Sari direct la conținut

Acord în NATO asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Stoltenberg: „În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra”

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Jens Stoltenberg, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

„NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, în care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T, şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina”, a adăugat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles.

„Nu voi da cifre precise, dar lucrăm cu aliaţii pentru a asigura că ei iau deciziile bune pentru a furniza noi baterii Patriot”, a subliniat fostul premier norvegian.

Un diplomat din NATO a precizat că în timpul reuniunii de vineri nu a fost făcut niciun angajament oficial.

La scurt timp după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, Olanda a anunţat, prin vocea ministrului apărării Kajsa Ollongren, că va furniza sprijin militar adiţional în valoare de peste 200 de milioane de euro pentru apărarea antiaeriană şi muniţii de artilerie.

Un pachet de asistenţă american de aproape 61 de miliarde de dolari, blocat de mai multe săptămâni în Congres din cauza reticenţelor aleşilor republicani favorabili fostului preşedinte Donald Trump, ar putea fi în final adoptat sâmbătă.

„Sper că această lege va trece fără alte amânări”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice referitor la acest subiect.

În timpul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, miniştrii au căzut de acord pentru furnizarea suplimentară de obuze de calibru 155 mm, indispensabile artileriei ucrainene, rachete de cu rază lungă de acţiune şi drone, a adăugat Jens Stoltenberg.

Cehia a indicat că a strâns peste 500.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina graţie unei iniţiative luate în urmă cu câteva săptămâni pentru a furniza aproximativ 800.000 de obuze Kievului.

„Nevoie urgentă de apărare antiaeriană suplimentară”

Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Ucrainei o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale.

Statele Unite au cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate; în Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o „nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.

„Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistenţă pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.

Potrivit secretarului general al NATO, „este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul” pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este „dificilă” din cauza bombardamentelor rusești asupra oraşelor şi infrastructurii energetice ucrainene.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro