Sari direct la conținut

Șeful Pentagonului sosește marți în Europa pentru a convinge aliații că SUA încă sprijină Ucraina, dar vocile sceptice sunt tot mai numeroase

HotNews.ro
Lloyd Austin, seful Pentagonului, alaturi de Jens Stoltenberg, Foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia
Lloyd Austin, seful Pentagonului, alaturi de Jens Stoltenberg, Foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, va sosi marți în Europa pentru a încerca să-i convingă pe aliații europeni că Statele Unite încă susțin ferm Ucraina în condițiile în care noul ajutor militar pentru Kiev este blocat de luni de zile în Congres, relatează Reuters.

Mike Johnson, speakerul republican al Camerei Reprezentanților, refuză în continuare să organizeze măcar un vot în camera inferioară a legislativului de la Washington cu privire la noul pachet de asistență militară pentru Ucraina în condițiile în care el a fost propus de Casa Albă încă din luna octombrie a anului trecut.

După luni de negocieri între democrați și republicani, o formă revizuită a planului a fost aprobată în cele din urmă de Senatul american în data de 14 februarie.

Însă Johnson, un loialist al fostului președinte Donald Trump și un oponent al asistenței acordate Ucrainei, refuză să supună la vot proiectul de lege în condițiile în care acest lucru intră în prerogativele sale ca președinte al Camerei Reprezentanților.

Casa Albă a avertizat încă din luna ianuarie că ajutorul american pentru Ucraina „a încetat complet” din cauza blocajului din Congres.

Șeful Pentagonului va reitera susținerea SUA pentru Ucraina

Lloyd Austin va sosi marți în Europa pentru a prezida întâlnirea lunară a partenerilor Kievului din cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina (UDCG), organizată la Baza Aeriană Ramstein din Germania și care reunește în jur de 50 de susținători ai țării conduse de președintele Volodimir Zelenski.

Pentagonul a declarat înainte de vizită că Austin, care va efectua prima sa vizită în străinătate după ce a fost spitalizat pentru cancer la prostată, va reitera angajamentul Washingtonului față de Ucraina.

Însă oficiali de ambele maluri ale Atlanticului afirmă că oprirea finanțării americane are deja un impact pe câmpul de luptă din Ucraina și că forțele Kievului sunt nevoite să se apere cu din ce în ce mai puține resurse.

„Cred că aliații noștri sunt profund conștienți de situația noastră cu finanțarea și ucrainenii mai mult decât oricine din cauza lipsurilor care rezultă din faptul că nu îi putem aproviziona”, a declarat pentru Reuters sub condiția anonimității un înalt oficial american săptămâna trecută.

Tot săptămâna trecută administrația președintelui Joe Biden a anunțat că a aprobat un pachet separat de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari. Aprobarea acestui pachet a fost posibilă fără votul Congresului întrucât suma provine din economii neașteptate făcute de Pentagon din contractele militare.

Cu alte cuvinte, este vorba despre o situație extraordinară, după cum a subliniat Casa Albă. Oficiali ai administrației Biden au declarat că nu exclud găsirea unor resurse suplimentare, dar că acestea nu vor compensa lipsa de acțiune a Congresului în privința pachetului de asistență pentru Ucraina.

Acel pachet propus de Casa Albă în octombrie anul trecut include peste 60 de miliarde de dolari în ajutoare pentru Kiev.

Aliații europeni caută soluții pentru a ajuta Ucraina pe cont propriu

Analiștii spun că Lloyd Austin se va confrunta cu aliați sceptici în timpul vizitei sale în Europa.

„Devine din ce în ce mai greu pentru liderii americani să călătorească în Europa cu mesajul că Statele Unite sunt dedicate pe termen lung Ucrainei”, a declarat pentru Reuters Rachel Rizzo, cercetătoare la Centrul pentru Europa al Consiliului Atlanticului, cunoscutul think tank din Washington.

„Mesajul privind această susținere financiară, militară, economică pe termen lung contrazice realitatea a ceea ce se întâmplă pe Dealul Capitoliului”, adaugă Rizzo, cu referire la Congresul american.

Cancelarul german Olaf Scholz, premierul polonez Donald Tusk și președintele francez Emmanuel Macron și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina la o conferință de presă comună susținută vinerea trecută în condițiile în care susținerea europeană este acum mai crucială decât oricând pentru Kiev.

Însă oficialii americani spun că realitatea este că, fără susținerea SUA, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru a face față asaltului rusesc.

„Nu există un mod prin care aliații noștri să își combine cu adevărat forțele pentru a compensa lipsa sprijinului SUA”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării pentru Reuters.

Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat mai devreme în cursul acestei luni că Rusia plănuiește o nouă ofensivă de anvergură, pe care ar intenționa să o lanseze înspre sfârșitul lunii mai sau în cursul verii.

Urmărește ultimele evoluții din a 755-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro