Sari direct la conținut

Cancelarul german Olaf Scholz nu vrea să livreze rachete de croazieră Taurus Ucrainei

HotNews.ro
Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune Taurus, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune Taurus, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz se opune pentru moment livrării de rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în pofida cererilor repetate ale liderilor de la Kiev, au confirmat joi surse guvernamentale pentru agenţia dpa, notează Agerpres.

Potrivit surselor citate, Scholz este deschis reconsiderării subiectului la o dată ulterioară, însă, deocamdată, nu îşi va da acordul pentru echiparea ucrainenilor cu aceste rachete de croazieră germane.

În schimb, Berlinul are în plan să continue să se axeze pe livrările de artilerie şi sisteme de apărare antiaeriană, au indicat sursele pentru dpa.

Cotidianul Bild a scris miercuri că Germania a informat deja Ucraina despre decizia sa.

Marea Britanie şi Franţa au furnizat deja Ucrainei propriile rachete de croazieră cu rază de acţiune şi capabilităţi similare, Storm Shadow, respectiv SCALP.

Ucraina a început în mai să ceară în mod public Germaniei rachete Taurus, spunând că acestea sunt necesare pentru a lovi poziţii ruse dincolo de raza artileriei tradiţionale.

Însă raza de acţiune de 500 km a rachetelor Taurus provoacă îngrijorări la Berlin, unde unii oficiali se tem că Ucraina le-ar putea folosi pentru a lovi ţinte pe teritoriul Rusiei.

Germania, preocupată că rachetele vor fi folosite pentru a lovi podul Kerci

Scholz şi-a exprimat în mod repetat scepticismul faţă de livrarea de rachete Taurus Ucrainei.

Lideri ai Verzilor şi liber-democraţilor (FDP), aliaţii juniori ai cancelarului în coaliţia de guvernare, au vorbit însă în favoarea trimiterii de rachete Taurus Ucrainei.

Potrivit unei ştiri Reuters, Bild a scris miercuri că Germania nu are în prezent în plan să furnizeze rachete Taurus Kievului pentru că acestea nu sunt comparabile cu rachetele puse la dispoziţie de Franţa şi Marea Britanie.

Berlin este preocupat, de asemenea, că rachetele ar putea fi utilizate pentru a ţinti podul Kerci, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, anexată în 2014, mai nota Bild.

Conform cotidianului, într-o întâlnire internă săptămâna trecută, cancelarul Scholz a spus în comisia pentru afaceri externe din Bundestag că rachetele Taurus nu sunt comparabile cu rachete de croazieră franceze SCALP şi britanice Storm Shadow, pentru că aceste ţări contribuie direct cu geodate despre ţinte şi sunt implicate cu personal propriu.

Bild a mai scris că oficiali din guvernul britanic au încercat în ultimele săptămâni să convingă Germania să trimită rachete Taurus Ucrainei.

Luna trecută, Berlinul a anunţat un nou pachet de asistenţă de 400 milioane de euro pentru Kiev, ce include muniţie, vehicule de protecţie şi sisteme de deminare.

Urmărește ultimele evoluții din a 589-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro