Sari direct la conținut

Senatorul republican Lindsey Graham, aflat la Kiev, propune ca ajutorul american pentru Ucraina să fie acordat sub formă de împrumut

HotNews.ro
Senatorul Lindsey Graham, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Senatorul Lindsey Graham, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Senatorul american Lindsey Graham a declarat luni, după ce s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, că este încrezător că pachetul financiar destinat Kievului, blocat în prezent în Congresul SUA, va fi aprobat în curând, dar a cerut ca ajutorul să ia forma unui împrumut cu dobândă redusă, pentru a fi mai uşor de acceptat de contribuabilii americani, care sunt preocupaţi de propria securitate la graniţe, relatează agențiile Reuters și News.ro.

Lindsey Graham a declarat că susţine pe deplin suplimentarea ajutorului pentru Ucraina, dar le-a spus ucrainenilor că trebuie să ţină cont de problemele interne din SUA care planează asupra adoptării acestei legi, între care securitatea frontierelor.

El şi alţi republicani susţin noţiunea de împrumuturi mai degrabă decât granturi, pentru a face cheltuielile mai sustenabile şi mai uşor de acceptat de către public, un plan susţinut şi de fostul preşedinte Donald Trump, care se pregăteşte de o revenire la Casa Albă.

„Dacă vrei să obţii ajutor pentru Ucraina, mai bine ai începe să vorbeşti cu contribuabilul american. Mai bine ai începe să vorbeşti cu ei despre ce se întâmplă. Sunt datorii de 34.000 de miliarde (de dolari)”, a declarat Graham într-o conferinţă de presă susţinută după convorbiri avute cu preşedintele Volodimir Zelenski.

„Putem oferi un împrumut la care să se poată renunţa la dobândă? Da. Poate Ucraina să facă faţă la asta? Da. Cred că preşedintele Zelenski ar primi cu bucurie armele în orice mod în care am putea să i le furnizăm”, a spus congremenul american.

Preşedintele Joe Biden a cerut Congresului să susţină un proiect de lege care ar oferi un ajutor suplimentar de aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul a trecut de Senatul condus de democraţi, dar nu poate deveni lege decât dacă este adoptat și de Camera Reprezentanţilor, care este condusă de republicani. Liderii camerei inferioare, care au refuzat până acum să organizeze un vot pe această temă, sunt aliaţi apropiaţi ai lui Trump.

„Trebuie să ne adresăm şi propriului popor”, spune senatorul american

Volodimir Zelenski, în discursul său video de luni seară, a declarat că l-a informat pe Graham despre situaţia de pe câmpul de luptă, unde forţele ruseşti au făcut unele cuceriri recente, dar liniile de front s-au schimbat puţin de câteva luni.

Zelenski nu a făcut nicio referire la pachetul de ajutor sau la propunerea de împrumut menţionată de Graham, dar a spus că a discutat cu el despre „continuarea cooperării şi a sprijinului pentru Ucraina”.

„Toate acţiunile noastre trebuie să fie previzionate, de anvergură şi cât mai eficiente posibil pentru a permite ţărilor libere să continue să trăiască în libertate şi securitate”, a transmis Zelenski.

Graham, republican reprezentând Carolina de Sud, a declarat că este „mai optimist ca niciodată” cu privire la susţinerea pachetului de măsuri de către Camera Reprezentanţilor. El a spus că 70% dintre republicanii din Senat înţeleg necesitatea de a ajuta Ucraina, la fel şi un număr similar de republicani din Cameră. „Dar avem o graniţă vulnerabilă acasă. Aşa că, atunci când mă duc în Carolina de Sud, ei spun: ‘Vrei să ajuţi Ucraina? Ei bine, cum rămâne cu propria noastră graniţă?’”, a explicat el. „Trebuie, în calitate de lideri politici, să ne adresăm şi propriului nostru popor”, a arătat senatorul republican.

Un împrumut fără dobândă, a spus el, „are mult sens”. Graham a declarat că a vorbit despre aceasta cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, înainte de călătoria sa în Ucraina şi „speră” că se va regăsi în pachetul „care va ieşi din Cameră în următoarele zile, nu săptămâni”.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro