Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 594: Zelenski: România ne-a oferit 15 „pachete” de ajutoare militare / Germania, ajutor militar de 1 miliard de euro pentru Kiev / Zelenski a ajuns în București / ISW: Trupele ucrainene avansează în Zaporojie și în apropiere de Bahmut / Moscova a lansat un val de atacuri cu drone asupra Ucrainei

HotNews.ro
Soldat rus atacă pozițiile ucrainene în regiunea Zaporojie, Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia
Soldat rus atacă pozițiile ucrainene în regiunea Zaporojie, Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vine marți în România, aceasta fiind prima vizită a liderului de la Kiev în țara noastră. El va fi primit de oficialii români și va ține un discurs în plenul Parlamentului. Forțele rusești au desfășurat drone Shahed pentru a lansa un atac asupra regiunilor Odesa și Nikoalev în noaptea de luni spre marți.

07:26Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI DE MARȚI

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că nu ştie când se va termina războiul din Ucraina, dar a precizat că el crede că acesta a ajuns în ultima parte, cea mai grea, şi că trebuie făcut totul pentru ca aceasta să nu fie mai lungă decât primele două părţi ale conflictului.
  • România a oferit, de la începutul războiului în Ucraina, 15 „pachete” de ajutoare militare, susține Zelenski
  • Armand Goşu: Vizita lui Zelenski la Bucureşti ţine de o reaşezare a pieselor pe falia estică
  • Germania anunță un nou pachet de ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina / Ce cuprinde
  • Bulgaria destructurează o reţea de susţinere logistică a forţelor ruse în Războiul din Ucraina
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat pentru presa din România că „e puțin ciudat” atunci când state care sunt parte din NATO și din Uniunea Europeană (UE) susțin narativa Rusiei. Întrebat dacă este îngrijorat de valul de populism din UE, el a spus că oamenii sunt liberi să voteze pe cine își doresc, pentru că „asta e frumusețea democrației”.
  • Rusia eșuează în încercarea de a reveni în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
  • Rușii care părăsesc țara și susțin Ucraina ar trebui să fie trimiși în gulaguri din Siberia dacă se vor întoarce vreodată acasă, a declarat marți Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat de la Moscova.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 594, LIVETEXT:

01:00Zelenski, întrebat când se va termina războiul: Cred că suntem în ultima parte, cea mai grea, pentru că războiul a fost lung

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că nu ştie când se va termina războiul din Ucraina, dar a precizat că el crede că acesta a ajuns în ultima parte, cea mai grea, şi că trebuie făcut totul pentru ca aceasta să nu fie mai lungă decât primele două părţi ale conflictului.

Zelenski a fost întrebat, marţi, într-o întâlnire avută cu jurnaliştii români, când crede că se va încheia acest război.

00:18Bulgaria destructurează o reţea de susţinere logistică a forţelor ruse în Războiul din Ucraina

23:50Armand Goşu: Vizita lui Zelenski la Bucureşti ţine de o reaşezare a pieselor pe falia estică

Vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Bucureşti a fost una „de conjunctură şi ţine de o reaşezare a pieselor pe falia estică”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Armand Goşu, istoric şi analist politic pentru spaţiul ex-sovietic.

„S-au deranjat piesele, nu mai stau aşa cum le ştiam noi, din câteva cauze: una dintre ele este răcirea relaţiilor brusc şi destul de precipitată cu Polonia, relaţiile Ucrainei cu Polonia. Nu uitaţi că vizita are loc cu câteva zile înainte de alegerile din Polonia, nu uitaţi că Ucraina dă semne că şi-a schimbat azimutul în ultimele luni. Relaţia cu Statele Unite şi în contextul alegerilor din Statele Unite pe componenta militară rămâne importantă. Există riscul ca ajutoarele să întârzie, dar văd că Ucraina, pe partea politică, mizează mai mult pe Berlin, în acest moment”, a afirmat el.

23:06„Rusia susţine într-un fel sau altul Hamasul”, acuză Zelenski. „Atenţia internaţională riscă să fie deturnată de la Ucraina, iar asta va avea consecinţe”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză, într-un interviu acordat marţi seara postului France 2, că „Rusia este unul dintre actorii acestei situaţii” şi că „susţine într-un fel sau altul Hamasul”.

„Serviciilor noastre de informaţii le este evident (acest lucru). Avem toate indiciile că Rusia ajută anumite operaţiuni teroriste să se desfăşoare. Ea a început prin a acţiona în acelaşi fel în Crimeea, înainte de a lansa războiul. Suntem siguri că Rusia îşi aduce susţinerea, într-un fel sau altul Hamasului”, acuză el.

Zelenski: România ne-a oferit 15 „pachete” de ajutoare militare

22:50Slovacia: Robert Fico primeşte sprijin decisiv pentru a conduce o coaliţie, dar cu condiţia continuităţii în politica externă

Şansele ca viitorul guvern slovac să fie condus de fostul premier social-democrat Robert Fico, care conduce partidul Smer-SD şi doreşte să oprească ajutorul militar al Slovaciei pentru Ucraina, au crescut marţi după ce liderul celuilalt partid de stânga, formaţiunea Hlas (Vocea), Peter Pellegrini, a anunţat că de acum înainte va lua în considerare doar opţiunea unei coaliţii cu Fico, relatează Agerpres citând Reuters.

22:28România a oferit, de la începutul războiului în Ucraina, 15 „pachete” de ajutoare militare, susține Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus marți, într-un interviu acordat mai multor televiziuni românești, că România a sprijinit Ucraina, de la începutul războiului cu Rusia, cu 15 „pachete” de ajutoare militare. Nu este clar ce înseamnă acest lucru și ce ajutor concret a oferit țara noastră, însă Zelenski a mulțumit poporului român pentru sprijin.

21:46Zelenski: „Ori susţii Rusia, ori susţii Ucraina” / „Oamenii sunt liberi, sunt liberi să voteze orice om şi ce partid pe care şi-l doresc”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat pentru presa din România că „e puțin ciudat” atunci când state care sunt parte din NATO și din Uniunea Europeană (UE) susțin narativa Rusiei. Întrebat dacă este îngrijorat de valul de populism din UE, el a spus că oamenii sunt liberi să voteze pe cine își doresc, pentru că „asta e frumusețea democrației”.

21:14UE îl avertizează pe Musk că X răspândește „conținut ilegal” / Avertizat anterior și pentru dezinformarea privind războiul din Ucraina

Comisarul european pentru Agenda digitală, Thierry Breton, i-a dat marți 24 de ore lui Elon Musk, patronul companiei X (fostul Twitter), pentru a răspunde la întrebări privind „dezinformarea” și „circulația de conținut ilegal” pe platforma sa, potrivit AFP.

„În urma atacurilor teroriste comise de Hamas împotriva Israelului, avem indicii că platforma dumneavoastră este folosită pentru a difuza conținuturi ilegale și dezinformare în UE”, i-a scris Thierry Breton lui Elon Musk, avertizându-l cu privire la posibile sancțiuni, într-o scrisoare consultată de AFP.

Rusia eșuează în încercarea de a reveni în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

20:56Germania anunță un nou pachet de ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina / Ce cuprinde

Germania a dezvăluit un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, a anunțat Ministerul Apărării.

Programul va acoperi apărarea aeriană, armamentul și vehiculele terestre, a adăugat acesta.

19:45Rusia eșuează în încercarea de a reveni în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Rusia nu a reușit marți să recâștige un loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, din care a fost expulzată după invazia sa în Ucraina, deși a primit 83 de voturi din cele 193 de state membre ale ONU, potrivit AFP.

19:21Forțele speciale ucrainene au primit o dronă de la voluntari

Luptătorii din cadrul forțelor speciale ucrainene au primit o nouă dronă PD-2 pentru detectarea trupelor ruse.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că „pasărea” va ajuta unitățile să caute și să stabilească ținte, care vor fi țintite cu „arme cu rază lungă de acțiune și de mare precizie”.

„Acest complex fără pilot la bord a fost predat SBU de către Fundația Return Alive. Voluntarii au strâns aproape 30 de milioane de grivne pentru achiziționarea dispozitivului”, se arată în comunicat.

18:44Rușii care părăsesc țara și susțin Ucraina ar trebui să fie trimiși în gulaguri din Siberia dacă se vor întoarce vreodată acasă, a declarat marți Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat de la Moscova.

Finlanda a notificat NATO despre avarierea unui gazoduct ce o leagă de Estonia pe sub Marea Baltică

18:29 Un tribunal rusesc a respins marţi un apel al jurnalistului american Evan Gershkovich care contesta prelungirea detenţiei sale provizorii cu privire la spionaj, acuzaţii pe care americanul, arestat în martie, le respinge.

17:54Un gazoduct și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia pe sub Marea Baltică au fost avariate în ceea ce pare a fi o acțiune „externă” deliberată, a anunțat marți guvernul finlandez, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg afirmând că alianța oferă deja sprijin țărilor membre îngrijorate.

17:32 Guvernul ucrainean a adoptat marți mai multe măsuri pentru simplificarea importurilor de componente necesare pentru fabricarea dronelor în condițiile în care Rusia a recuperat anul acesta decalajul uriaș pe care l-a avut la capitolul respectiv, lucru ce a fost resimțit pe câmpul de luptă de către trupele ucrainene.

„Guvernul a simplificat pe cât posibil importul de drone și componente. S-a extins lista de bunuri militare și cu dublă utilizare care pot fi importate fără permisiunea Serviciului de Stat pentru Controlul Exporturilor. Am înlăturat obstacolele birocratice pentru achiziționarea de drone”, a spus premierul Denis Șmîhal.

17:11 Forțele ucrainene au distrus recent încă un tanc T-90M, cel mai modern al armatei ruse, în apropierea localității Makiivka din regiunea Lugansk, după ce tot zilele trecute au reușit să distrugă un alt T-90M lângă Marinka, în regiunea Donețk. Noua lovitură s-a soldat cu o explozie spectaculoasă a muniției de la bordul tancului:

16:40 Oraşul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, este de marţi dimineaţa ţinta unor bombardamente ”masive” ale forţelor ruseşti, care „încearcă să încercuiască” oraşul, declară şeful Administraţiei Militare din Avdiivka Vitali Barabas.

16:36Rusia a acuzat marți Statele Unite că desfășoară activități de pregătire a reluării testelor nucleare în statul Nevada, Moscova dând asigurări că nu își va relua programul de testări nucleare înaintea unei decizii în acest sens a adversarului american.

România este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”

15:58România este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, a transmis, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul de la Kiev, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

15:46UEFA a relaxat recent politica prin care toate echipele naţionale şi de club ale Rusiei erau excluse din competiţiile internaţionale, dar forul european a fost nevoit să revină asupra deciziei, după ce mai multe federații au anunțat că echipele lor nu vor disputa partide cu selecţionate din această țară.

15:23Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, va vizita Beijingul în perioada 16-18 octombrie și va purta discuții cu omologul său chinez, Wang Yi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit agenției ruse TASS, citată de Reuters.

China și Rusia au anunțat un parteneriat „fără limite” cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022.

15:09Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski susțin declarații de presă comune.

14:22 Șansele unei noi mobilizări în Rusia înainte de viitoarele alegeri prezidențiale din martie 2024 sunt mici, crede ministerul britanic al Apărării.

O astfel de decizie ar fi probabil nepopulară și, deși alegerile din Rusia sunt strict controlate, ele sunt totuși „un instrument central de legitimare politică”. Anterior, sute de mii de ruși au fugit din țară de frica recrutării.

Kremlinul urmărește „să minimizeze mișcările politice nepopulare” înainte de alegeri, crede ministerul britanic al Apărării, iar o altă mobilizare pe scară largă ar putea da peste cap încercările de a-i izola pe ruși de impactul războiului.

În loc să anunțe în mod oficial o nouă rundă de mobilizare, Rusia a încercat până acum să stimuleze serviciul voluntar. Au existat, de asemenea, încercări de a recruta străini și de a exploata lucrătorii migranți din Asia Centrală în Rusia, oferind cetățenie rapidă în schimbul serviciului militar.

Deși Vladimir Putin nu a anunțat în mod oficial că va candida, au existat speculații potrivit cărora acesta va face acest lucru în luna noimbrie, potrivit The Kyiv Indepdent.

Zelenski a anulat discursul din Parlamentul României

13:51Șeful Statului Major de la Varșovia și un alt comandant de rang înalt al armatei poloneze și-au prezentat demisiile marți, cu doar câteva zile înaintea unora dintre cele mai tensionate alegeri parlamentare din istoria țării.

13:37Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, îl primesc marţi, la Parlament, pe Volodimir Zelenski, întâlnirea urmând să aibă loc la ora 16.00, notează News.ro.

Preşedintele Ucrainei trebuia să susţină şi un discurs în plenul Parlamentului, însă acesta a fost anulat.

13:06Volodmir Zelenski a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

12:55Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care prevede cheltuirea a cel puţin 21,6% din Produsul Intern Brut al ţării din 2024 pe apărare, relatează agenţia Interfax Ucraina, preluată de Xinhua.

Decretul prezidenţial, care face ca decizia Consiliului de apărare şi securitate naţională să aibă putere de lege, stipulează că Ucraina va cheltui pentru apărare anul viitor nu mai puţin de 1,69 trilioane de hrivne, respectiv 46 de miliarde de dolari, notează Agerpres.

Documentul dă instrucţiuni guvernului să prioritizeze finanţarea sectorului de apărare în proiectul de buget de stat pe 2024, care pleacă de la situaţia politico-militară curentă.

Bugetul Ucrainei pe 2023 prevede cheltuirea a 1,14 trilioane de hrivne (circa 31 de miliarde de dolari) pentru apărare, ceea ce reprezintă 18,2% din PIB.

12:52Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia va relua testele nucleare doar în cazul unei mutări similare a Statelor Unite.

„Președintele a formulat clar: trebuie să asigurăm pregătirea locului nostru de testare pentru reluarea activităților de testare, dar reluarea în termeni practici este posibilă după ce testele relevante sunt efectuate de Statele Unite”, a declarat el marți după o întâlnire în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

12:33Kremlinul a declarat marți că sugestia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia ar fi în interesul Rusiei să alimenteze un război în Orientul Mijlociu pentru a slăbi unitatea globală, nu are nicio bază reală, informează Reuters.

12:10Înaintea sosirii în România a președintelui Volodimir Zelenski, senatoarea Diana Șoșocă – invitată frecvent la evenimentele găzduite de ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin – a transmis o serie de mesaje virulente, clamând că „va fi rău” dacă liderul de la Kiev va merge în Parlamentul României. Amintim că Zelenski a ajuns marți la București și se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu, însă discursul pe care acesta urma să îl susțină în plenul Parlamentului ar putea fi anulat, conform unor surse oficiale.

Zelenski a ajuns în România

11:58Autoritățile ucrainene au mai identificat o victimă a atacului cu rachete efectuat de forțele rusești asupra satului Groza joia trecută. Identitatea persoanei a fost confirmată cu ajutorul testării ADN, bilanțul morților urcând acum la 53 de persoane.

Acesta a fost al doilea cel mai sângeros atac lansat de forțele armate rusești împotriva civililor ucraineni de la declanșarea invaziei, singurul care a produs mai multe victime fiind cel asupra teatrului din Mariupol anul trecut.

11:27Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, l-a întâmpinat la aeroport pe preşedintele ucrainean, postând şi o fotografie.

„Bun venit în România preşedintelui Volodimir Zelenski”, a scris Luminiţa Odobescu pe X.

11:18Zelenski se întâlnește la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis la ora 13.00. Liderul de la Kiev trebuia să susțină un discurs în Parlament de la ora 17.00, însă stafful său ar fi decis ca acest lucru să nu mai aibă loc, motivând că agenda este prea încărcată, potrivit surselor HotNews.ro.

11:00Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe X că a ajuns marți în București, unde va discuta cu omologul său Klaus Iohannis.

  • „Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care consolidează statul nostru, precum și pentru solidaritatea constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securității alimentare.
  • Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni.
  • Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea coalițiilor în domeniul aviației și a altor coaliții, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii.
  • România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărui sprijin devine tot mai puternic cu timpul. Sunt convins că această vizită va fi benefică pentru ambele noastre națiuni”, a scris Zelenski.

10:24Casa Albă are în vedere combinarea finanțării pentru Ucraina și Israel într-o singură cerere adresată Congresului, în speranța că astfel vor crește șansele de aprobare a asistenței pentru Kiev, potrivit unor surse The Washington Post, notează European Pravda.

Potrivit a doi oficiali de rang înalt ai administrației prezidențiale americane, care au vorbit sub protecția anonimatului, decizia finală privind combinarea cererilor nu a fost încă luată.

Unul dintre oficiali a declarat că decizia ar putea ajuta Kievul, deoarece „extrema dreaptă” se opune cu fermitate creșterii ajutorului pentru Ucraina, dar susține ajutorul pentru Israel.

Rusia a pierdut 283.000 de soldați de la începutul războiului, susține Ucraina

10:00Rusia a pierdut 283.080 de soldați în Ucraina, de la începutul invaziei, a anunțat marți Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

Acest număr include 450 de pierderi suferite de forțele rusești în ultimele 24 de ore.

De asemenea, Rusia a pierdut 4.829 de tancuri, 9.129 de vehicule blindate de luptă, 9.125 de vehicule și rezervoare de combustibil, 6.713 sisteme de artilerie, 808 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 544 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 5.207 drone și 20 de ambarcațiuni.

09:06Rusia a lansat în cursul nopții 36 de drone de atac de fabricație iraniană împotriva sudului Ucrainei, avariind infrastructura din regiunea Odesa, au declarat autoritățile ucrainene, citate de Reuters.

Atacurile au vizat regiunile Odesa, Nikolaev și Herson, a informat armata ucraineană, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus 27 de drone.

Guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, a declarat că a fost lovită o „infrastructură logistică” nespecificată, dar că nimeni nu a fost rănit.

Aadministrația regională din Herson a declarat că Rusia a lovit regiunea de 79 de ori cu mortiere, artilerie și drone în ultima zi, rănind patru persoane și deteriorând mai multe clădiri.

09:03Armata de drone a Ucrainei a distrus 66 de echipamente rusești în ultima săptămână, potrivit lui Mihailo Fedorov, ministru al Transformării Digitale, transmite Ukrainska Pravda.

Fedorov susține că operatorii Armatei de drone au reușit să lovească 27 de tancuri rusești și 39 de vehicule blindate de luptă.

08:32 Forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie și în apropiere de Bahmut, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Grupului Tavria al armatei ucrainene care luptă pe liniile de front din sud, a raportat că trupele Kievului au câștigat teren la vest de Verbove (la 18 kilometri sud de Orikhiv, în regiunea Zaporojie) și în apropiere de Klishchiivka și Andriivka, la sud-vest de Bahmut.

Corespondenții militari ruși au afirmat că ploile abundente de pe lina frontului limitează operațiunile militare. Vremea rea a afectat vizibilitatea, perturbând atât utilizarea de către forțele ucrainene, cât și de cele rusești a dronelor de recunoaștere.

De asemenea, deplasarea vehiculelor militare este îngreunată din cauza drumurilor noroioase.

ISW a precizat că situația este diferită în sectoarele frontului, dar, în general, condițiile meteo se înrăutățesc.

Illia Yevlash, purtător de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei, a declarat că ploile abundente au limitat activitatea trupelor rusești de aviație și a dronelor inamice în direcția Lioan-Kupiansk.

08:13 Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze de sub ocupaţie rusă oraşul Enerhodar și centrala nucleară Zaporojie, dar fără succes, potrivit publicației Korespondent, citată de Rador Radio România.

Lipsa muniției pune în pericol contraofensiva ucraineană

07:56Luni, parlamentarii ruşi au primit 10 zile pentru a studia cea mai bună modalitate de a revoca ratificarea de către Moscova a unui tratat istoric de interzicere a testelor nucleare, după ce preşedintele Vladimir Putin a evocat posibilitatea reluării acestor teste, anunţă Reuters.

Trimisul Rusiei la Organizaţia Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO) a declarat vineri că Moscova îşi va revoca ratificarea pactului, o măsură pe care Washingtonul a denunţat-o ca punând în pericol „norma globală” împotriva exploziilor de teste nucleare.

Măsura este considerată de unii analişti de securitate occidentali ca un memento ascuţit din partea Moscovei că aceasta deţine încă cel mai mare arsenal nuclear din lume, într-un moment în care este blocată într-un impas cu Occidentul în legătură cu Ucraina. Un test nuclear al Rusiei, menit să semnaleze hotărârea şi să evoce teamă, ar putea încuraja alte state, precum Statele Unite sau China, să urmeze exemplul, declanşând o nouă cursă a înarmării nucleare între marile puteri, care au oprit testele nucleare în anii de după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

Putin a declarat joia trecută că doctrina nucleară a Rusiei – condiţiile în care ar apăsa butonul nuclear – nu are nevoie de actualizare. Cu toate acestea, el a declarat că Rusia ar putea lua în considerare revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) pentru a se alinia cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat pactul.

Viaceslav Volodin, preşedintele camerei inferioare a Dumei de Stat, a discutat luni cu liderii parlamentari şi a declarat că revocarea ratificării ar fi în interesul naţional al ţării. El şi alţi şefi ai parlamentului le-au dat parlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Internaţionale termen până la 18 octombrie pentru a studia opţiunea de de-ratificare, potrivit unei declaraţii a Dumei. Robert Floyd, şeful Organizaţiei Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, a declarat că acţiunile Rusiei îl îngrijorează şi că a luat legătura cu înalţii oficiali ruşi pentru a pleda în favoarea continuării ratificării, lucru despre care a spus că este în interesul întregii omeniri.

Floyd a solicitat o întâlnire cu „liderii cheie” de la Moscova cât mai curând posibil, a spus el. „CTBTO operează un sistem global de monitorizare care poate detecta o explozie a unui test nuclear oricând şi oriunde”, a declarat Floyd într-o declaraţie. (news.ro)

07:42Pe fronturile de luptă ucrainene sunetul tunurilor armatei de la Kiev trăgând în pozițiile rusești este atât de constant încât pare bătăia inimii unui război care se prelungește deja de mai bine de douăzeci de luni. Fără această barieră de foc trupele ucrainene nu ar putea să-și mențină pozițiile și nici să lanseze o contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor invadate de Rusia, potrivit La Razon, citat de Rador Radio România.

01:36Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, susţine că Ucraina nu va fi niciodată de acord cu niciun fel de concesii teritoriale către Rusia.

„Condiția pentru negocieri referitoare la încheierea războiului este retragerea completă a trupelor țării agresoare de pe teritoriul ucrainean. Atât timp cât polițistul de frontieră ucrainean nu revine la ultimul punct de frontieră din estul Ucrainei sau pe insula Tuzla, mesajul meu pentru cei care decid să propună orice fel de concesii teritoriale este ca nici măcar să nu se gândească la aşa ceva” – a declarat Kuleba, pentru publicaţia Forbes.

01:01 Rusia a lansat luni seară mai multe valuri de drone de atac spre Ucraina, dintre care un grup s-a îndreaptat în direcția regunilor Odesa și Mikolaiv, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, potrivit Kyiv Independent.

Dronele au fost lansate din Marea Neagră.

00:20Zelenski: Rusia este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să poată submina unitatea lumii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale şi că Rusia „este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicţiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa”

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Rusia a lansat luni seară mai multe valuri de drone de atac spre Ucraina, dintre care un grup s-a îndreptat în direcția regiunilor Odesa și Mikolaiv, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
  • Dronele au fost lansate din Marea Neagră.
  • Zelenski: Rusia este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să poată submina unitatea lumii.
  • Revista New Yorker susține că președintele american Joe Biden și-a anunțat în septembrie disponibilitatea de a transfera Ucrainei rachete cu rază lungă ATACMS.
  • Parlamentul ucrainean a înregistrat luni un proiect de lege care ar permite interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), cea afiliată patriarhiei de la Moscova înainte de izbucnirea războiului.
  • Abdelhafiz Nofal, ambasadorul palestinian în Rusia, a declarat luni seara că se fac pregătiri pentru o vizită a liderului palestinian Mahmoud Abbas la Moscova.
  • Gigantul telecom olandez Veon a anunțat finalizarea negocierilor pentru a părăsi piața din Rusia, divizia sa din țara condusă de Vladimir Putin urmând să fie vândută unor investitori locali.
  • Adunarea Parlamentară a NATO a cerut guvernelor și statelor Alianței să sprijine în continuare Ucraina și să fie alături de aceasta „până la victoria ei”.
  • Forțele ucrainene au distrus încă un T-90M, cel mai modern model de tanc al armatei ruse, acesta fiind scos din acțiune în orașul Marinka din regiunea Donețk.

––––––

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro