Sari direct la conținut

„Este un lux dacă putem trage 30 de obuze”. Ce spun comandanții de artilerie ucraineni din Donețk

HotNews.ro
Artileriști ucraineni cu un tun M777 într-o poziție din regiunea Donețk, Foto: Francisco Seco / AP / Profimedia
Artileriști ucraineni cu un tun M777 într-o poziție din regiunea Donețk, Foto: Francisco Seco / AP / Profimedia

Pentru comandantul ucrainean de artilerie Oleksandr Kozachenko, muniția americană mult așteptată nu poate veni îndeajuns de repede, în condițiile în care el și camarazii săi se zbat să țină piept atacurilor neîncetate ale rușilor, transmite Reuters.

Obuzierul M777 al unității sale, furnizat de SUA, care odinioară arunca 100 de proiectile pe zi asupra inamicului invadator, este acum adesea redus la mai puțin de 10.

„Este un lux dacă putem trage 30 de obuze”, a spus Kozachenko.

Artileriștii ucraineni încă așteaptă obuzele americane

Americanii spun că se grăbesc să trimită muniție și armament în Ucraina în urma aprobării luna trecută de către Congresul SUA – cu mare întârziere – a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari.

La începutul lunii mai, însă, două unități de artilerie vizitate de Reuters pe linia frontului estic au spus că încă așteptau o creștere a livrărilor și că operau la o fracțiune din ritmul de care au nevoie pentru a-i ține pe ruși în frâu.

Artileriștii de la Brigada 148 de artilerie separată a lui Kozachenko și de la Brigada 43 de artilerie, ambele din regiunea Donețk, au declarat că sunt disperați după mai multe proiectile de 155 mm pentru tunurile lor occidentale, care le-au oferit un avantaj față de Rusia la începutul războiului.

Rușii au ocupat mai mult teritoriu decât au pierdut în „contraofensiva” din 2023

Forțele rusești, care sunt mult mai numeroase și mai bine echipate decât cele ucrainene care se apără, au organizat multiple atacuri în estul regiunii Donbas în ultimele luni și de-a lungul frontierei de nord-est a țării, săptămâna trecută.

Ofensiva a marcat un punct de inflexiune în război.

Rusia a câștigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei mult mediatizate a Ucrainei din vara anului 2023, potrivit lui Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group, un grup de voluntari cu sediul în Finlanda care analizează imaginile din satelit și conținutul social media din timpul războiului.

Forțele Moscovei au revendicat 654 de kilometri pătrați de la începutul acestui an, depășind cei 414 kilometri pătrați pierduți de Ucraina între 1 iunie și 1 octombrie anul trecut, a declarat Paroinen.

Rusia a câștigat 222 km pătrați de teritoriu doar din 2 mai, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro