Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 787: Ajutorul militar vital pentru Ucraina, adoptat în sfârșit în Cogresul SUA / O dronă ucraineană a lovit un depozit de combustibil din Smolensk / Rușii spun că au interceptat 50 de drone azi-noapte

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și generalul Yuriy Sodol în zona frontului din Ceasov Iar, Foto: Handout/Ukrainian Presidential / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski și generalul Yuriy Sodol în zona frontului din Ceasov Iar, Foto: Handout/Ukrainian Presidential / Zuma Press / Profimedia

Camera Reprezentanților a SUA, controlată de republicani, urmează să voteze sâmbătă un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care prevede acordarea de asistență de securitate Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Senatul, controlat de democrați, a votat pachetul acum mai mult de două luni, iar liderii americani, de la președintele Joe Biden la principalul republican din Senat, Mitch McConnell, l-au îndemnat pe președintele Camerei, Mike Johnson, să îl supună la vot. Săptămâna aceasta, Johnson a ales să ignore amenințările de destituire din partea membrilor liniei dure din majoritatea sa republicană și să aducă în plen proiectul care include 61 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 787 – LIVE pe HotNews.ro:

08:16Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

22:25Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că adoptarea de către Camera Reprezentanților a pachetului de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, va „ruina și mai mult” Ucraina și va duce la și mai multe decese în conflict.

21:45Preşedintele american Joe Biden a salutat adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a unui pachet de „ajutor crucial” pentru Ucraina şi Israel, la „întâlnirea cu istoria”. El a spus că este „un mesaj clar despre puterea leadership-ului american în întreaga lume” și a cerut Senatului să aprobe finanțările cât mai curând posibil.

21:34Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a saluta adoptarea de către Camera Reprezentanţilor din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina, spunând că Kievul foloseşte arme furnizate de aliaţii NATO pentru a distruge capacităţile de luptă ruseşti. „Acest lucru întăreşte securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord”, a scris Stoltenberg pe X.

Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit despre un ajutor crucial: „Salut votul Camerei Reprezentanţilor din SUA care aprobă mult aşteptatul ajutor crucial de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest lucru trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate şi în Carta Naţiunilor Unite vor continua să sprijine Ucraina şi poporul său”.

21:11 Zelenski salută pachetul de ajutor adoptat de Congresul SUA: „Va salva mii și mii de vieți”

Ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina a trecut de Congresul american, după luni de blocaj

20:54Ajutorul militar pentru Ucraina a fost adoptat în Congresul SUA, după luni de blocaj

Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, deblocarea ajutorului militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă.

20:49 În ultimele minute, Camera Reprezentanților a votat asupra mai multor amendamente menite să modifice sau să anuleze pachetul de finanțare pentru Ucraina. Toate au fost respinse.

20:28 Camera Reprezentanților a votat deja pentru adoptarea unui set de măsuri care ar putea duce la interzicerea TikTok în SUA, cu excepția cazului în care compania-mamă chineză vinde aplicația. Dar, totodată, proiectul votat include noi sancțiuni împotriva Chinei, Rusiei și Iranului, precum și dispoziții privind vânzarea activelor rusești înghețate pentru a genera venituri pentru Ucraina.

19:40 A început procesul de vot în Camera Reprezentanților din SUA privind adoptarea pachetului de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment crucial pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme, pierzând teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei, conform BBC.

19:18Slovacii au strâns deja peste 2,6 milioane de euro pentru inițiativa cehă privind achiziționarea de obuze pentru Ucraina, după ce guvernul lor, condus de Robert Fico, a refuzat să contribuie.

Aproape 40.000 de cetățeni slovaci au contribuit la această inițiativă, cu o donație medie de 64 de euro, potrivit site-ului „Muniție pentru Ucraina”.

Copiii, victime ale războiului: cel puțin 1.843 uciși sau răniți

18:30 Șeful armatei daneze s-a întâlnit cu comandantul-șef al forțelor ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, pentru a discuta despre asistența suplimentară pentru Ucraina.

Comandantul-șef al forțelor armate daneze, Michael Wiggers Hyldgaard, s-a aflat sâmbătă la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksandr Sîrski, dar și cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, relatează Kyiv Independent.

În cursul întâlnirii, cei trei au discutat despre nevoile Ucrainei pe front, precum și despre asistența suplimentară din partea guvernului danez.„Din prima zi a invaziei ruse, Danemarca a fost de partea Ucrainei, de partea apărării democrației și libertății”, a scris Sîrski pe Facebook. Comandantul-șef al armatei ucrainene a mulțumit totodată guvernului danez și poporului danez pentru sprijinul continuu acordat forțelor ucrainene.

Danemarca, unul dintre principalii susținători ai Kievului de la declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei, a anunțat recent un pachet de ajutor militar de 2,2 miliarde de coroane (aproape 300 de milioane de euro) pentru Ucraina. Acesta a fost cel de-al 17-lea pachet de ajutor militar danez pentru Ucraina începând din 2022.

17:41 Cel puțin 1.843 de copii au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei ruse pe scară largă, în februarie 2022, potrivit unui raport difuzat sâmbătă de Parchetul General al Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.

Potrivit datelor strânse de procurori, cel puțin 545 de copii au fost uciși, iar alți 1.298 au suferit răni de diferite grade de severitate.

Cele mai multe dintre victimele din rândul copiilor, 529, au fost raportate în regiunea Donețk. Alte 346 de cazuri au fost confirmate în regiunea Harkov, 150 în Herson, 135 în Dnipropetrovsk, 130 în regiunea Kiev, 108 în Zaporojie și 104 în regiunea Mykolaiv.

Chiar în cursul zilei de ieri, un băiat de 8 ani și o fată de 14 ani au fost uciși în atacul rusesc cu rachete lansat asupra regiunii Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, soldat în total cu opt morți. De asemenea, un băiat de 6 ani a fost spitalizat cu răni grave.

16:36​​​Ministerul rus al Apărării va înfiinţa un „centru ştiinţific şi de producţie” pentru drone şi „complexuri robotice”, a declarat sâmbătă ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, scrie Reuters.

Slovacii au strâns 2 milioane euro pentru furnizarea de muniţii Ucrainei

16:10Slovacii nemulţumiţi de refuzul guvernului lor (condus de Robert Fico) de a acorda ajutor militar Ucrainei în lupta cu invazia rusă au strâns în această săptămână aproape 2 milioane de euro, într-o încercare de a ajuta la furnizarea de muniţii Kievului.

15:44 Forțele rusești au bombardat sâmbătă două clădiri rezidențiale din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, ucigând o persoană și rănind o alta, potrivit autorităților locale.

Atacul a avut loc în Vovchansk, un oraș aflat la aproximativ cinci kilometri de granița cu Rusia, care a fost frecvent lovit în timpul războiului.

„Trupele rusești au lovit un bloc cu nouă etaje și o casă. Un civil în vârstă de 50 de ani a murit pe loc în urma impactului asupra locuinței”, a declarat guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov. (AFP)

15:01 Volodimir Zelenski a promulgat decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei privind contracararea consecințelor negative ale jocurilor de noroc pe internet.

Documentul interzice, în special, accesul la jocurile de noroc pentru personalul militar în perioada legii marțiale, notează Ukrainska Pravda.

14:47Cum a fost la București la filmul rusesc „Provocarea”, interzis de România pe motiv de propagandă a Kremlinului – REPORTAJ

Rușii spun că au interceptat 50 de drone azi-noapte

14:30 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că forțele sale antiaeriene au interceptat și distrus 50 de drone ucrainene în timpul nopții, respingând unul dintre cele mai mari atacuri de acest fel asupra Rusiei din timpul acestui război.

Oficialii ruși au declarat că doi civili au fost uciși și un depozit de combustibil a fost incendiat în timpul atacurilor.

Ministerul rus a spus că 26 de drone au fost doborâte în regiunea Belgorod, 10 în Briansk, opt în Kursk, două în Tula, precum și câte o dronă în fiecare dintre regiunile Smolensk, Riazan, Kaluga și Moscova. (Reuters)

Ce spun britanicii despre Tupolevul prăbușit ieri

14:26 Ce spune ministerul britanic al apărării despre bombardierul strategic rusesc prăbușit vineri:

  • La 19 aprilie 2024, Rusia a efectuat lovituri aeriene cu bombardiere strategice Tu-22M3 Backfire C, probabil împotriva unor ținte din sudul Ucrainei. Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a anunțat că a doborât unul dintre bombardiere, iar pe internet au circulat imagini care păreau să arate un Backfire pierzând controlul în aer și prăbușindu-se pe un câmp.
  • Ministerul rus al Apărării a confirmat că un Backfire s-a prăbușit și că o misiune de căutare și salvare este în curs de desfășurare, dar nu a recunoscut că a fost doborât. Cu toate acestea, este aproape sigur că informațiile privind utilizarea unei rachete S-200 (SA-5) sunt exacte și că aceasta a fost o altă acțiune ucraineană de succes împotriva Forțelor Aeriene ruse. Acest sistem este probabil același sistem folosit pentru a doborî un A-50 Mainstay rusesc la 23 februarie 2024.
  • Acesta este primul caz de doborâre a unui bombardier strategic de către sistemele ucrainene de apărare aeriană. Este foarte probabil ca Rusia să fi suferit acum cel puțin 100 de pierderi de avioane de luptă până în prezent.

Vot crucial în SUA pe pachetul de ajutor de 61 mld. dolari

13:14 „Lumea întreagă privește”. Decizie crucială pentru Ucraina, așteptată sâmbătă, într-un moment critic al războiului declanșat de Rusia.

După luni de întârziere, Camera Reprezentanților din SUA este așteptată să voteze, sâmbătă, pentru ajutorul militar destinat Ucrainei, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului.

12:58 Mai mult de jumătate dintr-un fond militar de 900 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, gestionat de Ministerul britanic al Apărării, nu a fost utilizat din cauza întârzierilor birocratice în atribuirea contractelor.

Fondul internațional pentru Ucraina, condus de Marea Britanie, numără nouă țări printre donatorii săi. Cei care îl critică susțin că furnizarea de arme către linia de front a fost foarte lentă.

Din cele 900 de milioane de lire sterline donate de guverne în ultimii doi ani, din care 500 de milioane de lire sterline au venit din partea Marii Britanii, doar 404 milioane de lire sterline au fost angajate sau cheltuite. O parte din echipamentele cuprinse în contractele semnate nu vor ajunge în Ucraina până în primăvara anului viitor, au recunoscut mai mulți miniștri. (The Guardian)

Găgăuzia cere Chișinăului un statut special pentru limba rusă

11:55Găgăuzia a cerut ca limba rusă să aibă statut special în R. Moldova în aceeași zi în care Lavrov a făcut o amenințare voalată.

Factorii pro-ruși din Republica Moldova continuă să creeze condiții pentru a justifica o posibilă viitoare agresiune rusă în această țară, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat R. Moldova cu Ucraina și Armenia, făcând astfel o amenințare voalată, afirmă think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

11:40 Ucraina a efectuat un amplu atac cu drone asupra Rusiei în cursul nopții, vizând instalații energetice care sprijină producția militaro-industrială rusă, a declarat sâmbătă o sursă de informații ucrainene pentru Reuters.

Cel puțin trei substații electrice și un depozit de combustibil au fost lovite într-o operațiune comună a serviciului de securitate ucrainean SBU, a serviciilor de informații militare GUR și a forțelor speciale, a precizat sursa.

11:31 Ministerul rus al Apărării va înființa un centru științific și de producție pentru drone și „complexe robotice”, a declarat sâmbătă ministrul Apărării, Serghei Șoigu, potrivit instituției pe care o conduce.

Șoigu a inspectat un poligon de testare pentru arme de foc și drone în districtul militar din Moscova, a precizat ministerul apărării.

O dronă ucraineană a lovit un depozit de combustibil din Smolensk

10:23Guvernatorul regiunii Smolensk, din vestul Rusiei, a afirmat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, iar un atac asupra centrului regional a fost respins.

Guvernatorul, Vasili Anokhin, a scris pe contul său de Telegram că drona a atacat instalația de combustibil-energie din regiunea Kardym la ora 2.00 dimineața, lovind un rezervor cu combustibil și lubrifianți petrolieri. Pompierii se luptă cu flăcările, a adăugat el. Pe rețelele de socializare au apărut imagini neverificate ce ar arăta incendiul de acolo.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:36 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 750 soldați, 8 tancuri, 21 alte blindate de luptă, 20 tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 avion, 46 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

Activele rusești înghețate ar putea ajuta Ucraina să emită obligațiuni

08:55 Ucraina și partenerii săi internaționali au discutat despre posibilitatea de a grupa viitoarele încasări din activele rusești înghețate pentru a susține vânzările de obligațiuni ale națiunii devastate de război, a declarat vineri șeful băncii centrale ucrainene, Andriy Pyshnyi, potrivit Reuters.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal și ministrul de finanțe Serhiy Marchenko s-au întâlnit miercuri cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, cu liderii Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Băncii Mondiale, precum și cu oficiali din domeniul finanțelor din mai multe țări, în marja reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale de la Washington.

Discuțiile s-au axat pe o gamă largă de probleme, inclusiv pe modul de utilizare a activelor rusești înghețate în țările occidentale – estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari – în beneficiul Ucrainei, a declarat Pyshnyi într-un interviu acordat săptămâna aceasta.

Una dintre posibilitățile discutate a fost gruparea viitoarelor venituri din dobânzile provenite din activele rusești confiscate – estimate la o valoare cuprinsă între 3 și 5 miliarde de dolari pe an – pentru a susține emisiunea de obligațiuni.

Corespondentul de război al Isvestia, ucis în Ucraina

08:24 Semion Eremin, corespondent de război al Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu dronă în sud-estul Ucrainei, a anunțat cotidianul rusesc vineri.

Izvestia a precizat că Eremin, în vârstă de 42 de ani, a murit din cauza rănilor suferite atunci când o dronă a trecut pentru a doua oară deasupra zonei în care făcea reportaje în regiunea Zaporojie.

Izvestia a precizat că Eremin a trimis reportaje din multe dintre cele mai fierbinți bătălii din regiunile estice ale Ucrainei în timpul războiului, inclusiv din Mariupol, asediat de trupele rusești timp de aproape trei luni în 2022. De asemenea, el transmisese relatări din Maryinka și Vuhledar, orașe aflate în centrul mai multor luni de lupte grele. (Reuters)

01:07SUA vor trimite „imediat” armament în Ucraina dacă fondurile sunt aprobate în Congres, afirmă Casa Albă.

Statele Unite ar trimite „imediat” transporturi de arme în Ucraina dacă fondurile solicitate pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruși vor fi aprobate în Congres, le-a spus vineri jurnaliștilor purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean Pierre.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro