SUA și UE au tatonat Ucraina cu privire la posibile negocieri de pace cu Rusia – surse NBC / Reacția lui Zelenski – UPDATE
Oficiali americani și europeni au vorbit cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, au declarat pentru NBC, sub rezerva anonimatului, un responsabil de rang înalt din SUA și un fost oficial american, transmite Reuters.
- UPDATE 15:36 Întrebat sâmbătă despre articolul NBC, Zelenski și-a reafirmat poziția potrivit căreia nu este momentul să negocieze cu Rusia și a negat, de asemenea, că lideri occidentali îl presează să facă acest lucru. „Toată lumea cunoaște atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societății ucrainene … Astăzi, nimeni nu face presiuni (asupra mea pentru a negocia), nici unul dintre liderii UE sau ai Statelor Unite”, a declarat el. „Noi să stăm acum la masă cu Rusia… să discutăm și să-i dăm ceva – acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat Zelenski.
Războiul din Ucraina, aflat acum în cea de-a 21-a lună, a ucis sau a rănit sute de mii de persoane și a distrus zone întinse din țară. De asemenea, a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.
NBC a scris că discuțiile au inclus planuri foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe pentru a ajunge la un acord cu Rusia.
Convorbirile cu Ucraina au avut loc pe fondul îngrijorărilor oficiale americane și europene că războiul a ajuns într-un impas și, de asemenea, cu privire la capacitatea Occidentului de a continua să ofere ajutor Ucrainei, au declarat sursele NBC.
Rusia controlează în aproximativ 17,5% din teritoriul Ucrainei recunoscut la nivel internațional. Moscova pretinde că a fost nevoită să lanseze „operațiunea militară specială” din Ucraina ca să răspundă la ceea ce este a fi un Occident ostil și agresiv despre care spune că folosește Kievul pentru a submina Rusia.
Este un nonsens și acțiunile Moscovei găzduiesc o acaparare de teren în stil imperial.
Kremlinul susține că va atinge toate obiectivele în Ucraina. Kievul spune că vrea să preia înapoi controlul asupra întregului teritoriu ocupat de Rusia, inclusiv asupra Crimeei, care a fost anexată în 2014 și că nu se va opri până când nu va fi expulzat până la ultimul soldat rus de pe teritoriul său.