Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 633: Forțele Kievului desfășoară operațiuni terestre pe malul estic al Niprului. Rușii spun că bombardează puternic trupele ucrainene / Putin a folosit o metaforă ciudată / Cele mai grele bătălii se dau pe trei fronturi

HotNews.ro
Tanchist ucrainean de pe frontul Lîman-Kremina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tanchist ucrainean de pe frontul Lîman-Kremina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Oficialii ucraineni au afirmat că forțele Kievului și-au stabilit capete de pod pe malul estic al fluviului Nipru în regiunea Herson și desfășoară operațiuni terestre menite să împingă forțele rusești astfel încât acestea să nu mai aibă în raza artileriei localitățile de pe malul vestic, în special orașul Herson.

09:12Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 633, LIVETEXT:

23:00 În mesajul video de sâmbătă seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit țărilor care au anunțat săptămâna aceasta noi pachete de asistență militară și umanitară pentru Ucraina.

22:22Protestul camionagiilor polonezi, care durează de aproape două săptămâni, ține blocate la granița cu Ucraina aproximativ 2.800 de camioane, a informat sâmbătă un purtător de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, Andriy Demchenko.

Trecerea camioanelor spre Ucraina este blocată la mai multe puncte vamale (în jur de 1.200 la Krakivets– Korczowa, 1.200 la Yavhodyn– Dorohusk și aproape 500 la Rava-Ruska– Hrebenne), dar e permisă trecerea automobilelor, a precizat oficialul ucrainean, potrivit Kyiv Independent.

Companiile de transport poloneze cer revenirea sistemului de permise europene pentru camioanele ucrainene, care a fost abolit în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

21:31 Zeci de migranţi au fost blocaţi sâmbătă în spatele barierelor ridicate la două puncte de trecere a frontierei pe care Finlanda o împarte cu Rusia.

Amintim că guvernul finlandez acuză Moscova că direcţionează migranţii spre punctele de trecere ca represalii pentru decizia sa de a aprofunda cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, acuzație negată de Kremlin.

Autoritățile finlandeze au ridicat bariere începând de vineri la miezul nopţii la punctele de trecere a frontierei Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra şi Niirala, care reprezintă cea mai mare parte a traficului între cele două ţări. În ciuda închiderii, zeci de migranţi au ajuns sâmbătă după-amiază la graniță şi au aprins un foc de tabără la temperaturi negative, în spatele gardurilor de sârmă ghimpată.

20:50Autoritățile din Kazahstan au blocat serviciul rusesc Sputnik24, care difuzează în această țară canalele de televiziune controlate de statul rus, a anunțat sâmbătă presa kazahă.

Motivul invocat de autoritățile kazahe a fost acela că posturile de televiziune rusești nu aveau licență pentru a funcționa în Kazahstan, relatează The Kyiv Independent.

19:48Cum se străduieşte UE să ofere ajutorul militar promis Ucrainei – sinteză

Planurile de creştere a cheltuielilor UE pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruseşti au intrat în impas din cauza reticenţei la nivelul blocului de a angaja mai multe fonduri. Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, rămâne optimist şi consideră că depinde de statele membre să îşi mobilizeze industriile pentru ca UE să îşi respecte angajamentul de a livra un milion de proiectile Ucrainei până în primăvara anului viitor, relatează platforma media European Newsroom într-un articol de fond piblicat vineri și citat de Agerpres.

Rusia ridică restricţiile asupra exporturilor de benzină

19:01Peste 100 de medici ruși au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui Vladimir Putin, în care îi cer acestuia să elibereze o tânără încarcerată pentru că a protestat față de invazia Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian.

Zilele trecute, un tribunal din Sankt Petersburg a condamnat-o pe Alexandra Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, la șapte ani de închisoare pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă. Ea a înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket cu abțibilduri cu mesaje în care se cerea încetarea războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

Skochilenko, o artistă cunoscută sub numele de Sasha, suferă de probleme de sănătate, inclusiv de boala celiacă și de un defect cardiac congenital. Mama ei a declarat recent pentru AFP că o perioadă lungă de închisoare ar fi o „catastrofă”.

„Noi, comunitatea medicală, avem îngrijorări serioase cu privire la sănătatea lui Sasha”, se arată în scrisoarea publicată sâmbătă pe rețelele sociale și de site-uri de știri rusești independente.

18:22Rusia a ridicat restricţiile aplicate exporturilor de benzină, a anunţat Ministerul rus al Energiei, după ce luna trecută a renunţat la majoritatea restricţiilor pentru exporturile de motorină, spunând că a existat un excedent de aprovizionare, în timp ce preţurile cu ridicata au scăzut.

17:33 Ungaria trebuie să spună nu actualului model european construit la Bruxelles, afirmă premierul maghiar Viktor Orban, în timp ce țara sa continuă să se opună aderării Ucrainei la UE.

Viktor Orbán a declarat sâmbătă, la un congres al partidului său Fidesz, că Uniunea Europeană „trebuie schimbată, și nu părăsită”.

„Corectarea promisiunii eronate de a începe discuțiile (cu Ucraina pentru aderarea la UE) va fi de asemenea sarcina noastră, deoarece Ucraina este la ani lumină de UE acum”, a mai spus liderul de la Budapesta sâmbătă, potrivit Reuters.

Finlanda închide puncte de trecere a frontierei cu Rusia, aşa cum a promis

16:54 Doi membri ai serviciilor de urgență au fost uciși și mai multe persoane au fost rănite sâmbătă, în Zaporojie, în urma unor atacuri rusești cu rachete, transmite The Guardian.

Poliția ucraineană a informat că Rusia a lansat o serie de atacuri cu rachete, care au lovit satul Komyshuvakha, din apropiere de linia frontului, în regiunea Zaporojie.

„Ca urmare a primelor două lovituri, patru locuitori din zonă au fost răniți, iar un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidențială”, se precizează într-un comunicat. „Când poliția și salvatorii au ajuns la fața locului, rușii au efectuat o altă lovitură. Doi lucrători ai serviciilor de urgență au fost uciși, iar alți trei au fost răniți”.

16:10Finlanda închide patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia, aşa cum a promis

Finlanda a închis patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia la primele ore ale zilei de sâmbătă, invocând o creştere a numărului de migranţi ilegali cărora autorităţile ruse le permit trecerea fără ca aceşti migranţi să aibă asupra loc documentele corespunzătoare.

15:46 Ministerul rus de Externe a anunțat sâmbătă că l-a convocat ieri pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Cehe în Rusia, din cauza deciziei Cehiei de a îngheța proprietățile deținute de statul rus, transmite agenția de știri RIA.

Reacția vine după ce guvernul ceh a spus miercuri că a înghețat proprietățile deținute de statul rus pe teritoriul său, extinzând sancțiunile impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina. Kremlinul a spus joi că această măsură este ilegală și că Moscova ar putea riposta la acest „un pas ostil”.

Ministerul de Externe de la Moscova a afirmat că a înaintat vineri un protest tranșant diplomatului ceh.

Rușii spun că bombardează puternic trupele ucrainene de peste Nipru

15:21Compania Kalașnikov și-a crescut producția cu 30% pentru a acoperi nevoile trupelor de invazie din Ucraina

15:05Liderii APEC, divizaţi în privinţa războaielor din Ucraina şi Gaza, după un summit de două zile

Liderii celor 21 de state membre ale Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), care include Rusia, China şi SUA, şi-au încheiat summitul de la San Francisco cu o declaraţie comună care nici măcar nu face referire la războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu. Textul final agreat diferă de comunicatul dat publicităţii la summitul de anul trecut de la Bangkok, unde „majoritatea” membrilor APEC a condamnat „agresiunea” rusă în Ucraina şi a menţionat efectele acesteia asupra economiei mondiale.

Separat, Statele Unite au publicat un comunicat cu menţiuni despre Ucraina şi războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, explicând că unii lideri s-au opus includerii acestui limbaj în declaraţia comună, aşa că Washingtonul a decis să-şi folosească prerogativa de preşedinte al summitului pentru a-şi emite propriul comunicat, scrie Agerpres.

14:24 Armata rusă a afirmat sâmbătă că a bombardat puternic forțele ucrainene în jurul fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, și a ucis până la 75 de soldați ucraineni.

Anunțul vine după ce Kievul a spus vineri că trupele ucrainene au împins în spate soldații ruși de pe pozițiile de pe malul estic al Niprului în unele părți din regiunea Herson și au stabilit mai multe capete de pod.

Ministerul rus al Apărării a susținut sâmbătă, într-un comunicat, că artileria și aviația sa au lovit forțele ucrainene din așezarea Kachkarivka de pe malul vestic al Niprului și de pe două insule, ucigând până la 75 de soldați inamici și distrugând patru vehicule.

Rușii pregătesc al treilea val al ofensivei din Avdiivka

13:58 Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut sâmbătă președintelui rus Vladimir Putin să facă primul pas spre o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina.

„Trebuie să-și retragă trupele”, a declarat Scholz în timpul unei vizite la Nuthetal, în landul Brandenburg. Cu toate acestea, în prezent nu există semne că acest lucru se va întâmpla, a spus el ca răspuns la o întrebare referitoare la posibilitatea unor negocieri de pace.

Putin nu trebuie să reușească să-și atingă obiectivul de a folosi forța pentru a anexa părți dintr-o țară vecină, a spus Scholz, adăugând că Germania va ajuta Ucraina în fața invaziei ruse cât timp va fi necesar. (Reuters)

13:26 Forțele ruse pregătesc al treilea val al ofensivei asupra Avdiivka din regiunea Donețk, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al grupului Tavria al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, la televiziunea națională, potrivit Kyiv Independent.

Forțele rusești au intensificat atacurile terestre împotriva Avdiivka și a așezărilor din jur la începutul lunii octombrie, în încercarea de a încercui orașul. Campania a fost susținută de bombardamente grele și lovituri aeriene, care continuă să provoace victime în rândul civililor.

„Ne așteptăm la al treilea val de ofensivă – o încercare de a încercui Adviivka”, a declarat Shtupun.

Atacurile asupra Avdiivka, poarta de intrare în Donețkul ocupat, au fost foarte „costisitoare” pentru Moscova. Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au pierdut aproximativ 10.000 de soldați, peste 100 de tancuri, peste 250 de alte vehicule blindate și șapte avioane Su-25 în luna de lupte din apropierea orașului de pe linia frontului.

Ucrainenii rămân pe malul estic al Niprului

12:54 Statul Major General ucrainean a afirmat sâmbătă că forțele sale „continuă să dețină poziții pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru”.

De mai bine de un an, forțele ucrainene și cele rusești sunt cantonate de o parte și de alta a acestui vast fluviu în regiunea sudică Herson, după ce Rusia și-a retras trupele de pe malul vestic în noiembrie anul trecut.

Forțele ucrainene au făcut mai multe încercări de a traversa și de a-și menține pozițiile de pe partea controlată de ruși, iar oficialii de la Kiev au raportat în cele din urmă o străpungere „reușită” săptămâna trecută.

„Apărătorii noștri își consolidează pozițiile și trag asupra ocupanților”, a transmis Statul Major General în cadrul unei ședințe de informare de sâmbătă dimineață cu privire la operațiunile sale pe malul estic al râului. (AFP)

12:43 FOTO Ghicitoarea postată online de NATO: Câți soldați vezi în imagine?

11:33 Atacul rusesc de azi-noapte cu drone (38 de Shahed, dintre care 29 ar fi fost doborâte) este cel mai amplu de acest fel de după 30 septembrie.

O instalație energetică a fost lovită în regiunea Odesa, în sudul țării, iar incendiul care a rezultat a fost stins rapid, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.

Cele mai grele bătălii se dau pe trei fronturi

11:05 Ministerul rus de Interne l-a plasat pe Serghei Aleksașenko, fost viceguvernator al Băncii Rusiei și ministru adjunct de finanțe, pe lista persoanelor căutate, au anunțat sâmbătă agențiile de știri rusești de stat TASS și RIA.

Aleksașenko, care a criticat războiul Rusiei în Ucraina, trăiește în exil în Statele Unite după ce a intrat în conflict cu guvernul președintelui Vladimir Putin și fusese deja desemnat „agent străin”.

Aleksașenko a fost adăugat pe lista persoanelor căutate de Ministerul de Interne pentru o acuzație penală neprecizată, potrivit TASS.

10:57 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „În ultima săptămână, cele mai intense lupte terestre au avut loc în trei zone: pe axa Kupiansk (regiunea Lugansk), în jurul orașului Avdiivka (regiunea Donețk) și pe malul stâng al fluviului Nipru, în regiunea Herson, unde forțele ucrainene au stabilit un cap de pod.
  • Niciuna dintre părți nu a realizat progrese substanțiale în niciuna dintre aceste zone.
  • Rusia continuă să sufere pierderi deosebit de mari în jurul Avdiivka.
  • Relatările martorilor oculari sugerează că dronele de mici dimensiuni și artileria (în special muniția cu dispersie) continuă să joace un rol major în perturbarea atacurilor ambelor părți.
  • Pe măsură ce vremea rece de iarnă se instalează în estul Ucrainei, există puține perspective imediate de schimbări majore pe linia frontului.”

Noi estimări ucrainene ale pierderilor rusești

10:24 Oficialii ucraineni au raportat că forțele rusești au suferit pierderi de mărimea unei brigăzi de când forțele ucrainene au început, pe 17 octombrie, operațiunile terestre pe malul estic al Niprului, forțând, se pare, forțele rusești să aducă putere de luptă din alte părți ale Ucrainei în regiunea Herson.

Statul Major General ucrainean a afirmat că forțele ucrainene au ucis 1.216 militari ruși și au rănit alți 2.217 de la începerea „măsurilor” pe malul estic.

Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele sale au distrus 24 de tancuri rusești, 48 de vehicule blindate de luptă, 89 de sisteme de artilerie, 29 de depozite de muniții și 14 aeronave de când au început „măsurile” pe malul estic. (Institutul pentru Studiul Războiului)

09:41Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 620 de soldați, 7 tancuri, 9 alte blindate de luptă, 14 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 4 echipamente speciale și 14 diferite vehicule.

Putin a folosit o metaforă ciudată

09:24 Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 29 din cele 38 de drone lansate de ruși peste noapte, au spus forțele aeriene ale Kievului.

Potrivit acestora, trupele Moscovei au lansat drone Shahed de pe teritoriul rusesc în mai multe valuri. Atacul asupra mai multor regiuni ucrainene a durat de la ora 20.00, vineri, până la ora 04.00 sâmbătă dimineață.

08:08Metaforă ciudată folosită de Vladimir Putin: „Când există un curent de aer, cineva se gândeşte: poate ar fi rezonabil să închidem puţin fereastra”.

01:21Ucraina şi Statele Unite vor organiza o conferinţă privind industria militară în luna decembrie, a anunţat vineri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • „Cum plătim noi asta?” Ajutorul suplimentar pentru Ucraina, dar și decizia de a lansa negocierile de aderare luna viitoare – „în pericol”. Decizia de a invita Ucraina să înceapă negocierile de aderare la UE, aşteptată la Consiliul European de la jumătatea lunii decembrie, este în pericol, şi nu există niciun acord pentru a acorda Kievului un ajutor suplimentar de 50 de miliarde euro, a declarat vineri o oficialitate europeană, sub rezerva anonimatului.
  • Guvernul olandez a anunțat vineri un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina, în ceea ce ministrul apărării, Kajsa Ollongren, a spus că este un semn de sprijin neclintit pentru Kiev în lupta contra invadatorului rus.
  • Armata ucraineană afirmă că a distrus în total 15 nave militare rusești în Marea Neagră, de la începutul războiului. Alte 12 ar fi fost avariate.
  • Peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Reintegrării. De partea sa, Rusia afirmă că circa 500 de soldaţi ruşi sunt prizonieri de război în Ucraina.
  • Rusia clasifică încă o publicație independentă, „The Moscow Times”, drept „agent al străinătății”. Totodată, Rusia vrea să interzică „mişcarea internaţională LGBT”, pentru „extremism”.
  • Finlanda a anunțat că va amplasa bariere la frontiera cu Rusia la miezul nopții. „Mare greșeală”, a reacționat Kremlinul, acuzând Finlanda că a „ales calea confruntării” cu Rusia.
  • Biserica Ortodoxă din Moldova anunță că nu se rupe de Moscova: „Nu se va discuta despre alipirea la Patriarhia Română”, transmite cea mai mare biserică ortodoxă din Republica Moldova, care și-a reafirmat legătura cu biserica-mamă din Rusia, în ciuda dezacordului unor preoți care au criticat asocierea cu Moscova din cauza invaziei ruse în Ucraina.
  • Muzica și bomba atomică: Cel mai bun cântăreț din Rusia în 2023 cântă pe scenă „Sunt rus și merg până la sfârșit”, apoi apasă un buton roșu, în uralele publicului. HotNews.ro a analizat câteva dintre melodiile și concertele publice ale interpretului Shaman, votat de ruși „cel mai bun cântăreț al anului 2023” și considerat a fi o voce a propagandei Kremlinului.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro