Sari direct la conținut

Rușii vând apartamentul de lux al președintelui Zelenski din Crimeea

HotNews.ro
Cladirea in care se afla apartamentul familiei Zelenski, Foto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia
Cladirea in care se afla apartamentul familiei Zelenski, Foto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat sâmbătă că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene, inclusiv una aparținând președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

„Acestea sunt spații rezidențiale, inclusiv apartamentul cuplului Zelenski, unități de tratament balnear, facilități comerciale și comerciale”, a spus Konstantinov sâmbătă, potrivit CNN.

Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului pro-rus din Crimeea, a declarat că proprietățile naționalizate vor fi vândute „în curând” și că autoritățile au organizat primele opt licitații pentru proprietățile unor oameni de afaceri ucraineni.

Contractele de vânzare s-au ridicat la peste 815 milioane de ruble (8,51 milioane de dolari), a declarat Konstantinov într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat în februarie că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți în Crimeea, inclusiv unele aparținând unor politicieni și personalități ucrainene de rang înalt.

Crimeea, recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, este anexată ilegal de Moscova din 2014, cu opt ani înainte de invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

Apartamentul lui Zelenski, naționalizat în luna mai

Autorităţile instalate de Moscova în Crimeea au naționalizat pe 24 mai apartamentul de lux din Crimeea al familiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit şefului acestei regiuni, Serghei Aksionov.

„Aşa cum am promis, duşmanii Rusiei nu vor face bani în Crimeea rusă”, a adăugat Aksionov.

Anterior, oficialii din Crimeea anunţaseră că familia Zelenski deţine un apartament în complexul rezidenţial de lux Emperor din Livadia iar în luna decembrie a anului trecut au anunțat că intenționează să îl naționalizeze.

Anunțul a venit după ce în octombrie 2022 Consiliul de Stat din Crimeea a modificat legislaţia pentru a permite ca proprietăţile ţărilor şi cetăţenilor străini să fie recunoscute ca fiind proprietatea „republicii”.

Modificările se aplică bunurilor mobile şi imobile care au fost deţinute până la 24 februarie 2022.

Apartamentul lui Zelenski din Crimeea a stârnit controverse în Ucraina

Procesul de naţionalizare a început la sfârşitul toamnei anului trecut. Lista activelor a inclus, între altele, şantierul de construcţii navale „Zaliv”, lanţul de hipermarketuri „Novocentre”, cel mai mare producător de ciment din regiune, mai multe pensiuni, un cinematograf şi sute de alte bunuri.

Astfel, oameni de afaceri şi politicieni ucraineni, printre care Rinat Ahmetov, Ihor Kolomoiski, Serhi Taruta, Arseni Iaţeniuk şi Nestor Şufrici, şi-au pierdut proprietăţile din peninsulă. La întreprinderile naţionalizate a fost introdus un management temporar.

Proprietatea deținută de Zelenski în Crimeea a stârnit controverse la Kiev după ce acesta a devenit președinte în 2019, presa ucraineană descoperind în prima declarație de avere depusă de acesta că soția sa, Olena Zelenska, a cumpărat apartamentul plătind mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă a acestuia.

În total, ea a plătit magnatului Oleksandr Buriak 63.893 de dolari pentru penthouse, echivalentul a 1.263 de dolari pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea de piaţă a proprietății la acel moment era între 3.000 şi 4.000 de dolari/mp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro