Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 758: Atac aerian masiv al rușilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei / Americanii au cerut Ucrainei să nu mai lovească rafinăriile rusești / Kremlinul a folosit în premieră termenul război în privința Ucrainei

HotNews.ro
Soldați ucraineni cu un vehicul de luptă BWP în zona Lîman, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni cu un vehicul de luptă BWP în zona Lîman, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sistemul energetic ucrainean a suferit în noaptea de joi spre vineri cel mai amplu atac de până acum, a spus ministrul energiei, adăugând că rușii au încercat să provoace un colaps al sistemului. Potrivit oficialilor ucraineni, forțele Moscovei au lansat 63 de drone Shahed și 88 de rachete, fiind doborâte 92 de ținte aeriene. Loviturile au provocat un incendiu masiv la cel mai mare baraj din Ucraina, au creat o situație „extrem de periculoasă” la centrala nucleară Zaporojie și au dus la întreruperi ale furnizării de energie în mai multe părți din Ucraina.

SINTEZA ZILEI

  • Rusia ia în calcul să recruteze 300.000 de soldați pentru o nouă ofensivă care va urmări capturarea orașului Harkov, scrie publicația independentă rusă de investigații Viorstka.
  • SUA „au spus Ucrainei să nu mai lovească rafinăriile de petrol rusești”
  • Atac armat la Moscova: Cel puțin 60 morți și 145 de răniți după ce trei persoane în ținută de camuflaj au deschis focul la o sală de concerte de lângă Moscova – RIA / Tass anunță o explozie și un incendiu
  • Rusia ia în calcul să recruteze 300.000 de soldați pentru o nouă ofensivă care va urmări capturarea orașului Harkov, scrie publicația independentă rusă de investigații Viorstka.
  • Ucraina va renunța la „lista neagră” a companiilor care activează în Rusia după reacții negative
  • Rusia avertizează Japonia cu „consecințe grave” dacă rachetele Patriot fabricate acolo ajung în Ucraina – RIA
  • „Cine crede că Rusia se va opri la Donbas sau Crimeea se înșeală”, spune Macron
  • Orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a rămas fără electricitate şi căldură după bombardamentele ruse din timpul nopţii, care „au avariat grav” infrastructura energetică, a anunţat pe Telegram primarul acestui oraş situat la granița cu Rusia.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 758 – LIVE pe HotNews.ro:

00:05Gruparea jihadistă Statul Islamic a afirmat că grupul său de comando care ar fi comis atacul armat s-a „întors apoi în siguranță la baza sa”.

21:56 Putin primește actualizări periodice cu privire la atacul armat din Moscova – Kremlin

20:22SUA „au spus Ucrainei să nu mai lovească rafinăriile de petrol rusești”

Washingtonul a cerut Kievului să înceteze să mai lovească rafinăriile de petrol rusești, din cauza temerilor legate de creșterea prețurilor la țiței și a unor acțiuni de retorsiune, potrivit Financial Times.

Acest lucru a fost transmis oficialilor de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (HUR), au declarat trei oficiali anonimi pentru ziar.

19:50VIDEO Atac armat la Moscova: Cel puțin 60 morți și 145 de răniți după ce trei persoane în ținută de camuflaj au deschis focul la o sală de concerte de lângă Moscova – RIA / Tass anunță o explozie și un incendiu

Ucraina va renunța la „lista neagră” a companiilor care activează în Rusia după reacții negative

19:01 Camera Reprezentanţilor a SUA, controlată de republicani, a adoptat vineri un proiect de lege care prevede alocări bugetare de 1.200 de miliarde de dolari pentru a menţine finanţarea guvernului până în septembrie, lăsând Senatului, majoritar democrat, câteva ore pentru a acţiona înainte de termenul limită – miezul nopţii – când ar urma o închidere parţială a activităţii guvernului.

Dar o altă chestiune separată şi controversată legată de bani fierbe în Congres, unde liderii acestuia solicită de urgenţă adoptarea finală a unui pachet de asistenţă de securitate de 95 de miliarde de dolari, aprobat de Senat, pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Unii republicani se opun continuării susţinerii Ucrainei în războiul său împotriva armatei ruseşti invadatoare. Deşi conservatorii au reuşit să convingă Congresul şi pe preşedintele democrat Joe Biden să accepte unele reduceri de cheltuieli pentru anul fiscal 2024, ei sperau la economii mult mai profunde.

18:00 Rusia ia în calcul să recruteze 300.000 de soldați pentru o nouă ofensivă care va urmări capturarea orașului Harkov, scrie publicația independentă rusă de investigații Viorstka.

„Harkov este următorul în plan, cu (intenția de a) păstra orașul. Acest lucru este posibil doar în caz de încercuire”, a declarat o sursă din Kremlin pentru această publicație, susținând că Moscova caută să evite transformarea Harkovului într-un „al doilea Mariupol” și să arate că Rusia „știe să lupte într-un mod civilizat”.

17:52Ucraina va renunța la „lista neagră” a companiilor care activează în Rusia după reacții negative

Ucraina va renunța vineri la lista neagră a „sponsorilor de război”, elementul central al campaniei sale de presiune asupra companiilor care fac afaceri în Rusia, după o reacție din partea unor țări, de la Austria la China, au declarat pentru Reuters două persoane familiare cu această chestiune.

Abandonarea „listei negre”, care a pus în dificultate aproximativ 50 de companii importante identificate ca operând în Rusia și ajutând indirect la războiul Kremlinului din Ucraina, reprezintă un pas înapoi din partea Kievului, care încearcă să mențină un sprijin internațional fragil.

17:29 Rusia avertizează Japonia cu „consecințe grave” dacă rachetele Patriot fabricate acolo ajung în Ucraina – RIA

Noul ambasador al Rusiei în Japonia a avertizat Tokyo de consecințe grave și măsuri de represalii dacă sistemele de rachete Patriot fabricate sub licență americană în Japonia vor ajunge în Ucraina, a relatat vineri agenția de presă RIA.

RIA l-a citat pe noul emisar, Nikolai Nozdrev, spunând că Moscova va urmări îndeaproape să vadă unde ajung exporturile japoneze de arme după ce Tokyo și-a îndulcit regulile de export la sfârșitul anului trecut, citează AFP.

Macron: „Cine crede că Rusia se va opri la Donbas sau Crimeea se înșeală”

16:43Orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a rămas fără electricitate şi căldură după bombardamentele ruse din timpul nopţii, care „au avariat grav” infrastructura energetică, a anunţat pe Telegram primarul acestui oraş situat la granița cu Rusia.

„Oraşul este total lipsit de curent electric şi, din acest motiv, sistemele de încălzire şi de apă nu funcţionează”, spune Igor Terehov într-un mesaj video postat pe Telegram, menționând că atacul, întreprins „cu peste 20 de rachete”, a fost „cel mai puternic” atac împotriva Harkovului de la începutul războiului.

Potrivit primarului, apa curentă ajunge la locuitorii acestui oraş cu aproximativ 1,5 milioane de locuitori înainte de război, însă „presiunea este minimă”. (AFP)

16:30„Mişcarea internaţională LGBT”, introdusă pe lista entităţilor „teroriste şi extremiste” în Rusia

Rusia a plasat pe lista entităţilor „teroriste şi extremiste” „mişcarea internaţională LGBT” – interzisă în 2023 de către Curtea Supremă rusă în pofida faptului că nu există nicio organizaţie cu acest nume în Rusia -, potrivit unei note a serviciului rus de informaţii financiare, consultată vineri de AFP, autorităţile ruse consolidând astfel represiune minorităţilor sexuale, relatează AFP.

„Mişcarea internţaională LGBT” a fost deja interzisă de către Curtea Supremă rusă la sfârşitul lui 2023, deşi în Rusia nu există nicio organizaţie care să poarte acest nume.

Această formulare – ambiguă – a deschis calea unor pedepse grele cu închisoarea.

16:08„Cine crede că Rusia se va opri la Donbas sau Crimeea se înșeală”, spune Macron

Cine crede că Rusia se va opri în Donbass și Crimeea se înșeală, a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron la finalul unui summit al Uniunii Europene la Bruxelles, potrivit AFP.

„Prin utilizarea acestui termen (n.r. război), se deschide chiar și o incertitudine cu privire la obiectivele militare ale Rusiei”, a adăugat el.

Rusia spune că atacul său este un răspuns la incursiunile unor combatanţi pro-ucraineni pe teritoriul rus

15:58Statele Unite au condamnat vineri atacul rușilor asupra orașelor și infrastructurii energetice a Ucrainei

Casa Albă critică atacul asupra civililor și infrastructurii civile și face din nou apel la întărirea apărarării antiaeriene a Ucrainei.

15:49 Rusia a spus că amplul atac de vineri dimineață contra infrastructurii energetice ucrainene este un răspuns în urma recentelor incursiuni ale unor combatanţilor ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod şi bombardamentelor ucrainene în aceste provincii, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

„Forţele armate ale Federaţiei Ruse au lansat o lovitură masivă (…) asupra infrastructurilor energetice şi militaro-industriale, nodurilor feroviare, arsenalelor” militare în special, a indicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, precizând că începând din weekendul trecut a executat 49 de atacuri asupra Ucrainei drept represalii după bombardamentele şi incursiunile ucrainene în provinciile Kursk şi Belgorod lansate înaintea alegerilor prezidenţiale.

15:34 Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să impună sancțiuni împotriva a 33 de persoane și două entități legate de moartea fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, transmite Reuters.

Noua listă includ coloniile penitenciare în care a fost deținut Alexei Navalnîi, precum și oficiali de rang înalt din sistemul judiciar rus, a precizat UE într-un comunicat.

15:27 Banca Centrală a Rusiei (RCB) a menţinut vineri dobânda de politică monetară la 16%, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat că presiunile inflaţioniste rămân ridicate, iar înăsprirea politicii monetare va fi menţinută o perioadă îndelungată, pentru a încerca readucerea inflaţiei la ţinta RCB de 4%, transmite Reuters.

Chiar dacă este posibil ca ciclul de înăsprire a politicii monetare să se fi încheiat, Banca Rusiei nu pare capabilă să atenueze costurile de împrumut, în contextul cererii interne ridicate de consum şi al impactului produs de deficitul de forţă de muncă din ţară.

„Cererea internă încă depăşeşte capacităţile de a extinde producţia de bunuri şi servicii. Înăsprirea pieţei forţei de muncă se accentuează”, se arată în comunicatul Băncii Rusiei. (Agerpres)

General ucrainean: Este posibilă o ofensivă de vară a Rusiei cu 100.000 de oameni

14:09 Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat vineri că o ofensivă de vară a Rusiei care să implice 100.000 de oameni este „posibilă”, dar că aceasta este „cea mai sumbră prognoză” și că acest contingent ar putea fi folosit și pentru a compensa pierderile umane.

Forțele rusești „sunt în curs de a crea un grup de peste 100.000 de persoane”, a declarat generalul Oleksandre Pavliouk la televiziunea națională ucraineană. „Nu va fi neapărat o ofensivă. Poate că o vor folosi pentru a-și reconstitui unitățile care își pierd capacitățile de luptă”, a adăugat el.

„Dar este posibil ca la începutul verii să aibă forțele necesare pentru a efectua operațiuni ofensive într-una dintre direcții”, a spus el, precizând că acest scenariu reprezintă „cea mai sumbră prognoză”. (AFP)

14:01 Compania de stat ucraineană de petrol și gaze Naftogaz a anunțat vineri că o parte dintre instalațiile sale au fost avariate în urma atacurilor rusești de peste noapte asupra sistemului energetic ucrainean.

„Specialiștii lucrează deja la repararea pagubelor, alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită la unele dintre instalațiile (afectate), iar lucrătorii noștri din domeniul gazelor lucrează, de asemenea, la refacerea rețelelor de gaze deteriorate”, a precizat Naftogaz într-un comunicat, potrivit Reuters.

13:41 Comandantul armatei germane: E nevoie de un sistem antirachetă care să ne apere / Credem că Rusia va ataca NATO în următorii 5-8 ani

13:29 Cel puțin cinci persoane au fost ucise în loviturile masive lansate de Rusia împotriva Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, potrivit autorităților ucrainene.

Autorităților regionale din Zaporojie (sud) au spus că bilanțul a crescut de la unul la trei morți, după ce Ministerul de Interne anunțase anterior două decese în regiunea Hmelnîțkîi (vest). (AFP)

Kremlinul a folosit în premieră termenul război în privința Ucrainei

12:53 Ministrul ucrainean al integrării euro-atlantice a spus vineri că rafinăriile de petrol rusești sunt ținte legitime pentru forțele ucrainene.

Declarația a fost făcută după ce a fost întrebat în legătură cu articol din Financial Times (update-ul de la ora 07:55) potrivit căruia SUA ar fi cerut Ucrainei să nu mai lovească aceste rafinării.

11:47Kremlinul folosește pentru prima oară termenul de război referitor la Ucraina. Dmitri Peskov: A început ca o operațiune militară specială, dar a devenit război

Operațiunea militară specială din Ucraina s-a transformat deja într-un război din cauza interferențelor occidentale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

11:25Rețeaua energetică a Ucrainei primește ajutor de urgență din partea României, Poloniei și Slovaciei, după atacurile Rusiei.

Vineri, în jurul orei 11:00, România exporta către Republica Moldova o cantitate de aproximativ 500 de MW, care ajungea, mai departe, în Ucraina, potrivit Transelectrica și Moldelectrica.

India nu mai primește petrolul venit cu navele Sovcomflot

11:15 Toate rafinăriile din India refuză acum să accepte țițeiul rusesc transportat pe petrolierele PJSC Sovcomflot din cauza sancțiunilor americane, complicând și mai mult acest comerț care a înflorit de la invazia din Ucraina de acum doi ani, scrie Bloomberg.

Rafinăriile private și de stat, inclusiv cea mai mare – Indian Oil Corp. – au încetat să mai primească transporturi dacă acestea se află pe tancuri petroliere Sovcomflot, au declarat surse Bloomberg.

Companiile examinează cu atenție cine este proprietarul fiecărei nave pentru a se asigura că nu sunt afiliate la această companie rusă sau la alte firme sancționate, au adăugat sursele citate.

11:06Serviciul rus de securitate de stat FSB a anunțat vineri că a reținut șapte locuitori ai Moscovei care plănuiau acte violente în capitala rusă, relatează agenția de presă TASS.

FSB a afirmat că cei reținuți erau asociați cu Corpul Voluntarilor Ruși din Ucraina, un grup paramilitar care a revendicat responsabilitatea pentru incursiunile recente în regiunile rusești de la granița cu Ucraina.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:12 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 870 de soldați, 8 tancuri, 37 de alte blindate de luptă, 35 de tunuri, 45 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

10:02 UE este gata să folosească banii rusești pentru a înarma Ucraina, în ciuda unor obiecții din partea Austriei și Ungariei.

Uniunea Europeană ar putea folosi mare parte din profiturile generate de activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, în cadrul unui plan care include cumpărarea de arme pentru Kiev, au declarat joi liderii UE, după un summit european care a avut loc la Bruxelles.

Atac aerian masiv al rușilor asupra infrastructurii energetice

09:47 VIDEO Rusia a atacat peste noapte cu 150 de rachete și drone / Este cel mai amplu atac asupra infrastructurii energetice din tot războiul – ministru / Incendiu masiv la cel mai mare baraj din Ucraina / Situație „extrem de periculoasă” la centrala Zaporojie

Rusia a lansat peste noapte peste 150 de rachete și drone, au anunțat Volodimir Zelenski și forțele aeriene ucrainene, iar șeful companiei energetice de stat din Ucraina a spus că acesta a fost cel mai amplu atac asupra infrastructurii energetice din tot războiul,

08:08 În orașul ucrainean Harkov au fost auzite vineri dimineață aproximativ 15 explozii, a spus primarul Ihor Terejov, iar loviturile cu rachete rusești par să fi vizat alimentarea cu energie electrică a orașului, provocând pene parțiale de curent. Terekhov nu a raportat nicio victimă după lovituri.

În centrul Ucrainei, primarul din Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a declarat că s-au auzit explozii în oraș, dar nu a oferit detalii.

Într-un alt oraș din centrul Ucrainei, Vinița, o „instalație esențială de infrastructură” a fost avariată, potrivit primarului Serhiy Borzov.

Administrația orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a raportat, de asemenea, opt lovituri de rachete, adăugând că au fost răniți câțiva civili. (Reuters)

Americanii au cerut Ucrainei să nu mai atace rafinăriile rusești

07:55 Statele Unite au solicitat Ucrainei să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice a Rusiei, avertizând că atacurile cu drone riscă să crească prețul global al petrolului și să provoace represalii, au declarat pentru Financial Times trei persoane familiarizate cu discuțiile.

Avertismentele repetate din partea Washingtonului au fost transmise unor înalți oficiali din cadrul serviciului de securitate de stat al Ucrainei, SBU, și al direcției sale de informații militare, GUR, au spus sursele FT.

Una dintre ele a explicat că administrația Biden este din ce în ce mai frustrată de îndrăznețele atacuri cu drone ucrainene care au lovit rafinării, terminale petroliere, și depozite, afectându-i capacitatea de producție de petrol.

Washingtonul este îngrijorat, printre altele, de faptul că, dacă Ucraina va continua să lovească instalațiile rusești, Rusia ar putea riposta atacând infrastructura energetică pe care se bazează Occidentul, inclusiv conducta CPC care transportă petrol din Kazahstan, prin Rusia, către piața globală. Companiile occidentale, printre care ExxonMobil și Chevron, folosesc această conductă, pe care Moscova a închis-o pentru scurt timp în 2022.

07:47 Ucrainenii au atacat vineri dimineață regiunea rusă Belgorod cu rachete trase de lansatoare multiple RM-70 Vampire, de fabricație cehă, a afirmat ministerul apărării de la Moscova, într-un mesaj pe Telegram. Potrivit rușilor, opt rachete au fost distruse în zbor de către forțele antieriene din regiunea Belgorod.

O persoană a fost ucisă de loviturile ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod vineri dimineață, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Cât ar costa intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană

06:52 Şeful Statului Major al armatei franceze „explică” declarațiile lui Macron cu privire la trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. „Intenţia preşedintelui francez este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că suntem conştienţi de miza situaţiei din Ucraina”, a spus generalul Thierry Burkhard.

06:50Ursula von der Leyen: Am propus creșterea taxelor vamale la importurile de cereale din Rusia și Belarus. „Această măsură va priva Rusia de veniturile din aceste exporturi şi „va asigura că exporturile ilegale de cereale ucrainene furate de Rusia nu vor pătrunde pe piaţa UE”, a subliniat preşedinta Comisiei.

06:40Cât ar costa intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Experții evaluează la 11 – 19 miliarde de euro pe an costul net pentru bugetul european al intrării Ucrainei în Uniune, adică mai puțin de 0,13% din PIB-ul celor douăzeci și șapte. Un impact considerat gestionabil, mai ales că statele membre ar avea beneficii în schimb.

01:33UE este de acord, în principiu, să dea Ucrainei profiturile din activele ruseşti îngheţate. Ungaria a avut din nou obiecţii.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro