Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 662: Putin, avertisment legat de aderarea Finlandei la NATO / Austria a obținut ce a vrut și nu se mai opune noilor sancțiuni UE / Dispozitiv de ascultare descoperit într-un birou al lui Zalujnîi

HotNews.ro
Soldat ucrainean din prima linie a frontului din Horlivka, regiunea Donețk, Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia
Soldat ucrainean din prima linie a frontului din Horlivka, regiunea Donețk, Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Ministerul Apărării de la Moscova a spus duminică dimineață că a distrus 33 de drone lansate de Ucraina asupra a trei regiuni rusești. De cealaltă parte, ucrainenii au afirmat că azi-noapte au fost distruse 20 de drone și o rachetă de crozieră lansate de forțele rusești.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 662, LIVETEXT:

23:26Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre birourile șefului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi

Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre viitoarele birouri ale comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au anunțat duminică serviciile de securitate de la Kiev, precizând totodată că dispozitivul „nu era operațional”.

22:15Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său de duminică seară despre decizia UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și a anunțat că, în curând, Comisia Europeană va începe un proces de evaluare a legislației ucrainene pentru a vedea în ce măsură corespunde cu cea a UE.

„Procesul de negociere nu va fi ușor, dar ce este important este că avem deja o certitudine istorică: Ucraina va face întotdeauna parte din casa europeană comună. Le sunt recunoscător tuturor celor care și-au unit forțele cu noi și contribuie la luarea deciziilor europene necesare: tuturor politicienilor, liderilor societății civile și oamenilor din diferite țări care au în egală măsură încredere atât în Ucraina cât și în Europa”, a spus Zelenski.

21:22 Imagini surprinse din dronă arată pierderi grele ale Rusiei în luptele de lângă Avdiivka

În timp ce forţele ruseşti încearcă să cucerească oraşul Avdiivka din estul Ucrainei, agenția Associated Press a obţinut imagini aeriene care indică pierderile considerabile pe care le suferă Moscova. O dronă a armatei ucrainene a filmat imaginile în această lună în apropiere de Stepove, un sat situat la nord de Avdiivka, unde au avut loc unele dintre cele mai intense lupte.

Pe de altă parte, în raportul său zilnic publicat pe Facebook, Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat „89 de confruntări” în ultima zi.

20:47 Un influent senator american s-a declarat duminică „optimist” în legătură cu posibilitatea unui acord în camera superioară a Congresului cu privire la un nou pachet crucial de ajutor pentru Ucraina, în schimbul căruia republicanii cer măsuri mai dure privind imigraţia în Statele Unite.

„Sunt foarte optimist”, a declarat senatorul democrat de centru Joe Manchin la CNN, adăugând că a vorbit cu colegii din ambele tabere. „Se îndreaptă într-o direcţie pozitivă”, a adăugat el.

Senatorul republican Lindsey Graham, un politician foarte conservator, s-a arătat mai puţin optimist decât colegul său. „Nu suntem deloc aproape de un acord”, a declarat el duminică la NBC, estimând că negocierile ar trebui să continue „anul viitor”. „Nu voi ajuta Ucraina, Taiwanul sau Israelul până când nu ne vom securiza graniţa”, a spus el.

Putin: „Nu ne vom vinde suveranitatea pentru nişte cârnaţi”

19:50 Blocada camionagiilor polonezi continuă la frontiera polono-ucraineană, unde aproximativ 2.150 de camioane ucrainene sunt în continuare blocate în Polonia și nu pot reveni acasă, scrie Kiev Independent.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, Andrii Demchenko, blocajele continuă la trei puncte de trecere a frontierei, asta în timp ce reprezentanți ai camionagiilor polonezi au amenințat că vor prelungi blocajele până la cel puțin 1 februarie 2024.

18:36 Armata ucraineană anunță că aproape 1000 de mine au fost neutralizate în ultima săptămână, în trei regiuni.

Unităţile de deminare ale Serviciului Special de Stat pentru Transporturi au neutralizat în ultima săptămână 928 de mine – 650 în regiunea Harkov, 169 în regiunea Herson şi 109 în regiunea Mykolaiv, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

17:48Republica Moldova a început un exerciţiu militar în apropierea regiunii separatiste Transnistria, care este controlată de trupele ruse, a anunţat duminică Ministerul Apărării de la Chişinău.

17:25Vladimir Putin, în primul său discurs de campanie electorală: „Rusia nu poate, ca unele ţări, să renunţe la suveranitatea sa în schimbul câtorva cârnaţi”

Macron spune în continuare că ar fi dispus să discute cu Putin

16:33 Președintele francez Emmanuel Macron spune că ar lua în continuare în considerare posibilitatea de a discuta cu liderul rus Vladimir Putin dacă acest lucru va „ajuta la crearea unei păci durabile între Ucraina și Rusia”.

15:57Vladimir Putin a promis duminică să facă din Rusia o „putere suverană”, declarația fiind făcută într-un discurs adresat partidului de guvernământ, primul său discurs de campanie înainte de alegerile prezidențiale din martie 2024.

„Rusia va fi o putere suverană și autosuficientă, în caz contrar nu va mai exista deloc”, a declarat Putin în fața unor membri de rang înalt ai partidului Rusia Unită, la un congres de susținere a candidaturii sale. (AFP)

15:35VIDEO Două blindate rusești au ieșit dintr-o pădure prin locul unde alte patru fuseseră distruse. Nu a durat mult până au avut aceeași soartă

15:06 Ministrul rus al Energiei, Nikolai Șulghinov, a declarat duminică că guvernul nu vede încă motive pentru ridicarea interdicției privind exportul de motorină de iarnă, relatează agenția Interfax.

Rusia, cel mai mare exportator de motorină pe cale maritimă din lume, a introdus o interdicție asupra exporturilor de combustibil la 21 septembrie pentru a face față prețurilor interne ridicate și penuriei. Ulterior, a eliminat cea mai mare parte a restricțiilor.

Rusia nu vrea să refacă acordul privind cerealele

14:37Forțele de rachete rusești au încărcat o nouă rachetă balistică intercontinentală Yars într-un siloz la baza Kozelsk din regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, a anunțat Ministerul rus al Apărării

14:12 Rusia a spus că va intensifica reducerea exporturilor de petrol din decembrie, mai devreme decât anunțase anterior, în contextul în care cei mai mari exportatori din lume încearcă să susțină cotațiile globale.

Vicepremierul rus Alexander Novak, omul de bază al președintelui Putin în domeniul petrolului și gazelor naturale, a declarat că țara va majora reducerile până sub nivelul de 300.000 de barili pe zi al tăierilor deja convenite, a relatat agenția de știri Interfax.

14:04Rusia nu este interesată să refacă acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat duminică ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patrușev, citat de agenția de știri RIA.

El a adăugat că, în mare măsură, aceasta este o decizie politică, dar Rusia va continua să își exporte cerealele, deoarece are cumpărătorii săi.

„Volumele noastre de export de cereale, ținând cont de încheierea acordului privind cerealele, nu au scăzut în niciun caz, ba chiar au crescut ușor”, a spus Patrușev.

Austria a obținut ce a vrut și nu se mai opune noilor sancțiuni UE

13:29 Michał Kołodziejczak, ministrul adjunct al agriculturii din Polonia, a declarat că piața agricolă poloneză ar trebui să fie închisă pentru Ucraina timp de 20 de ani după aderarea acesteia la UE.

Polonia trebuie să-și protejeze interesele în legătură cu aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, a spus el într-un interviu la radio.

„Trebuie să ne protejăm interesele, de exemplu, așa cum a făcut Germania atunci când Polonia a aderat la UE – la acea vreme, piața muncii a fost blocată timp de 8 ani pentru polonezi . Astăzi trebuie să spunem că produsele agricole din Ucraina, brute și prelucrate, nu ar trebui să intre în Polonia, de exemplu, timp de 20 de ani după aderarea Ucrainei la UE”, a declarat Kołodziejczak. (Ukrainska Pravda)

13:16Austria a obținut ce a vrut și nu se mai opune noilor sancțiuni UE contra Rusiei: Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră

12:05 Vladimir Putin susține că intrarea Finlandei în NATO ce a avut loc în acest an va crea „probleme” şi a anunţat o întărire militară la frontiera de nord-vest, într-un interviu difuzat duminică la televiziunea publică rusă.

„Nu erau niciun fel de probleme acolo, dar acum vor fi, pentru că vom înfiinţa districtul militar Leningrad şi vom concentra acolo un anumit număr de unităţi”, a declarat el.

Putin a susținut și că occidentalii au fost cei care „au antrenat Finlanda în NATO”, în condiţiile în care „toate diferendele, inclusiv cele teritoriale de la mijlocul secolului XX, sunt de mult reglementate”.

Rușii vor frauda aproape sigur alegerile din zonele ocupate – evaluare

11:52 Gata cu vizitele cu snowmobilul la colegi: în arhipelagul norvegian Svalbard, situat în Arctica, glaciologul Andrew Hodson a încetat orice contact cu omologii săi ruși după invazia din Ucraina, scrie France Presse.

„Obișnuiam să lucrăm cu hidrologii ruși și cu specialiștii ruși în permafrost. Nu mai este cazul. Suntem mâhniți că nu mai putem colabora, dar este evident că nu suntem deloc mulțumiți de ceea ce face guvernul rus”, a declarat pentru AFP cercetătorul britanic.

În Arctica, ca și în alte părți ale planetei, cercetătorii occidentali și ruși au rupt practic toate legăturile de la începutul conflictului din Ucraina, acesta fiind ultimul cui bătut în sicriul unei cooperări care se deteriorase încă din anii 2010, când regimul Vladimir Putin a început să strângă șurubul în Rusia.

11:31Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „Comisia Electorală Centrală rusă a anunțat luni că votul la alegerile prezidențiale din martie 2024 va avea loc și în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie din Ucraina. Anunțul vine după ce acestea au fost incluse și în alegerile regionale rusești din septembrie 2023.
  • Ca și în cazul alegerilor regionale, este aproape sigur că votul pentru alegerile prezidențiale din regiunile controlate de Rusia nu va fi nici liber, nici corect.
  • Este aproape sigur că autoritățile ruse consideră că obținerea rezultatelor „corecte” în aceste regiuni este o prioritate, deoarece doresc să dea invaziei ruse o percepție de legitimitate.
  • Administrația rusă va utiliza aproape cu siguranță metode care includ fraude electorale substanțiale și intimidarea alegătorilor pentru a se asigura că președintele rus Vladimir Putin câștigă în aceste regiuni cu o diferență considerabilă”.

Simion (AUR): Ambasadorul Kuzmin trebuie expulzat

10:54 „Suntem dispuşi şi capabili să corectăm greşelile trecutului”. Un ministru de la Kiev anunță rezolvarea unei dispute de 20 de ani cu România

10:40Vladimir Putin reacționează la o declarație a lui Joe Biden: „Este un nonsens total. Rusia nu are niciun interes să se lupte cu NATO

10:16 Liderul AUR, George Simion, a spus că ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin, ar trebui declarat persona non grata și expulzat din România și că se poate merge merge până la închiderea tuturor reprezentanțelor diplomatice rusești din cauza amenințărilor Moscovei la adresa României, a închiderii consulatului de pe Rostov-pe-Don și a amestecului în politica noastră.

Armata rusă a suferit pierderi foarte mari ieri

09:36Mesaj Ro Alert în 16 comune din Tulcea și în municipiu / Rușii au atacat iar regiunea Odesa de peste Dunăre, au fost doborâte 9 drone Shahed

09:11Un al treilea șofer de camion ucrainean a murit în timpul blocadei de la granița cu Polonia, organizată de camionagiii polonezi, a anunțat postul public de televiziune ucrainean Suspilne.

Un oficial al asociației internaționale a transportatorilor rutieri din Ucraina a declarat că șoferul s-a îmbolnăvit la punctul de trecere Krakivets-Korczowa, unul dintre cele patru puncte afectate de proteste. El a murit în timp ce era dus la spital.

Alți doi camionagii au murit luna trecută în zona de frontieră în condiții similare, potrivit Suspilne.

08:48 Ucrainenii afirmă că au provocat pierderi foarte mari armatei ruse ieri: 1.250 de soldați, 19 tancuri, 25 de alte blindate de luptă, 37 de piese de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 4 sisteme antiaeriene, 56 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Rusia spune că a distrus 33 de drone inamice

08:35 Sistemele de apărare aeriană au distrus 33 de drone lansate de Ucraina deasupra mai multor regiuni rusești, a anunțat duminică Ministerul Apărării de la Moscova.

Dronele au fost interceptate sau distruse înainte de a-și atinge țintele deasupra regiunilor Lipetsk, Rostov și Volgograd, a afirmat ministerul citat pe Telegram, fără a oferi detalii suplimentare.

08:32 Rusia a lansat azi-noapte o rachetă balistică Iskander, o rachetă de croazieră și drone de atac, au anunțat duminică dimineață Forțele Aeriene ucrainene.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus racheta de croazieră și 20 de drone de atac, potrivit unei postări pe Telegram. Racheta Iskander „nu și-a atins ținta”, au spus forțele aeriene ucrainene, fără a da amănunte.

Potrivit guvernatorului Odesa, un civil a murit din cauza atacului rusesc cu drone.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro