Sari direct la conținut

Noul ministru francez de externe a făcut prima sa vizită externă la Kiev: „Ucraina rămâne prioritatea noastră, în pofida înmulțirii crizelor”

HotNews.ro
Stephane Séjourné, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Stephane Séjourné, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Șeful diplomației franceze a promis sâmbătă, la Kiev, că Ucraina va rămâne „prioritatea Franței”, care va oferi un sprijin de neclintit, „în pofida înmulțirii crizelor”, declarațiile fiind făcute la câteva ore după un nou val de lovituri rusești contra Ucrainei, transmite AFP.

„În Ucraina sunt în joc principiile fundamentale ale dreptului internațional și valorile Europei, precum și interesele de securitate ale poporului francez”, a declarat Stéphane Séjourné într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

„Rusia speră că Ucraina și susținătorii săi vor obosi înaintea ei. Noi nu vom claca, hotărârea noastră este intactă”, a insistat proaspătul ministru francez de externe, precizând că alegerea Kievului pentru prima sa vizită oficială a fost în sine un „mesaj pentru ucraineni”.

Vizita sa reafirmă angajamentul constant al Franței, într-un moment în care războiul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas amenință stabilitatea întregului Orient Mijlociu și mobilizează eforturile diplomatice ale cancelariilor occidentale, notează France Presse.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Franța a sprijinit Kievul atât militar, cât și diplomatic, dar a fost uneori acuzată că nu face suficient.

Forțele aeriene ucrainene au acuzat sâmbătă dimineață Rusia că a tras zeci de rachete și drone în Ucraina în timpul nopții. Ea a afirmat că opt rachete din 40 au fost distruse și că alte 20 „nu și-au atins ținta”, fiind deviate de „contramăsuri electronice”.

La rândul său, armata rusă a susținut că a lovit fabrici de armament, afirmând că a atins „toate” țintele sale, inclusiv instalații ale „complexului militar-industrial” ucrainean care produc obuze, drone și praf de pușcă.

„Rusia continuă să țintească și să lovească în mod deliberat infrastructuri civile, sfidând dreptul internațional” și să se „facă vinovată de crime de război”, a denunțat Stéphane Séjourné.

„O nouă fază a cooperării în domeniul apărării”

„În trecut, am furnizat forțelor armate ucrainene artilerie” și „apărare antiaeriană”, a subliniat el. „Intrăm într-o nouă fază a cooperării în domeniul apărării”, cu scopul special de a „consolida capacitatea Ucrainei de a produce pe teritoriul său armele de care are nevoie”, a adăugat Séjourné.

Șeful diplomației franceze, care a fost numit joi seara și a înlocuit-o din scurt pe predecesoarea sa Catherine Colonna în această deplasare, a reiterat, de asemenea, sprijinul Parisului pentru candidatura Kievului la aderarea la UE.

„Viitorul Ucrainei se află în cadrul Uniunii Europene”, a declarat el, promițând că Franța „își va pune toată puterea” în sprijinul Ucrainei pentru a obține un pachet de ajutor european de 50 de miliarde de euro, blocat în prezent de veto-ul Ungariei.

La rândul său, Dmytro Kuleba a confirmat că sunt în curs discuții pentru „crearea celor mai favorabile condiții de interacțiune între companiile noastre de apărare”, începând cu aspectele juridice.

El a continuat spunând că această cooperare va fi inițiată la nivel bilateral, iar apoi între Ucraina și UE.

„Posibilitățile acestei cooperări sunt mult mai mari”, a insistat el, preconizând în special „producția comună” de capacități militare pe teritoriul ucrainean.

Vizita șefului diplomației franceze urmează celei efectuate vineri la Kiev de premierul britanic. Rishi Sunak a anunțat semnarea unui acord de securitate pe zece ani între țara sa și Ucraina, salutat ca fiind „fără precedent” de președintele Volodimir Zelensky. După Ucraina, șeful diplomației franceze este așteptat în Germania și Polonia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro