Sari direct la conținut

Cum profită Rusia de atacul Hamas asupra Israelului

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Kremlinul își propune să exploateze atacul Hamas asupra Israelului pentru a distrage sprijinul și atenția occidentală de la Ucraina, arată Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în evaluarea sa de duminică.

În urma atacurilor lansate sâmbătă de Hamas asupra teritoriului israelian, propaganda rusă a amplificat mesajele care acuză țările occidentale că au neglijat conflictele din Orientul Mijlociu în favoarea sprijinirii Ucrainei în războiul declanșat de Rusia în 24 februarie 2022.

Într-o declarație postată pe X (Twitter) și Telegram, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a dezlănțuit din nou la adresa Occidentului și a îndemnat la război civil în Statele Unite, susținând că a fi singurul lucru care ar putea opri „pasiunea maniacală a Americii de a declanșa conflicte peste tot pe planetă”.

„Conflictul dintre Israel și Palestina durează de zeci de ani. Și SUA este un jucător cheie acolo. Dar, în loc să lucreze activ la o înțelegere palestiniano-israeliană, acești idioți s-au băgat pe noi și îi ajută pe neo-naziști cu toată puterea lor, împingând două națiuni apropiate în conflict. Ce poate opri pasiunea maniacală a Americii de a declanșa conflicte peste tot pe planetă? Aparent, doar un război civil în Statele Unite”, a scris Medvedev.

Ca parte a acestei propagande, bloggerii militari pro-ruși și-au concentrat atenția în mare măsură asupra atacurilor Hamas din Israel, promovând activ mesajele Kremlinului.

ISW arată că mesajele propagandei Moscovei despre atacurile Hamas din Israel au ca scop influențarea publicului occidental și crearea unei sincope în sprijinul militar pentru Ucraina. De asemenea, situația din Israel este exploatată de Rusia și în încercarea de a demoraliza societatea ucraineană, prin mesajele că Ucraina va pierde sprijinul aliaților occidentali, care vor susține acum Israelul.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a lansat cel mai sângeros atac împotriva civililor ucraineni din acest an, ucigând 52 de persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro