Sari direct la conținut

VIDEO Ce este „Castor”, arma despre care Ucraina spune că poate lovi ține la 800 de kilometri distanță / Operațiunea secretă ucraineană „Cutia Neagră” ar fi produs pagube de peste 900 de milioane de dolari Rusiei

HotNews.ro
drona ucraineana Beaver ar putea zbura 800 de kilometri , Foto: Captura video
drona ucraineana Beaver ar putea zbura 800 de kilometri , Foto: Captura video

Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 900 de milioane de dolari în opt luni, a declarat joi Fundația Come Back Alive, care a spus că printre componentele acestui proiect tehnologic militar se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri, relatează Kyiv Independent.

Proiectul Black Box este un efort de colaborare al serviciilor de informații militare ale Ucrainei (GUR), al fundației Come Back Alive și al bloggerului ucrainean Igor Lacenkov.

Detaliile proiectului au fost ținute secrete până pe 16 noiembrie, deși GUR, împreună cu oficialii serviciilor de informații ucrainene, au sugerat ce ar putea fi.

Șeful Serviciului de informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina (SBU), Kirilo Budanov, a declarat în iunie 2023 că peste 700 de milioane de dolari ar fi fost investiți în proiectul „Cutia Neagră”, adăugând că acesta a provocat deja daune de peste 700 de milioane de dolari forțelor ruse doar în luna anterioară.

Drona Beaver este doar una dintre componentele proiectului „Cutia neagră”.

Fundația Come Back Alive a fost fondată în 2014 pentru a oferi asistență și finanțare armatei ucrainene. În septembrie 2023, a strâns peste 249 de milioane de dolari, potrivit site-ului său.

Drona Beaver a fost folosită pentru a ataca în interiorul teritoriului rus

Anunțul Fundației din 16 noiembrie spune că în primele opt luni ale anului 2023, Beaver, împreună cu alte componente Black Box, a provocat daune de peste 900 de milioane de dolari forțelor ruse. Drona a fost folosită pentru atacuri în Crimeea, dar și în alte părți ale Ucrainei ocupate, cât și în Rusia.

Astfel, drona „Castor” a lovit o varietate de ținte critice, inclusiv instalații de producție și depozitare de rachete rusești.

Anunțul Ucrainei vine la o săptămână după ce la uzina de praf de pușcă Tambov din sud-estul Rusiei, la peste 700 de km de frontiera cu Ucraina.

Kievul a recunoscut în septembrie 2023 pentru prima dată că a efectuat un atac de pe teritoriul rus, unde au avut loc nu numai lovituri multiple cu drone, ci și presupuse acte de sabotaj, pe lângă incursiunile armate.

Fabrica de praf de pușcă din regiunea Tambov este unul dintre cei mai mari producători de praf de pușcă pentru arme de calibru mic și muniție de artilerie din Rusia.

În noaptea spre 1 august, dronele ucrainene au atacat regiunea capitalei ruse, iar una dintre dronele de atac a atins din nou un zgârie-nori din complexul IQ „Moscova-City”, unde o dronă ucraineană a mai zburat deja pe 30 iulie.

General-locotenent în retragere Iuri Netkacev spunea pentru Nezavisimaia Gazeta în vară că judecând după imagini, Moscova este atacată de drone de atac de tip „Beaver”, capabile să zboare până la 1.000 km.

„Kievul are resursele necesare pentru a produce în masă drone de acest tip”, mai spunea atunci generalul.

Acest lucru a fost indicat sarcastic şi de consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, care, după nou atac cu drone de la Moscova, a scris pe rețelele de socializare că numărul de „drone neidentificate” va creşte.

Citește și:

Atac cu dronă în inima Rusiei. A doua explozie de la o fabrică de praf de puşcă, considerată un „act terorist”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro