Simplă speranță sau lupta de la Avdiivka i-a sărăcit pe ruși? Oficiali occidentali susțin că Rusia nu dispune de producţia internă de muniţie necesară pentru războiul din Ucraina
După succesul rușilor în Avdiivka și în timp ce Putin ordonă armatei ruse să înainteze mai adânc în interiorul Ucrainei, oficiali occidentali citaţi de Reuters susțin că forțele Kremlinului nu dispun de o producţie internă de muniţie suficientă pentru a face faţă nevoilor în războiul împotriva Kievului.
Industria militară rusă se luptă, de asemenea, cu impactul sancţiunilor, au mai spus oficialii, adăugând că imposibilitatea de a avea acces la componente occidentale îi subminează capacitatea de a produce noi sisteme şi de a le repara pe cele vechi, relatează News.ro.
Rezumatul situaţiei făcut de oficialii occidentali vine în contextul în care războiul din Ucraina intră în cel de-al treilea an, cu Rusia în ofensivă, după ce a preluat controlul oraşului ucrainean Avdiivka, pe fondul avertismentelor că Ucraina rămâne, la rândul ei, fără muniţie.
„Nu credem că Rusia are un plan semnificativ dincolo de continuarea luptei în aşteptarea faptului ca numărul de oameni şi echipamente ruseşti să îşi spună în cele din urmă cuvântul”, a declarat un oficial, vorbind sub protecţia anonimatului.
Lipsa de provizii a Ucrainei a intrat în centrul atenţiei odată cu dependenţa sa de sprijinul occidental pentru bani şi echipamente, în contextul în care disputele politice de la Washington blochează un ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA.
Artileria rusă trage de cinci ori mai multe proiectile decât Ucraina
Este criză de proiectile de artilerie, experţii şi soldaţii de pe linia frontului estimând că artileria rusă trage acum de cinci ori mai mult decât cea ucraineană.
Cu toate acestea, oficialii occidentali au declarat că şi Rusia are probleme, deoarece sancţiunile au afectat puternic producţia militară, provocând întârzieri şi crescând costurile, ceea ce înseamnă că nu poate ţine pasul cu cerinţele războiului.
O consecinţă a fost că Moscova a deturnat echipamente militare care erau destinate aliaţilor străini, au spus aceştia. În luna martie a anului trecut, Forţele Aeriene indiene au declarat că, din cauza războiului din Ucraina, Rusia nu a reuşit să livreze echipamente vitale pe care se angajase să le furnizeze armatei indiene.
„Capacităţile interne de producţie de muniţie ale Rusiei sunt în prezent insuficiente pentru a satisface nevoile conflictului din Ucraina”, a declarat un oficial.
În ciuda problemelor, obiectivele lui Putin au rămas neschimbate, au avertizat oficialii, spunând că nu cred că Rusia a renunţat la obiectivele sale de subjugare a Ucrainei.
Orașul industrial ucrainean Avdiivka, care odată găzduia o populație de 32.000 de locuitori, a căzut în mâinile forțelor ruse sâmbătă, marcând cea mai mare victorie în Ucraina a președintelui Vladimir Putin de la cucerirea Bahmutului, un alt oraș din Donețk, în primăvara anului trecut.
Şeful de Stat Major al armatei ruse, generalul Valerii Gherasimov, a vizitat trupele care luptă în războiul din Ucraina, pentru a discuta etapele următoare după cucerirea oraşului Avdiivka, a relatat miercuri presa de stat.
Lui Gherasimov, care a fost arătat înmânându-le medalii militarilor ruşi implicaţi în cucerirea Avdiivkăi, i s-a prezentat un raport de către comandantul responsabil de asaltul asupra acestui oraş, general-colonelul Andrei Mordicev, a transmis media de stat.
Pe de altă parte, știm că Andrei „Murz” Morozov, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ai Rusiei, s-a sinucis după ce a vorbit despre pierderile înregistrate de armata rusă în timpul bătăliei pentru Avdiivka.
Bloggerul militar a publicat pe 18 februarie, aceeași zi în care armata rusă anunța că a preluat controlul „total” asupra orașului Avdiivka din regiunea Donețk, un bilanț asupra pierderilor pe care Rusia le-ar fi suferit aici, susținând că acestea se ridică la 16.000 de militari.
Postarea sa a stârnit numeroase discuții în rândul comunității de bloggeri militari ai Rusiei, care au sute de mii de urmăritori pe Telegram, iar „Murz” a fost criticat dur de unii dintre propagandiștii de la Moscova.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat la CNN că Avdiivka nu ar fi căzut dacă Ucraina ar fi primit arme prin pachetul de asistenţă de 61 miliarde de dolari neaprobat de Congresul american.