Sari direct la conținut

General ucrainean de rang înalt: Iarna nu va opri ofensiva Kievului, iar cea mai mare reușită urmează să vină

HotNews.ro
Soldați ucraineni pe un blindat Bradley în zona frontului din Orihiv, Foto: Oliver Weiken / DPA / Profimedia
Soldați ucraineni pe un blindat Bradley în zona frontului din Orihiv, Foto: Oliver Weiken / DPA / Profimedia

Iarna nu va încetini contraofensiva ucraineană, iar cea mai mare reușită a Kievului urmează să vină, a declarat pentru CNN generalul care conduce lupta țării de-a lungul liniei sudice a frontului.

„Vremea poate fi un obstacol serios în timpul avansării, dar având în vedere modul în care avansăm, în mare parte fără vehicule, nu cred că [vremea] va influența puternic contraofensiva”, a declarat generalul Oleksandr Tarnavski într-un interviu exclusiv pentru CNN.

Ploile intense din toamnă pot face ca solul din Ucraina să fie îmbibat cu apă și să îngreuneze deplasarea cu utilaje grele, precum tancurile, dar Tarnavski spune că forțele ucrainene se deplasează în grupuri mici, în principal pe jos.

De asemenea, generalul a spus că el crede că marea realizare a Ucrainei – cea mai mare din această contraofensivă – mai are de așteptat.

„Cred că se va întâmpla după Tokmak”, a spus Tarnavski despre această străpungere. „În acest moment, ei se bazează pe adâncimea liniei lor defensive de acolo”.

Mai degrabă decât „linia Surovikin”, care este o linie defensivă construită la ordinul fostului general Serghei Surovikin, Tarnavski spune că problemele mai mari sunt „intersecțiile, pădurea și câmpurile de mine dintre liniile de copaci”.

„[Există] o combinație de mici grupuri inamice periculoase care în prezent sunt plasate foarte bineși competent”, a spus el. „Dar acțiunile luptătorilor noștri îi forțează să se retragă încet atunci când se confruntă cu echipele noastre de asalt.”

Pozitiv în ceea ce privește rezultatul final, generalul a recunoscut că, pentru ca contraofensiva să fie un succes, forțele ucrainene trebuie să ajungă cel puțin în orașul Tokmak.

„Tokmak este obiectivul minim”, a spus el. „Obiectivul general este de a ajunge la granițele noastre de stat”.

Întrebat despre rezistența tot mai mare față de continuarea livrărilor de arme către Ucraina, în special în SUA, unde unii și-au exprimat îndoiala cu privire la șansele de succes ale Kievului, Tarnavsky a spus că le respectă punctul de vedere.

De asemenea, el a mulțumit aliaților occidentali ai Ucrainei pentru sprijinul lor continuu, în special pentru tancurile și alte vehicule blindate pe care le-au furnizat, și a promis că Kievul le tratează cu mare grijă.

De ce loviturile asupra Crimeei sunt importante pentru succesul contraofensivei

Loviturile asupra Crimeei, precum cea de vineri, sunt importante pentru succesul contraofensivei Kievului, potrivit generalului ucrainean.

„Succesul operațiunilor ofensive nu constă doar în distrugerea inamicului din fața ta, ci și în distrugerea locurilor de concentrare a echipamentelor, a personalului și mai ales în distrugerea centrelor de comandă”, a declarat vineri Tarnavski pentru CNN într-un interviu în exclusivitate.

„Dezorganizarea forțelor lor prin distrugerea centrelor de comandă la un nivel superior duce la dezordine pe câmpul de luptă”, a explicat Tarnavski. „Un comandant distrus înseamnă o legătură de comandă distrusă și, fără aceasta, nu există acțiuni coordonate”.

Crimeea, a elaborat generalul, este deosebit de importantă pe acest front, deoarece găzduiește o concentrație mare de echipamente militare rusești. „Știm de unde lovesc, atât mijloacele lor aeriene, cât și cele terestre”, a spus el.

Lovirea cartierului general al Flotei rusești din Marea Neagră ajută Ucraina și, de asemenea, „ne dă speranțe pentru viitor”, a spus Tarnavski.

„Vreau să spun că avem capacități de a-i lovi nu doar în fața noastră, ci și în spate”, a spus el. „Și când îți dai seama că inamicul simte pericolul în spate, asta ridică moralul soldaților noștri”.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro