Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 686: NATO promite Kievului ajutor de „miliarde de euro” în 2024 / Se înmulțesc accidentele rusești cu muniție / Un ministru italian spune că a venit timpul pentru diplomație / Zelenski, vizită surpriză în Lituania

HotNews.ro
Mariupol distrus de razboi, Foto: Igor Efremov / WillWest News / Profimedia
Mariupol distrus de razboi, Foto: Igor Efremov / WillWest News / Profimedia

​Ucraina are un deficit de rachete antiaeriene, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski cere noi măsuri globale împotriva celor care ajută Rusia, dând asigurări că sunt semne că sancţiunile occidentale funcţionează. Kremlinul și presa rusă încearcă să sădească instabilitate politică în Republica Moldova.

SINTEZA ZILEI

  • Statele Unite și aliații lor au condamnat miercuri folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia în Ucraina, calificând acest lucru ca fiind detestabil, în timp ce Seulul a spus că tara invadată din februarie 2022 este un loc de testare pentru rachetele cu capacitatea nucleară ale Phenianului, informează Reuters.
  • Politico: Trump ar fi declarat că nu ar ajuta niciodată Europa dacă ar fi atacată
  • Aliații NATO au promis că vor continua să ofere Ucrainei ajutor militar, economic și umanitar important
  • Un tânăr pilot, Vladislav Zalistovskii, în vârstă de 23 de ani, al cărui indicativ de zbor era „Cască Albastră”, a fost ucis într-o misiune de luptă în timp ce se afla la manșa unui avion de vânătoare MiG-29, scrie presa ucraineană.
  • Lipsa perspectivei ca războiul cu Rusia să se încheie curând obligă autorităţile ucrainene să caute noi soldaţi în rândul populaţiei, cu măsuri de recrutare forţată foarte dezbătute acum şi pe care încearcă să le clarifice o nouă lege aflată în dezbaterea parlamentului de la Kiev, relatează miercuri agenţia EFE.
  • Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a condamnat escaladarea atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei, precum şi utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice provenite din Coreea de Nord şi a dronelor din Iran.
  • Portul Constanţa a înregistrat cele mai mari exporturi de cereale în 2023, datorită unei creşteri a livrărilor din Ucraina şi a proiectelor de infrastructură în curs de desfăşurare finanţate de Uniunea Europeană, a declarat miercuri pentru Reuters autoritatea portuară.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 686 – LIVE pe HotNews.ro:

01:22 Ucraina riscă să devină un „război uitat”, afirmă Papa Francisc

Papa Francisc este îngrijorat de faptul că atenția internațională se abate de la războiul de aproape doi ani al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat miercuri Biserica Greco-Catolică din Ucraina, potrivit Reuters.

00:31 Președintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri cu sora lui Paul Whelan, fostul pușcaș marin american reținut în Rusia, a anunțat Casa Albă.

Casa Albă a precizat că, după o întâlnire privată cu Elizabeth Whelan „pentru a discuta despre eforturile continue ale administrației de a asigura eliberarea lui Paul din Rusia”, Biden i-a sunat pe părinții lui Paul Whelan, potrivit Reuters.

23:43Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova, i-a transmis un protest împotriva „acțiunilor neprietenoase” din partea guvernului proeuropean al fostului stat sovietic și a declarat că interzice intrarea în țară a mai multor cetățeni ai acestuia, informează Reuters.

SUA și aliații condamnă folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia în Ucraina

23:07Statele Unite și aliații lor au condamnat miercuri folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia în Ucraina, calificând acest lucru ca fiind detestabil, în timp ce Seulul a spus că tara invadată din februarie 2022 este un loc de testare pentru rachetele cu capacitatea nucleară ale Phenianului, informează Reuters.

22:06Rusia: Clubul de noapte care a ținut o petrecere „aproape nud” a fost închis

Un tribunal din Moscova a închis miercuri clubul de noapte Mutabor pentru 90 de zile după ce a găzduit o petrecere controversată „aproape nud” înainte de Crăciun, potrivit Politico.

O petrecere „aproape nud” a celebrităţilor din 21 decembrie, la un club de noapte din Moscova, organizată într-un moment în care Rusia este angajată în războiul cu Ucraina, iar autorităţile promovează o agendă socială din ce în ce mai conservatoare, a provocat o reacţie neobişnuit de rapidă şi de puternică.

21:35 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a condamnat escaladarea atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei, precum şi utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice provenite din Coreea de Nord şi a dronelor din Iran.

„Alături de Secretarul General Jens Stoltenberg am reunit astăzi Consiliul NATO-Ucraina, ca urmare a valurilor de atacuri aeriene ruseşti împotriva civililor şi infrastructurii ucrainene. NATO condamnă ferm escaladarea atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei, precum şi utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice provenite din Coreea de Nord şi a dronelor din Iran”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO afirmă că, deşi linia frontului rămâne relativ statică, la aproape doi ani de la începutul războiului purtat de Rusia în Ucraina, situaţia de securitate este din ce în ce mai complexă.

„În cadrul NATO însă luăm toate măsurile necesare pentru a apăra teritoriul nostru, iar unitatea Alianţei rămâne nezdruncinată”, a mai transmis Geoană.

21:09 Politico: Trump ar fi declarat că nu ar ajuta niciodată Europa dacă ar fi atacată

Donald Trump ar fi declarat în cadrul unei întâlniri la Forumul Economic Mondial de la Davos din 2020 că, dacă Europa ar fi atacată, SUA nu ar veni în sprijinul ei, a relatat Politico miercuri, citându-l pe comisarul european pentru piața internă Thierry Breton.

Aliații NATO au promis că vor continua să ofere Ucrainei ajutor militar, economic și umanitar

20:47Portul Constanţa a înregistrat cele mai mari exporturi de cereale în 2023, datorită unei creşteri a livrărilor din Ucraina şi a proiectelor de infrastructură în curs de desfăşurare finanţate de Uniunea Europeană, a declarat miercuri pentru Reuters autoritatea portuară.

Traficul total de mărfuri la Constanţa s-a ridicat la 92,5 milioane de tone în 2023, în creştere cu 22,5% faţă de anul precedent, a precizat autoritatea portuară, conform News.ro.

Portul Constanţa a expediat 36 de milioane de tone de cereale anul trecut, ceea ce reprezintă o creştere cu 50% faţă de anul precedent.

Cerealele ucrainene au reprezentat cam 40% din acest total, adică 14 milioane de tone, în creştere de la 13 milioane la sfârşitul lunii noiembrie şi de la 8,6 milioane în întregul an 2022.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanţa a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, cerealele sosind aici pe şosea, pe calea ferată şi cu barje pe Dunăre.

20:05Un tânăr pilot, Vladislav Zalistovskii, în vârstă de 23 de ani, al cărui indicativ de zbor era „Cască Albastră”, a fost ucis într-o misiune de luptă în timp ce se afla la manșa unui avion de vânătoare MiG-29, scrie presa ucraineană.

19:35Aliații NATO au promis că vor continua să ofere Ucrainei ajutor militar, economic și umanitar important, a anunțat alianța într-un comunicat, citat de Reuters.

Conform sursei citate, aliații NATO au subliniat în cadrul unei întâlniri cu Ucraina planurile de a oferi Kievului „miliarde de euro în capacități suplimentare” în 2024.

19:22 Kievul a înfiinţat un serviciu de chatbot online care le va permite rudelor soldaţilor ruşi dispăruţi în Ucraina să verifice dacă este confirmată moartea lor sau dacă au fost luați prizonieri de război, au anunţat miercuri oficiali de la Kiev, relatează Reuters.

Rusia intenționează să înceapă producția în serie a noii sale bombe aeriene ghidate „cu planare” Drel

18:33 Lipsa perspectivei ca războiul cu Rusia să se încheie curând obligă autorităţile ucrainene să caute noi soldaţi în rândul populaţiei, cu măsuri de recrutare forţată foarte dezbătute acum şi pe care încearcă să le clarifice o nouă lege aflată în dezbaterea parlamentului de la Kiev, relatează miercuri agenţia EFE.

17:53 Rusia intenționează să înceapă producția în serie a noii sale bombe aeriene ghidate „cu planare” Drel în acest an, a declarat un reprezentant al conglomeratului de stat pentru apărare Rostec, scrie presa rusă de stat, informează Reuters.

17:48 Senatorul rus Alexei Pușkov, un aliat al președintelui Vladimir Putin, a ridiculizat miercuri îngrijorările exprimate de înalți oficiali suedezi privind un potențial război între cele două țări, afirmând că Suedia nu a trecut însă peste faimoasa sa înfrângere în Bătălia de la Poltava.

16:44Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, va semna joi, alături de omologii turc şi bulgar, Memorandumul de înţelegere privind constituirea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, în formatul trilateral Republica Turcia, România şi Bulgaria, în cadrul unei ceremonii oficiale care se va desfăşura la Istanbul, potrivit News.ro.

Ministerul Apărării precizează că MCM Black Sea reprezintă o iniţiativă a celor trei aliaţi riverani la Marea Neagră menită să faciliteze siguranţa navigaţiei prin combaterea ameninţărilor reprezentate de minele marine.

„Structura operaţională a MCM Black Sea, cu o comandă rotativă la fiecare şase luni şi două activări planificate în fiecare rotaţie, va asigura un nivel continuu de vigilenţă şi pregătire, contribuind şi la întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare a flancului estic”, potrivit MApN.

Conform ministerului, „partenerii riverani ai NATO, precum şi Grupurile Navale Permanente NATO şi Aliaţii non-litorali, vor putea participa la activităţile MCM Black Sea în scopul dezvoltării cooperării în sprijinul securităţii Mării Negre şi pentru a îmbunătăţi interoperabilitatea”.

Aliații nu pun presiune pe Kiev să încheie lupta împotriva Rusiei, susține Zelenski

16:12„Ori noi, ori el”, dă de înțeles Zelenski, referindu-se la Putin, subliniind că ezitările partenerilor occidentali nu fac decât să sporească îndrăzneala Rusiei

„Nu va pune capăt la aceasta până când noi, împreună, nu vom termina cu el”, a spus Zelenski.

15:48 Zeci de elevi au fost evacuați miercuri din orașul de graniță rusesc Belgorod, după o serie de atacuri ucrainene ucrainene, a declarat guvernatorul regiunii, relatează The Guardian.

Aproximativ 300 de locuitori părăsiseră deja Belgorod, cea mai mare evacuare dintr-un mare oraș rusesc de când Moscova a lansat ostilitățile împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Primul grup de copii a părăsit Belgorodul spre regiunea vecină Voronej, care este mai departe de graniță, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram.

15:10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că nu există presiuni din partea partenerilor țării pentru a opri lupta împotriva Rusiei. Asta după ce ministrul italian al apărării a spus că a sosit timpul pentru diplomație.

15:07Ministerul Apărării din Marea Britanie afirmă, în cea mai recentă actualizare a informațiilor privind războiul din Ucraina, că Rusia a „descărcat accidental două muniții aeriene în două ocazii separate săptămâna trecută” și că tendința rușilor pentru „accidente cu muniții” este cel mai probabil exacerbată de „antrenamentul inadecvat” și „oboseala echipajului”, relatează The Guardian.

14:57 Statele Unite a demarat procesul de licitație pentru a găsi companii companii care să le ajute să creeze un lanț intern de aprovizionare cu uraniu îmbogățit la nivelurile superioare necesare următoarei generații de reactoare, un combustibil nuclear pe care doar Rusia îl poate furniza deocamdată la cantitățile necesare.

Majoritatea rușilor continuă să susțină războiul pe scară largă împotriva Ucrainei

14:14Guvernul finlandez va menține închise punctele de trecere de la granița sa cu Rusia dincolo de 15 ianuarie, a informat miercuri cotidianul Iltalehti, citând surse guvernamentale, relatează Reuters.

Ministerul finlandez de Interne, care se ocupă de securitatea frontierei, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Finlanda a închis la sfârșitul anului trecut granița cu Rusia pentru a împiedica un număr tot mai mare de solicitanți de azil să intre în țara nordică și a spus că Moscova a orchestrat această criză, acuzație pe care Kremlinul o neagă.

13:54A sosit timpul ca diplomația să prevadă calea păcii între Rusia și Ucraina, a declarat miercuri ministrul italian al apărării, adăugând că sprijinul ferm occidental pentru Kiev este crucial pentru a asigura negocieri serioase, relatează Reuters.

Contraofensiva ucraineană din 2023 nu a produs rezultatul dorit și că situația militară trebuie privită cu realism, a declarat Guido Crosetto parlamentului.

„Din această perspectivă… s-ar părea că a venit timpul pentru o diplomație incisivă, alături de sprijinul militar, pentru că există o serie de semnale importante care vin din ambele părți”, a spus Crosetto.

13:06Opozantul rus Aleksei Navalnîi a glumit, miercuri, la prima sa înfățișare în instanță de când a fost transferat într-o colonie penală din Arctica, dar un judecător a respins ultima sa contestație împotriva tratamentului său în închisoare, relatează Reuters.

13:00 Enciclopedia online „Ruviki”, echivalentul rusesc al Wikipedia, își va încheia testarea beta pe 15 ianuarie, urmând ca versiunea sa finală să fie lansată în cursul acestui an, afirmă organizația însărcinată cu realizarea unuia dintre proiectele de suflet ale președintelui Vladimir Putin.

12:10Majoritatea rușilor (63%) continuă să susțină războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, potrivit unui sondaj publicat pe 9 ianuarie de către Centrul Național de Cercetare a Opiniei (NORC) al Universității din Chicago.

După cum se raportează în Kyiv Independent, sondajul a constatat că 64% dintre ruși au văzut războiul împotriva Ucrainei ca fiind simptomatic al unei „lupte a civilizațiilor între Rusia și Occident”. Publicația a menționat că cifra reprezintă o ușoară scădere față de un sondaj realizat în noiembrie trecut de organizația independentă de sondaje rusă, The Levada Center, în care 75% dintre respondenți au declarat că susțin războiul.

Zelenski a început un turneu surpriză în țările baltice

11:10Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a început miercuri un turneu în țările baltice, călătorind miercuri în Lituania, urmând apoi să viziteze Letonia și Estonia în zilele următoare, a spus el într-o postare pe rețeaua de socializare X, relatează Reuters.

10:57 VIDEO Presa de stat rusă a difuzat primele imagini cu vizita neanunțată efectuată miercuri de Putin în Ciukotka, regiune rusă aflată la mai puțin de 100 de kilometri de Statele Unite.

10:45Trupele ruse au atacat Nikopol cu ​​o dronă kamikaze în seara zilei de 9 ianuarie, folosind pentru prima dată în zonă UAV cu camere de vedere nocturnă, relatează Ukrainska Pravda.

„Aseară, agresorul a atacat Nikopol cu ​​o dronă kamikaze. A distrus două case particulare, o anexă și o linie electrică. Noaptea, într-unul din satele Marhaneț, invadatorii au efectuat un atac de artilerie grea. Nu sunt victime”, au spus Serhii Lisak, șeful Administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk și Yevhen Yevtușenko, șeful administrației militare a districtului Nikopol.

09:15Rusia și-a reiterat apelurile pentru o ofensivă pe scară largă în regiunea Harkov pentru a crea o „zonă tampon” cu regiunea Belgorod a Rusiei, spune în cea mai recentă analiza a sa Institutul pentru Studierea Războiului. Analiștii militari au remarcat că acest lucru se realizează, în ciuda posibilei incapacități a armatei ruse de a conduce o operațiune de a ocupa un teritoriu semnificativ în regiunea Harkov în viitorul apropiat.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat la 9 ianuarie că trupele ruse vor face tot posibilul pentru a preveni atacurile asupra regiunii Belgorod de către Ucraina.

Rușii le-ar fi cerut turpelor, folosind comentariul lui Peskov, să creeze o „zonă-tampon” de până la 15 kilometri adâncime în regiunea Harkov, pentru a împinge MLRS și artileria ucraineană departe de granița cu regiunea Belgorod.

Putin vizitează Ciukotka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei

08:44Rusia a pierdut 366.790 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat pe 10 ianuarie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 800 de victime ale forțelor ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.038 de tancuri, 11.216 de vehicule blindate de luptă, 8.684 de sisteme de artilerie, 956 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 639 de sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.834 de drone, 23 de nave și bărci și un submarin.

08:03Președintele Vladimir Putin a sosit pentru prima sa vizită prezidențială la Ciukotka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, au informat miercuri agențiile de presă de stat ruse, relatează Reuters.

Ciukotka este cea mai estică regiune a Rusiei, cu o graniță maritimă pe strâmtoarea Bering cu statul american Alaska.

Retorica Rusiei încurajează separatiștii pro-ruși din Moldova, sădind și mai multă dezbinare

07:30Retorica Kremlinului și presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului în ultima sa evaluare a războiului din Ucraina, relatează Kyiv Independent.

01:40Zelenski, în mesajul de marți seară: „Mulţumesc României pentru nivelul de coperare atins”.

Preşedintele ucrainean şi-a informat compatrioţii că marţi a avut convorbiri telefonice cu trei lideri europeni, între care preşedintele României Klaus Iohannis.

„Am mulţumit României pentru nivelul de cooperare care a fost deja atins. Avem rezultate extrem de bune în regiunea Dunării, în cooperarea la Marea Neagră şi, în general, în interacţiunea noastră. Apreciem sprijinul României pentru mişcarea noastră spre Uniunea Europeană. Avem cu siguranţă potenţialul de a creşte cooperarea transfrontalieră, în special în triunghiul Ucraina-România-Moldova. Astăzi, am discutat, de asemenea, cu preşedintele Iohannis despre unele aspecte promiţătoare în domeniul apărării – cum ne putem consolida poziţiile împreună. În special, am discutat despre pregătirea piloţilor noştri de F-16”, a precizat Zelenski.

01:19 Rusia arestează trei oficiali din cauza întreruperilor alimentării cu agent termic la sud de Moscova.

Anchetatorii ruși au anunțat marți că au arestat trei persoane în legătură cu întreruperile de furnizare de agent termic din sudul Moscovei, care au determinat oficialii regionali să se străduiască să restabilească serviciile și au atras atenția Kremlinului, potrivit Reuters.

Autoritățile au pus avariile pe seama unor defecțiuni la o centrală termică deținută de o fabrică privată de muniții. Șefii centralei termice și ai fabricii au fost arestați sub suspiciunea că au furnizat servicii nesigure, au precizat anchetatorii într-un comunicat.

01:00 „Există dovezi clare că industria de apărare a Rusiei încetinește”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său de marți seară.

  • „Continuăm să lucrăm cu toți partenerii atât pentru a ne consolida apărarea aeriană, cât și pentru a crește presiunea asupra Rusiei. Sancțiunile mondiale funcționează și funcționează eficient. Avem deja dovezi clare că industria de apărare rusă încetinește”.
  • „Cu toate acestea, pentru ca sancțiunile să fie pe deplin eficiente, toate schemele de eludare a sancțiunilor trebuie să fie complet închise. Trebuie luate noi măsuri globale împotriva celor care continuă să ajute Rusia. Această listă scurtă de complici ai terorismului este bine-cunoscută în întreaga lume. Vom discuta această problemă în continuare cu partenerii noștri”.

00:35O declarație comună a Statelor Unite și a partenerilor săi a condamnat marți transferurile de arme între Coreea de Nord și Rusia, inclusiv ceea ce a fost calificat drept achiziționarea de către Rusia de rachete balistice nord-coreene și utilizarea acestora de către Moscova împotriva Ucrainei la 30 decembrie și 2 ianuarie, potrivit Reuters.

„Suntem profund îngrijorați de implicațiile de securitate pe care această cooperare le are în Europa, în Peninsula Coreeană, în întreaga regiune Indo-Pacific și în întreaga lume”, se mai arată în declarația comună, care a fost semnată de SUA, Marea Britanie, UE, Australia, Germania, Canada și alte națiuni partenere.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro