Sari direct la conținut

Fosta ambasadoare a SUA la NATO avertizează asupra pericolului unui război cu Rusia, dacă Ucraina cade

HotNews.ro
Kay Bailey Hutchison, Foto: Francisco Seco / AP - The Associated Press / Profimedia
Kay Bailey Hutchison, Foto: Francisco Seco / AP - The Associated Press / Profimedia

Kay Bailey Hutchison, fostă ambasadoare americană timp de patru ani la NATO, a avertizat că o ciocnire dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

„Dacă (Rusia) intră într-o ţară NATO, atunci suntem în război”, a afirmat Hutchison, o republicană de trei ori senator de Texas în contextul în care reticenţa în privinţa continuării sprijinului militar pentru Ucraina a crescut în rândul Partidului Republican.

Unii dintre pretendenţii la înlocuirea lui Kevin McCarthy în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor au promis că vor reduce ajutorul pentru Kiev, la fel ca unii candidaţi la preşedinţia SUA, notează DPA.

Într-o dezbatere organizată miercuri la Universitatea din Texas, Hutchison şi secretarul de stat Antony Blinken au subliniat că este imperativ ca SUA să ajute Ucraina şi să se asigure că Rusia nu este încurajată să-şi continue „aventura” belicoasă.

„Unul dintre lucrurile pe care, în opinia noastră, Putin îl crede este că poate să reziste mai mult decât noi. Că el poate să reziste mai mult decât ucrainenii. Că poate să reziste sprijinului pe care Ucraina îl primeşte. Şi este foarte important să demitizăm această idee”, a declarat Blinken în cadrul acestei dezbateri de 50 de minute la Austin, capitala statului Texas.

Hutchison a reprezentat SUA la NATO în cea mai mare parte a preşedinţiei lui Donald Trump, în timp ce el ameninţase în repetate rânduri că va reduce angajamentul faţă de Alianţă, acuzând ţările aliate că transferă povara securităţii lor asupra contribuabililor americani prin cheltuieli prea mici pentru apărare.

Fosta ambasadoare a SUA pe lângă NATO spune că rușii nu se vor opri la Ucraina

„Una dintre plângerile pe care le-am avut uneori în trecut în timp ce eram angajaţi în întreaga lume este cum se face că noi purtăm toată povara? De ce alţii nu-şi fac partea lor în mod echitabil?”, a spus miercuri și Blinken, adăugând că, în Ucraina, „restul lumii face un pic mai mult decât noi”. „Deci, avem o împărţire grozavă a poverii”, a remarcat el.

În conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, o eventuală lovitură asupra Poloniei, României sau a oricărui alt stat membru va fi considerată un atac asupra fiecărui membru al Alianţei, amintește agenția DPA în condițiile în care amenințările declarative rusești în acest sens s-au înmulțit vertiginos după declanșarea invazei împotriva Ucrainei anul trecut.

„Poporul ucrainean este atât de curajos încât merită sprijinul nostru. Dacă reuşim să ducem la bun sfârşit aceasta cu ei, nu va fi necesar să trimitem trupe într-un conflict mai mare”, a afirmat Hutchison, indicând că dorinţa lui Vladimir Putin este de a restabili dominaţia Rusiei pierdută odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.

„Ei (ruşii) nu vor ocoli ţările NATO. Dacă ne menţinem hotărârea, aşa cum face administraţia dumneavoastră şi sunt de acord cu ea, vom proteja ceea ce avem şi ne vom asigura că trupele noastre nu vor fi chemate”, a spus fosta senatoare republicană adresându-i-se lui Blinken.

Urmărește ultimele evoluții din a 589-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro