Un senator rus vede și partea plină a paharului cu deprecierea rublei / Măsura pe care a propus-o
Senatorul rus Anatoli Artamonov, un membru al partidului Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin, a găsit și un aspect pozitiv în deprecierea rublei, propunând ca guvernul rus să profite de pe urma situației, relatează Lenta.
El a propus ca băncile să fie obligate să „împartă” profiturile pe care le obțin din diferențele de curs valutar, afirmând că acestea au câștigat cel puțin o jumătate de trilion de ruble de pe urma fluctuațiilor înregistrate recent de moneda națională a Rusiei.
Artamonov, care ocupă funcția de președinte al Comisiei pentru buget din Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a subliniat într-un interviu acordat marți după-amiaza agenției RIA Novosti că practici asemănătoare există „în multe țări” întrucât aceste câștiguri pot fi asimilate „rezultatelor [financiare] extraordinare”.
Comentariile sale au venit după ce marți dimineața moneda națională a Rusiei a depășit din nou paritatea de 100 de ruble pentru un dolar, înainte de a se redresa ușor și scădea sub acest prag psihologic.
În urmă cu o zi cursul dolarului a depășit 99 de ruble pentru prima oară după data de 15 august a acestui an, exact ziua în care Banca Centrală de la Moscova a majorat rata dobânzii de referință cu 350 de puncte de bază, până la 12%, o măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească prăbușirea monedei naționale a Rusiei față de dolarul american.
Alți oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin din al cărui partid face parte și Artamonov, nu văd cu ochi buni deprecierea monedei naționale.
Deprecierea rublei provoacă din nou îngrijorări la Kremlin
Vorbind în luna septembrie la Forumul Economic Estic organizat la Vladivostok, Putin a încercat să calmeze îngrijorările legate de slăbiciunea rublei.
„În general nu cred că există aici probleme sau dificultăți insurmontabile”, a spus el atunci.
De altfel, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de referință la jumătatea lunii august la o zi după ce a fost ținta unor critici atipice venite din partea Kremlinului pe acest subiect.
Herman Gref, directorul executiv al celei mai mari bănci din Rusia, a declarat la rândul său într-un interviu acordat la scurt timp după comentariile făcute de Putin la forumul economic din Vladivostok că rubla este „nejustificat” de slabă față de dolar în condițiile măsurilor luate de Banca Centrală pentru remedierea situației.
„Rubla este nejustificat de slabă în rata de schimb”, a declarat Gref, CEO-ul Sberbank, într-un interviu acordat televiziunii Rossiya 1, adăugând că rata de schimb ar trebui să fie de 80-85 de ruble pentru un dolar.
El a afirmat că această estimare privind cursul de schimb „corect” se bazează pe o „analiză detaliată a valorii fundamentale” a rublei.