Sari direct la conținut

Kievul susține că a distrus una dintre cele mai mari rețele de „sabotaj informațional” pro-Kremlin din Ucraina / Rețeaua era condusă de un cleric

HotNews.ro
un preot si masini ale politiei la Lavra Pecerska dupa ce Biserica afiliata Moscovei a fost obligata sa paraseasca manastirea, Foto: Eugen Kotenko / Avalon / Profimedia
un preot si masini ale politiei la Lavra Pecerska dupa ce Biserica afiliata Moscovei a fost obligata sa paraseasca manastirea, Foto: Eugen Kotenko / Avalon / Profimedia

Serviciul de Securitate ucrainean a anunțat marți că a descoperit și destrămat una dintre cele mai mari rețele despre care se presupune că răspândește „sabotaj informațional” pro-rus în țară, sub coordonarea unui cleric al bisericii minoritare subordonate Moscovei, relatează Reuters.

Oficialii de la Kiev au declarat că Moscova plănuiește să-și intensifice războiul informațional în această primăvară, răspândind dezinformarea în încercarea de a diviza societatea ucraineană în al treilea an de la invazia sa.

SBU a declarat că a identificat 15 membri ai rețelei legați de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, reținând patru dintre ei, inclusiv un cleric al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) din Kiev.

„Este una dintre cele mai mari rețele FSB care operează în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă”, a declarat SBU pe canalul său Telegram.

Grupul a fost implicat în răspândirea narațiunilor pro-Kremlin care vizează destabilizarea societății și incitarea la ură religioasă, potrivit agenției.

Parlamentul din Ucraina a interzis în 2023 Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei, după ce Kievul a acuzat biserica de subminarea unității Ucrainei și colaboraționism cu Rusia după începerea invaziei pe scară largă.

Cealaltă biserică importantă din Ucraina este Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), care s-a desprins din UOC din cauza afilierilor sale cu Rusia. Biserica se descrie ca fiind independentă, spunând că a rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, care sprijină războiul Moscovei în Ucraina. O comisie guvernamentală a decis că biserica este încă legată canonic de Rusia.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a recunoscut autocefalia OCU în 2018.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro