Sari direct la conținut

Kim Jong Un și Vladimir Putin formează o „coaliție a disperării”, afirmă un comandant britanic

HotNews.ro
Regele Charles si generalul Jim Hockenhull, Foto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia
Regele Charles si generalul Jim Hockenhull, Foto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Vladimir Putin și Kim Jong Un formează o „coaliție a disperării” și orice sprijin militar din partea Phenianului către Moscova pentru războiul său din Ucraina nu ar fi decisiv, a declarat un comandant britanic de rang înalt, citat de Sky News.

În contextul în care cei doi dictatori se pregătesc să se întâlnească, generalul Sir Jim Hockenhull a declarat că disperarea președintelui rus de a se aproviziona cu mai multe arme și muniții înseamnă că este dispus să încalce „tot felul de convenții ONU”, tratând cu un astfel de stat paria.

În schimb, generalul a declarat că liderul solitar al Coreei de Nord ar căuta tehnologie avansată pentru a-și consolida capacitățile militare, după o serie de lansări eșuate de sateliți.

„Părerea mea este că avem un fel de coaliție a disperării”, a declarat ofițerul de rang înalt, vorbind cu reporterii în marja DSEI, un uriaș târg bienal de arme care are loc astăzi la Londra.

Generalul Hockenhull este șeful Comandamentului Strategic, care supraveghează o serie de capacități cheie ale Regatului Unit, inclusiv serviciile de informații ale apărării și forțele speciale.

„Putin este disperat să pună mâna pe mai mult material pentru campaniadin Ucraina. Deși există eforturi pentru a reporni aprovizionarea militară internă a Rusiei, bineînțeles că Rusia suferă ca urmare a sancțiunilor economice și a presiunii care se exercită asupra ei. Așa că orice poate face pentru a-și atenua deficiențele se pare că este dispus să facă.”, spune acesta.

Generalul Hockenhull a declarat că se așteaptă ca Kim să-i ofere lui Putin „sprijin material pentru lupta Rusiei”.

În ceea ce privește ceea ce ar dori dictatorul nord-coreean în schimb, el a spus: „Cred că va dori acces la tehnologie avansată. Am asistat la câteva eșecuri de lansare de sateliți în ultimele săptămâni și luni. Cred că este clar… într-o țară atât de săracă… ar avea nevoie de un fel de injecție de tehnologie de vârf”.

Cu toate acestea, el a ridicat îndoieli cu privire la faptul că Putin ar oferi cu adevărat Coreei de Nord astfel de capacități, în schimb va încerca să păcălească ceea ce el consideră a fi „un partener junior”.

„El joacă aceste circumstanțe, acolo unde poate, în avantajul său”, a spus generalul Hockenhull.

În ceea ce privește impactul pe care l-ar avea munițiile nord-coreene asupra cursului războiului Rusiei din Ucraina, comandantul britanic a spus:

„Nu va fi o contribuție decisivă, dar dacă ești lipsit de muniție, de echipament și de prieteni, atunci mă gândesc că se vor duce oriunde pentru a face rost de ceea ce pot pentru a face să funcționeze campania”.

Rateurile obuzelor nord-coreene

Tirurile masive de artilerie au jucat un rol cheie de la invazia Rusiei în Ucraina, pe care o numește „operațiune militară specială”. Unii analiști numesc artileria „regele bătăliei”, în ciuda accentului pus pe arme de înaltă tehnologie.

„Folosită corect, artileria poate spulbera voința și coeziunea inamicului, oferind o oportunitate semnificativă de a cuceri atât terenul, cât și inițiativa”, a declarat analistul Patrick Hinton de la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI).

Cu toate acestea, este mai complicat decât să arunci pur și simplu obuze asupra inamicului, iar barajele de artilerie rusești au eșuat în repetate rânduri în a-i disloca pe ucraineni, potrivit lui Hinton.

Hinton a declarat pentru Reuters că problema calității obuzelor nord-coreene ar putea avea un impact dacă defectele nu se încadrează în toleranțele acceptate.

„Muniția prost făcută va avea performanțe inconsecvente – comportamentul în zbor poate fi afectat, ceea ce va reduce precizia; siguranțele de proastă calitate pot duce la o funcționare prematură; durata de valabilitate poate fi redusă dacă conținutul este prost făcut”, a spus el.

„Toate acestea trebuie să fie fabricate la un nivel înalt, altfel s-ar putea să nu aterizeze acolo unde se așteaptă, ceea ce poate avea consecințe catastrofale”.

Urmărește ultimele evoluții din a 566-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro