Sari direct la conținut

Daghestan, bomba cu ceas din curtea lui Putin. Revolta de pe aeroportul Mahacikala dă fiori Kremlinului

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Scenele de duminică de pe aeroportul Mahacikala din regiunea Daghestan, unde o mulțime s-a dezlănțuit prin terminal și pe pistă în căutarea evreilor care debarcau dintr-un avion din Israel, ar putea sugera că președintele Vladimir Putin începe să își piardă controlul de fier asupra Federației Ruse.

Răspunsul furios al șefului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, la revoltele antisemite de duminică din Republica Daghestan sugerează că oficialii ruși ar putea fi din ce în ce mai îngrijorați de slăbirea controlului autoritar în regiunile de la periferia Federației Ruse, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Kadîrov a reacționat la revoltele din Daghestan preluând acuzația președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căreia Occidentul a orchestrat situația pentru a destabiliza Rusia.

Kadîrov a cerut ulterior forțelor de securitate cecene să rețină imediat instigatorii oricăror potențiale revolte din Cecenia sau să „tragă trei focuri de avertisment în aer și, după aceea, să tragă al patrulea foc în cap„.

Reacțiile lui Kadîrov la revoltele din Daghestan sugerează că acesta este în primul rând preocupat să mențină percepția sprijinului său de neclintit față de Putin și, în al doilea rând, să demonstreze forța puterii sale autoritare asupra Ceceniei, amenințând cu un răspuns violent la eventualele revolte, mai notează ISW.

Putin vrea „măsuri ferme”

Președintele rus Vladimir Putin se mândrește cu faptul că este liderul a ceea ce el numește o Rusie „multinațională și multiconfesională”. Iar Republica Daghestan este, în multe privințe, un microcosmos al diversității Rusiei: în regiunea muntoasă trăiesc peste 30 de grupuri etnice, notează CNN.

Dar imaginile cu revolta antisemită de la aeroportul Mahacikala din Daghestan au zguduit comunitatea evreiască din Rusia, au stârnit indignarea internațională și au ridicat întrebări serioase cu privire la consecințele războiului lui Putin în Ucraina, care este, în opinia liderului rus, direct legat de conflictul din Orientul Mijlociu izbucnit pe 7 octombrie, după ce Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului.

Luni, liderul de la Kremlin a organizat o reuniune pentru a aborda situația din Daghestan, unde o mulțime furioasă, alimentată de zvonurile potrivit cărora evrei și israelieni se aflau la bordul unui zbor al companiei Red Wings Airlines care a aterizat duminică de la Tel Aviv, a năvălit în terminalul aeroportului și a luat cu asalt pista de aterizare.

Putin a cerut ca forțele de ordine să ia „măsuri ferme, oportune și precise pentru a contribui la protejarea ordinii constituționale a Rusiei, a drepturilor și libertăților cetățenilor noștri, a armoniei interetnice și interreligioase”.

Dar liderul de la Kremlin a dat vina pe „influențe externe” pentru asaltul de pe aeroportul din Daghestan.

„Evenimentele din Mahacikala de noaptea trecută au fost coordonate prin intermediul rețelelor de socializare”, a declarat Putin, insinuând că Ucraina și „mâinile agențiilor de informații occidentale” au exploatat emoțiile puternice din Daghestan legate de campania militară a Israelului împotriva Hamas și de creșterea numărului de victime civile.

„Nu putem decât să ajutăm Palestina în lupta împotriva celor care se află în spatele acestei tragedii”, a declarat Putin, adăugând că „noi, Rusia, luptăm împotriva lor în cadrul Operațiunii Militare Speciale”, eufemismul oficial pentru războiul actual al Rusiei în Ucraina.

Putin încearcă să se prezinte drept mediator în conflictul din Orientul Mijlociu

De la atacul Hamas din 7 octombrie, Putin a încercat să joace un rol de potențial mediator, însă analiștii cred că liderul rus vrea prelungirea conflictului din Israel astfel încât aliații occidentali să își diminueze ajutorul militar pentru Kiev.

Iar liderul de la Kremlin a criticat dur Israelul, luni, spunând că „evenimentele îngrozitoare” din Fâșia Gaza „nu pot fi justificate” și a adăugat că „ți se strâng pumnii și îți vin lacrimi în ochi” când vezi fotografii cu „copii răniți și morți”.

Astfel de imagini au stârnit furia în Daghestan, o republică majoritar musulmană, unde populația evreiască a tot scăzut în ultimele secole.

Israelul s-a arătat iritat de declarațiile lui Putin și de vizita unei delegații Hamas la Moscova, în condițiile în care Rusia are relații de prietenie în Orientul Mijlociu: liderul rus îl susține pe președintele sirian Bashar al-Assad, un inamic al Israelului, se bazează pe Iran, un alt inamic al Israelului, pentru dronele cu care atacă Ucraina, și se întelege bine cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, un alt jucător puternic din regiune.

Relația lui Putin cu Netanyahu s-a răcit

În același timp, a menținut relații cordiale cu omologii israelieni, deși cea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a răcit.

Iar acum retorica lui Putin îndreptată împotriva „celor care se află în spatele acestei tragedii” pare acum să traseze o linie directă între Ucraina și Gaza.

În remarcile sale de luni, Putin a acuzat SUA că alimentează conflictul actual, afirmând că „Statele Unite au nevoie de un haos constant în Orientul Mijlociu, astfel încât să discrediteze acele țări care insistă asupra încetării imediate a focului în Fâșia Gaza”.

În replică, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate, John Kirby, a declarat că a „auzit greierii de la Kremlin”, referindu-se la atacul antisemit de la aeroportul din Daghestan.

„Nimic, nicio condamnare, niciun apel la încetarea urii, discriminării și intoleranței”, a spus Kirby, adăugând: „Este retorica clasică a Rusiei ca atunci când ceva merge ca dracu’ în țara ta… să dai vina pe altcineva, să dai vina pe influențe externe”.

Rusia „pierde controlul”

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că revolta din Daghestan semnalează faptul că Rusia „pierde controlul”.

În Daghestan au izbucnit proteste anul trecut după mobilizarea ordonată de Putin, unii activiști reclamând faptul că minoritățile etnice erau recrutate în mod nedrept pentru a lupta în Ucraina.

Starea economică dezastruoasă a Daghestanului și războiul din Ucraina alimentează nemulțumirile localnicilor, crede analistul Harold Chambers, care monitorizează situația din Rusia.

„Condițiile socio-economice generale din republică continuă să se deterioreze. Nevoile de bază pentru a trăi, cum ar fi electricitatea, apa și gazul, sunt furnizate în mod neregulamentar, ceea ce a dus la mici proteste susținute cu doar câteva luni în urmă. În plus, războiul Rusiei din Ucraina a avut un impact puternic asupra Daghestanului, cu victime semnificative. Apelurile publice și micile acțiuni nu au succes în mod regulat, autoritățile le bagă sub preș”, a spus Chambers.

Poliția rusă a arestat luni 60 de persoane după ce o mulțime uriașă a luat cu asalt principalul aeroport din regiunea Daghestan pentru a protesta față de sosirea unui avion din Israel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro