va fi capabil să-l înlocuiască.

O mare parte din imperiul african al Wagner, combinând operațiuni de dezinformare, interese comerciale tulburi și munca mercenară, s-a bazat pe conexiunile fără scrupule pe care Prigojin și apropiații săi le-au creat de-a lungul anilor.

Așa cum sugera analistul militar britanic Sean Bell, în mod prevestitor pentru Sky News, în iunie, după marșul Wagner către Moscova, fără Prigojin, Wagner nu este nimic.

„Dacă grupul Wagner este Evgheni Prigojin, atunci este greu de văzut cum va supraviețui. Este sfârșitul așa cum îl știm noi.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro