Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 639: UE trimite zeci de poliţişti la frontiera Finlandei cu Rusia / Îngrijorări cu privire la ajutorul Olandei pentru Kiev după câștigarea alegerilor de către Geert Wilders / Rusia amenință Moldova după ce aceasta a impus sancțiuni rușilor

HotNews.ro
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​La 21 de luni de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a anunțat noi sancțiuni împotriva a sute de entități rusești și persoane implicate direct sau care susțin războiul. Pe câmpul de luptă, Rusia aruncă „valuri” de soldați în jurul orașul ucrainean Avdiivka, suferind pierderi masive în încercarea de a cuceri un teritoriu important din punct de vedere strategic pe linia frontului estic, susține armata ucraineană.

Sinteza zilei:

  • Rusia consideră că decizia Moldovei de a se alătura sancțiunilor UE împotriva acesteia este un pas ostil care vizează distrugerea legăturilor cu Moscova și va riposta, a anunțat vineri Ministerul rus de Externe, relatează Reuters.
  • Robert Fico, premierul populist al Slovaciei, consideră războiul dintre Ucraina și Rusia un conflict înghețat care nu poate fi rezolvat prin trimiterea de arme în Ucraina, relatează Associated Press, potrivit The Guardian.
  • Guvernul olandz și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul sprijinului Olandei pentru Ucraina în contextul victoriei lui Geert Wilders și a Partidului său pentru Libertate (PVV) în alegerile din Olanda cu două zile înainte
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina trebuie să obțină trei „victorii” cheie în străinătate, inclusiv aprobarea unor pachete majore de ajutor din partea Congresului SUA și a Uniunii Europene și începerea oficială a discuțiilor de aderare pentru a adera la blocul european
  • Ucraina elaborează reforme asupra programului său de mobilizare a soldaților, în timp ce războiul cu Rusia continuă, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters
  • Fost prim-ministru rus și acum critic al Kremlinului, Mihail Kasianov a fost adăugat într-un registru al agenților străini, a anunțat vineri seara Ministerul Justiției din Rusia
  • Guvernul ucrainean va aloca 4,8 miliarde de dolari pentru achiziționarea de obuze și rachete ca parte a bugetului de apărare al țării pentru 2024, a declarat ministrul adjunct al Apărării Iuri Djihir pe 24 noiembrie,

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 639, LIVETEXT:

23:58 Guvernul ucrainean va aloca 4,8 miliarde de dolari pentru achiziționarea de obuze și rachete ca parte a bugetului de apărare al țării pentru 2024, a declarat ministrul adjunct al Apărării Iuri Djihir pe 24 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

22:28 În 2024, capacitățile industriei de apărare a Ucrainei vor crește de 6 ori față de anul curent, dar acest lucru încă nu este suficient pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate, relatează Ukrainska Pravda.

„Industria noastră de apărare a făcut o treabă bună anul acesta. În ciuda atacurilor, a deficitului de personal și a volumului de muncă insuficient. În comparație cu anul precedent, 2022, capacitățile s-au triplat. Și anul viitor, capacitățile noastre interne vor crește de încă 6 ori comparativ cu 2023. Cu toate acestea, suntem încă departe de a satisface nevoile Forțelor de Apărare cu producție internă”, a spus Oleksandr Kamîșin, ministrul pentru industriile strategice al Ucrainei, în timpul unei întâlniri comune cu ministrul ucrainean al apărării Umerov.

21:20Fost prim-ministru rus și acum critic al Kremlinului, Mihail Kasianov a fost adăugat într-un registru al agenților străini, a anunțat vineri seara Ministerul Justiției din Rusia, relatează Reuters.

20:52Ucraina elaborează reforme asupra programului său de mobilizare a soldaților, în timp ce războiul cu Rusia continuă, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters. În același timp, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, a spus că persoanele care au fost înrolate vor fi demobilizate în viitorul apropiat. Asta în contextul în care familiile soldaților au tot cerut demobilizarea soldaților care luptă în prima linie.

20:00 Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina trebuie să obțină trei „victorii” cheie în străinătate, inclusiv aprobarea unor pachete majore de ajutor din partea Congresului SUA și a Uniunii Europene și începerea oficială a discuțiilor de aderare pentru a adera la blocul european, relatează Reuters.

La douăzeci de luni de la invazia pe scară largă a Rusiei, oboseala s-a strecurat în relațiile Occidentului cu Kiev, care se bazează foarte mult pe aliații săi pentru ajutor militar, economic și umanitar pentru a lupta împotriva trupelor Kremlinului.

„Avem nevoie de trei victorii. Prima este victoria cu Congresul SUA. Este o provocare, nu este ușor, dar Ucraina face totul”, a declarat Zelenski la o conferință de presă la Kiev.

Președintele Joe Biden a cerut Congresului să aprobe asistență în valoarea d emulte miliarde de dolari pentru Ucraina luna trecută, dar finanțarea Kievului a fost omisă dintr-un proiect de lege privind cheltuielile adoptat săptămâna trecută, stârnind temeri că ar putea să nu treacă.

Un grup vocal de republicani se opune trimiterii mai multor ajutoare în Ucraina. Oponenții ajutorului au spus că banii contribuabililor americani ar trebui cheltuiți acasă, dar majoritatea republicanilor și democraților din Congres susțin în continuare furnizarea de ajutor.

Zelenskii s-a concentrat și asupra unui pachet de 50 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, care a fost anunțat anterior pentru Ucraina, dar nu a fost încă aprobat, iar Ungaria i se opune.

Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul sprijinului Olandei pentru Ucraina

18:46Serviciile de informații ucrainene au declarat vineri că au arestat un fost oficial din regiunea Herson care este suspectat că ar fi colaborat cu rușii în timpul ocupației zonei și că și-a denunțat tatăl, care ar fi fost atunci „torturat”, relatează AFP.

17:46Robert Fico, premierul populist al Slovaciei, consideră războiul dintre Ucraina și Rusia un conflict înghețat care nu poate fi rezolvat prin trimiterea de arme în Ucraina, relatează Associated Press, potrivit The Guardian.

Liderul slovac a mai spus că ar prefera ca părțile să stea la masa de negocieri.

16:50Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, și-a exprimat îngrijorarea pe 24 noiembrie cu privire la viitorul sprijinului Olandei pentru Ucraina în contextul victoriei lui Geert Wilders și a Partidului său pentru Libertate (PVV) în alegerile din Olanda cu două zile înainte, relatează Kyiv Independent.

„PVV este acum cel mai mare partid și nu au fost niciodată entuziasmați de sprijinul acordat Ucrainei. Au fost chiar pro-Rusia uneori. Așa că asta mă îngrijorează”, a spus ea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a discutat despre „eforturile de menținere a unității europene” și „importanța” asistenței continue cu prim-ministrul în exercițiu al Țărilor de Jos. Mark Rutte a spus la rândul său că „Țările de Jos sunt alături de poporul Ucrainei”, relatează The Guardian.

Moscova acuză Chișinăul că vrea să distrugă relația cu Rusia după aderarea Moldovei la sancțiunile occidentale

16:43Rusia consideră că decizia Moldovei de a se alătura sancțiunilor UE împotriva acesteia este un pas ostil care vizează distrugerea legăturilor cu Moscova și va riposta, a anunțat vineri Ministerul rus de Externe, relatează Reuters.

„Considerăm că acesta este încă un pas ostil al conducerii moldovenești, care este pe deplin integrată în campania antirusă a „Occidentului colectiv””, se arată într-un comunicat al ministerului.

„Scopul său este distrugerea completă a relațiilor ruso-moldovenești”, a spus Ministerul rus de externe care dă vina pe oficialii de la Chișinău pentru acest lucru, adăugând că relațiile „sunt deja într-o stare foarte deplorabilă”.

Moscova va riposta, a spus ministerul.

Un ordin semnat de ministrul de Externe, Nicu Popescu, pe 16 noiembrie prevede alinierea Republicii Moldova la șapte măsuri restrictive internaționale ale UE, printre care și cel mai mare pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit Europa Liberă.

Pe lista persoanelor sancționate se regăsesc mai mulți oligarhi ruși din anturajul președintelui Vladimir Putin

16:14 Danemarca își va spori sprijinul militar pentru Ucraina cu 2,3 ​​miliarde de coroane daneze (336,65 milioane de dolari) în acest an, a anunțat vineri ministerul danez al apărării, relatează Reuters.

Donația se adaugă celor 5,4 miliarde coroane pe care țara nordică i-a alocat unui fond creat pentru donații militare către Ucraina.

Parlamentul a fost, de asemenea, de acord să aloce fondului 23,5 miliarde de coroane suplimentare între 2025 și 2027.

Danemarca, membru NATO, va include fondurile donate Ucrainei în angajamentul său de a ajunge la cheltuielile de apărare de 2% din PIB.

15:50Anatoli Tokunov, rectorul Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, a anunțat vineri că noul manual de istorie adresat elevilor de liceu în contextul „operațiunii militare speciale” a fost finalizat.

„Profesorul se poate baza pe acest manual. Dar chiar și acest manual conține atât de multă literatură recomandată, inclusiv link-uri ale diverselor surse disponibile. Nici măcar nu trebuie să mergeți la arhivă și să căutați. Doar îndreptați telefonul către codul QR și tot va apărea.De aceea manualul – aceasta este baza. Și atunci totul depinde de profesor și de elev, dacă este interesat de cutare sau cutare subiect, dacă este interesat de istorie în general, pentru a-și aprofunda cunoștințele”, a declarat el.

Autoritățile ruse au declanșat un amplu program de revizuire a programei școlare după începerea războiului din Ucraina, introducând diverse materii menite să insufle un spirit patriotic elevilor, dar și să elimine formarea unor opinii nedorite.

15:37Președintele Vladimir Putin a avertizat vineri că Occidentului nu trebuie să i se permită să dezvolte un monopol în sfera inteligenței artificiale (AI) și a declarat că o strategie rusească mult mai ambițioasă pentru dezvoltarea AI va fi aprobată în scurt timp, conform Reuters.

Republica Moldova a prelungit starea de urgență

14:45O decizie pozitivă a Uniunii Europene de a oferi Ucrainei asistență financiară pe termen lung va fi un semnal în acest sens și pentru Washington, a declarat vicepremierul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, Olha Stefanișîna, în cadrul unei discuții la Societatea Germană pentru Politică Externă (DGAP) la Berlin.

Potrivit oficialului guvernamental, Kievul se așteaptă la o „secvență de decizii” de la summitul UE , care, dacă va avea succes, va ajuta Ucraina să aibă claritate strategică pentru anul viitor și nu numai în ceea ce privește stabilitatea macrofinanciară, planificarea creșterii PIB-ului, investițiile, în redresare, reforme etc. Este vorba, în special, de decizia de a oferi 50 de miliarde de euro pe o perioadă de 4 ani.

„Dacă va fi aprobată, va da un semnal foarte pozitiv deciziilor viitoare ale Congresului SUA privind sprijinul financiar. Sunt lucruri foarte interconectate – poziția europeană va afecta sprijinul american”, a declarat vicepremierul ucrainean.

14:39 Parlamentul Republicii Moldova a prelungit starea de urgență de la 1 decembrie cu încă 30 de zile, invocând amenințări continue la adresa securității regionale.

13:58Ofițerii FSB au reținut în Crimeea un rus despre care spun că a fost recrutat de serviciile speciale ucrainene pentru a sustrage din depozitele militare rusești componente pentru aeronave în vederea trimiterii lor în Ucraina. Acest lucru a fost raportat TASS de către Centrul de Relații Publice (PSC) al FSB al Rusiei.

„În orașul Feodosia, un cetățean al Federației Ruse a fost reținut sub suspiciunea comiterii unei infracțiuni în temeiul articolului 275 din Codul penal al Federației Ruse (înaltă trădare). Fiind recrutat de reprezentanții serviciilor speciale ucrainene și acționând în interesele lor, el a căutat o recompensă bănească și a transportat componente de fabricație rusească pentru aeronave militare în Ucraina”, anunțat FSB într-un comunicat.

13:33Un echipaj mobil de apărare antiaeriană al Ucrainei a publicat o înregistrare video cu doborârea unei drone kamikaze Shahed-136 în urmă cu două nopți.

13:18 Turcia a declarat din nou prin vocea ministrului său de externe Hakan Finda că negocierile sunt „cea mai eficientă modalitate de a elimina amenințările” și de a pune capăt războiului și că este pregătită să ofere o platformă pentru discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia.

„Cea mai eficientă modalitate de a elimina amenințările este, fără îndoială, de a pune capăt războiului prin negocieri cât mai curând posibil… Dacă se vor stabili condițiile, Turcia poate accepta din nou găzduirea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina”, a spus ministrul turc la deschiderea summit-ului Stratcom Summit 2023 de la Istanbul.

Hakan Fidan a reamintit că Turcia oferă sprijin politic și strategic pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei.

Campania de crowdfunding „Cadou pentru Putin” a strâns în Cehia și Slovacia 400.000 de euro

12:55 Kremlinul percepe declarațiile despre posibilitatea creării unui „Schengen militar” al NATO ca o extindere a confruntării alianței cu Rusia și că astfel de intenții cresc tensiunea în Europa, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Alianța a considerat întotdeauna țara noastră un inamic conceptual. Acum consideră țara noastră un inamic evident. Aceasta nu este altceva decât escaladarea tensiunii în Europa, care are consecințele sale”, a spus reprezentantul Kremlinului.

El a făcut comentariile la o zi după ce șeful Comandamentului Comun pentru Sprijin Logistic și Logistic (JSEC) al NATO, general-locotenentul Alexander Solfrank, a vorbit despre necesitatea creării unui „Schengen militar” al alianței în Europa din cauza riscului unei confruntări cu Rusia.

12:38 Campania de crowdfunding „Cadou pentru Putin” a strâns în Cehia și Slovacia 400.000 de euro într-o săptămână pentru achiziționarea unui elicopter Black Hawk pentru Ucraina.

„În prima săptămână, cehii și slovacii grijulii au donat peste 400.000 de euro pentru elicopter. Costul său total este de aproximativ 4,3 milioane de euro. Potrivit organizatorilor, elicopterul a fost deja inspectat de experți în aviație din Ucraina – este în stare bună și gata să efectueze misiuni de luptă”, se arată într-un mesaj distribuit de Directoratul Principal de Informații al Ucrainei, cel care ar urma să primească elicopterul.

12:11Până în dimineața zilei de 24 noiembrie 158 de localități ucrainene au rămas fără curent electric din cauza rafalelor puternice de vânt, a declarat Ministerul Energiei de la Kiev într-un comunicat de presă.

„Vremea rea ​​face rău în Ucraina. Din cauza rafalelor puternice de vânt, 158 de așezări au rămas fără electricitate [până vineri] dimineața. Cele mai multe dintre ele sunt în regiunile Liov, Volînia și Ivano-Frankivsk”, se spune în comunicat.

Acesta precizează că aproape 11.400 de abonați au rămas fără electricitate în regiunea Liov, aproape 3.000 de consumatori în Volînia și aproape 11.000 de consumatori în regiunea Ivano-Frankivsk. La aceștia se adaugă 1.300 de consumatori din regiunea Rivne, 7 localități din regiunea Sumî, 12.000 din Bucovina și 1,4 mii de abonați din regiunea Cernihiv.

11:00 UE trimite zeci de poliţişti la frontiera Finlandei cu Rusia.

Frontex, agenţia UE pentru controlul frontierelor, a anunţat joi că intenţionează să desfăşoare 50 de poliţişti şi alţi membri ai personalului său, precum şi echipamente, cum ar fi maşini de patrulare, pentru a consolida activităţile de control ale Finlandei, pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora Rusia alimentează un aflux de imigranţi la graniţa sa estică, relatează Politico.eu, potrivit News.ro

Frontex are în prezent 10 ofiţeri la frontierele finlandeze.

Măsura UE vine în urma deciziei guvernului finlandez de a închide toate punctele de trecere a frontierei estice cu Rusia, cu excepţia Raja-Jooseppi din nordul extrem, începând de vineri seară şi până la 23 decembrie.

Ziarul tabloid finlandez Iltalehti, care îl citează pe premierul Petteri Orpo, a relatat că situaţia de la frontiera de est nu s-a îmbunătăţit şi că există semne că criza ar putea escalada şi mai mult.

Armata rusă a pierdut peste 1.000 de soldați în ultimele 24 de ore

09:37A doua zi consecutivă în care forțele rusești ar fi pierdut peste 1.000 de militari, conform estimărilor pe care le publică Armata ucraineană.

Pierderile suferite de forțele rusești potrivit ultimei estimări publicate de către Armata Ucrainei:

– 322.900 militari (+1.100)

– 5.496 tancuri (+30)

– 10.256 blindate de luptă (+32)

– 7.833 sisteme de artilerie (+31)

– 904 sisteme lansatoare multiple de rachete (+2)

– 595 sisteme antiaeriene (+4)

– 5.800 de drone (+1)

– 323 avioane

– 324 elicoptere

– 22 nave/ambarcațiuni

– 1 submarin

08:44Forțele rusești au atacat Ucraina în noaptea de joi spre vineri folosind două rachete Kh-59 și trei drone kamikaze, a declarat vineri dimineață Statul Major General al armatei ucrainene, notează The Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, apărarea antiaeriană a doborât toate dronele.

08:25 Macedonia de Nord este a doua țară balcanică, după România, care a încheiat cu succes un program de pregătire a primului grup de militari ucraineni. Informați

ile despre această instruire au fost ținute secrete până acum din motive de securitate, potrivit Ukrainska Pravda, citată de Rador Radio România.

07:58 Sistemele de apărare antiaeriană a doborât 13 drone ucrainene deasupra Crimeei și alte trei deasupra regiunii Volgograd în primele ore ale zilei de vineri, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de agenția RIA Novosti.

07:55 Pe câmpul de luptă, Rusia aruncă „valuri” de soldați în jurul orașul ucrainean Avdiivka, suferind pier

deri masive în încercarea de a cuceri un teritoriu important din punct de vedere strategic pe linia frontului estic, susține armata ucraineană.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro