Sari direct la conținut

Peste 1.000 de sate și orașe din Ucraina au rămas fără electricitate din cauza condițiilor de iarnă / Ukrenergo a fost iar nevoită să ceară ajutor din România

HotNews.ro
Cabluri de electricitate rupte în Ucraina, Foto: / BEEM / Beem / Beem / Profimedia
Cabluri de electricitate rupte în Ucraina, Foto: / BEEM / Beem / Beem / Profimedia

Operatorul rețelei electrice ucrainene a spus marți că vremea grea de iarnă a lăsat peste 1.000 de orașe și sate fără electricitate în nouă regiuni și a îndemnat locuitorii să economisească energie, în condițiile în care sistemul energetic a fost slăbit de loviturile rusești, transmite Reuters.

  • UPDATE: Marți după-amiază, România exporta către Republica Moldova o cantitate de aproximativ 560 de MW, din care 350 de MW pleacau mai departe spre Ucraina. Reprezentanții Transelectrica au precizat, pentru HotNews.ro, că România oferă ajutor la solicitarea operatorului de transport și sistem ucrainean, în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență (Contract on Provision of Mutual Emergency Energy Delivery for Securing the System Services between Power Systems of Ukraine and Romania) și conform procedurii stabilite prin acest acord.

Consumul de electricitate a atins niveluri ridicate această săptămână, în condițiile în care temperaturile au scăzut la aproximativ -15 °C în multe părți ale țării, a declarat operatorul de rețea Ukrenergo.

Consumul a crescut din cauza condițiilor de iarnă

„Nivelul de consum continuă să crească din cauza scăderii considerabile a temperaturii în întreaga țară. Începând din această dimineață, din cauza vremii nefavorabile – vânt puternic, gheață, curentul a fost întrerupt în 1.025 de localități”, a spus compania pe Telegram, adăugând că consumul de electricitate în cursul dimineții era deja cu 5,8% mai mare decât în ziua precedentă.

Ucraina a fost nevoită să importe electricitate din țările vecine, România și Slovacia, pentru a putea satisface cererea, a precizat Ukrenergo.

Potrivit datelor analizate de HotNews.ro luni, România exporta spre Republica Moldova aproape 1.000 de MW de electricitate ieri dimineață, dar cea mai mare parte din această energie se duce mai departe spre Ucraina.

Vremea a provocat daune semnificative rețelelor de distribuție din Ucraina, cu vânturi puternice, ger și un strat gros de gheață pe echipamente, ceea ce a întârziat lucrările de reparații, a precizat Ukrenergo.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii sudice Nikolaev, unde 215 orașe și sate au fost deconectate de la electricitate, a declarat că gheața de pe cablurile de electricitate avea o grosime de peste 5 cm.

Sistemul energetic lovit de ruși este deja la capacitate maximă

Ukrenergo a precizat că sistemul de electricitate funcționează deja la capacitate maximă și a îndemnat locuitorii să economisească electricitatea cât mai mult posibil și să evite utilizarea simultană a mai multor aparate electrice pentru a ajuta sistemul să facă față.

„În prezent, energia electrică este suficientă pentru a alimenta toți consumatorii comerciali și casnici. Dar o creștere mare a consumului creează o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, care funcționează deja la maximum, iar acestea trebuie să crească producția foarte rapid și considerabil, ceea ce poate duce la întreruperi tehnologice”, a explicat Ukrenergo.

Ukrenergo a spus că termocentralele ucrainene încă își revin după loviturile masive din Rusia din iarna trecută, iar centralele solare nu au putut funcționa la capacitate maximă din cauza norilor denși și a vremii nefavorabile.

Iarna trecută, Rusia a vizat sistemul energetic ucrainean cu mii de rachete și drone, provocând pene de curent frecvente pentru milioane de oameni.

Centralele termice reprezentau aproximativ o treime din toată energia electrică produsă în Ucraina înainte de război. Ukrenergo a raportat, de asemenea, mai multe pagube la rețelele de electricitate din regiunile Donețk, Harkov și Herson, care se află în apropierea liniei frontului și în raza artileriei inamice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro