Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski lansează un apel la unitate după conflictul cu șeful armatei, dar îngrijorările sunt tot mai mari la Kiev

HotNews.ro
Presedintele Volodimir Zelenski la o inspectie alaturi de generalii sai, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images
Presedintele Volodimir Zelenski la o inspectie alaturi de generalii sai, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor să rămână uniți, apelul său venind la câteva zile după apariția unei falii între cancelaria sa și comandantul șef al armatei din cauza comentariilor făcute despre ofensiva de vară a Kievului, relatează Reuters.

Zelenski, care le-a spus de asemenea ucrainenilor într-un discurs pe care l-a ținut luni că nu este momentul pentru alegeri în contextul războiului, a făcut un apel la întărirea țării și a avertizat împotriva unor „lupte interne periculoase” care ar putea periclita eforturile Kievului de a respinge invazia rusă.

„Toată lumea ar trebui să se gândească acum la apărarea țării noastre. Trebuie să ne adunăm, să evităm relaxarea și divizarea în dispute sau alte priorități”, a spus președintele ucrainean.

„Dacă nu va exista victorie, nu va exista nicio țară. Victoria noastră este posibilă”, a subliniat el.

Apelul său a venit după ce în cursul weekendului neînțelegerile dintre conducerea politică a țării și cea militară au devenit publice în urma unor comentarii făcute de generalul Valerii Zalujnîi, seful Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Comandantul armatei ucrainene a prezentat o situație sumbră privind ofensiva

Zalujnîi a afirmat într-un editorial de opinie publicat de The Economist și un interviu acordat publicației că situația de pe front a ajuns în impas, generalul lăsând de asemenea să se înțeleagă, fără a declara direct acest lucru, că ofensiva pe care Ucraina a declanșat-o în luna iunie pentru eliberarea sudului țării a eșuat.

Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ideea unui impas în război, în timp ce consilierul său pentru probleme diplomatice a descris comentariile făcute de Zalujnîi ca fiind „foarte ciudate” și a sugerat că ele ar putea face jocurile Rusiei.

Ideea unui blocaj pe front este un subiect foarte sensibil la Kiev în condițiile în care, după eșecul negocierilor de pace purtate cu Moscova imediat după începerea războiului, Zelenski a respins orice alte noi discuții până când trupele rusești vor fi retrase de pe teritoriul ucrainean.

Un alt aparent eșec de comunicare între conducerea politică și militară a Ucrainei a avut loc vinerea trecută, când Zelenski a anunțat că l-a schimbat din funcție pe comandantul Forțelor de Operațiuni Speciale. Acesta a spus că a aflat de decizie din presă iar Zalujnîi – superiorul său – nu a fost nici el informat.

Ucraina se confruntă cu tot mai multe temeri legate de sprijinul extern

Aceste tensiuni vin în contextul în care la Kiev sunt resimțite tot mai multe tensiuni din cauza situației militare și de pe alte fronturi.

La 5 luni după începerea ofensivei în care a aruncat în luptă militari instruiți în state membre ale NATO și echipamente de luptă occidentale în valoare de zeci de milioane de dolari, forțele Kievului nu au reușit să străpungă frontul din sud iar acum sunt presate de reluarea acțiunilor ofensive rusești în est.

Marile semne de întrebare sunt legate de sustenabilitatea sprijinului militar occidental pentru încă un an de război, în timp ce pe plan intern temerile se învârt în jurul unei a doua ierni în care forțele armate rusești vor încerca probabil să distrugă sistemul de infrastructură energetică al țării.

Unii sociologi de la Kiev afirmă că sondajele de opinie arată că societatea ucraineană este cuprinsă de o atmosferă tot mai sumbră, chestionarele ilustrând de asemenea faptul că majoritatea populației spune că nu are încredere în guvern sau parlament.

Însă rata de aprobare personală a lui Zelenski rămâne foarte ridicată, chiar dacă și aceasta a scăzut comparativ cu primul an al invaziei.

Organizarea alegerilor, un subiect care ar putea fi folosit împotriva lui Zelenski

„Înțelegem cu toții că acum, pe timp de război, când există atât de multe provocări, este absolut iresponsabil să aruncăm subiectul alegerilor în societate într-un mod lejer”, a spus Zelenski în discursul său de luni.

Dacă nu ar fi fost în vigoare legea marțială, pe care Zelenski a impus-o în prima zi a invaziei rusești, Ucraina ar fi trebuit să organizeze alegeri prezidențiale în luna martie a anului viitor, aproape concomitent cu organizarea alegerilor prezidențiale în Rusia.

Subiectul alegerilor a fost pe larg discutat în Ucraina după ce senatorul american Lindsey Graham, un susținător ferm al Kievului, a spus că acestea ar trebui organizate în mod normal, chiar dacă unii analiști și observatori occidentali au spus că ele ar submina unitatea Ucrainei și ar putea fi exploatate ușor de către Rusia.

„Cred că acum nu este momentul potrivit pentru alegeri”, a subliniat Zelenski luni.

Urmărește ultimele evoluții din a 622-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro