Sari direct la conținut

Corespondenta perechii regale Carol I- Elisabeta (volumul I, 1869–1888)

HotNews.ro
cu-iubire-tandra-elisabeta-mereu-al-tau-credincios-carol-corespondenta-perechii-regale-volumul-i-18691888, Foto: Hotnews
cu-iubire-tandra-elisabeta-mereu-al-tau-credincios-carol-corespondenta-perechii-regale-volumul-i-18691888, Foto: Hotnews

Editia de fata, critica si comentata, ne ofera, pentru prima data in traducere din limba germana, schimbul de scrisori dintre regele independentei Romaniei, Carol I, si regina-poeta Elisabeta (Carmen Sylva). Dialogul epistolar ofera o privire amanuntita asupra casniciei regale pe aproape intreaga perioada a vietii celor doi pe tronul Romaniei.

Acest prim volum – din cele doua in care e conceputa editia – acopera perioada de pana in 1888: logodna, scurta viata a singurului copil al cuplului, perioada dobandirii independentei si a proclamarii Regatului. Pe langa chestiunile de zi cu zi si de familie, corespondenta princiara/regala este presarata cu detalii despre viata inaltei societati europene si romanesti, despre oamenii de vaza ai tarii – si despre doamnele din cercurile inalte –, despre intrigile politice si despre eforturile de modernizare a tarii.

Editie critica si comentata, note si traducere din germana de Silvia Irina Zimmermann si Romanita Constantinescu

Silvia Irina Zimmermann a studiat la universitatile din Sibiu si Marburg filologie germana si engleza, istoria artei si sociologie; e doctor in literatura germana al Universitatii din Marburg cu o teza despre opera literara a lui Carmen Sylva. A publicat mai multe carti despre personalitatea si insemnatatea primei regine a Romaniei si este initiatoare si coordonatoare a Centrului de Cercetare „Carmen Sylva“ al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied.

Romanita Constantinescu a studiat romanistica si germanistica la Universitatea Bucuresti, iar apoi filologie germana si filozofie la Universitatea Albert‑Ludwig din Freiburg im Breisgau. A sustinut un doctorat la Universitatea din Freiburg, despre strategiile de autojustificare ale naratorului in romanul modern. A publicat o carte despre imaginarul romanesc al frontierei (Pasi pe granita, 2009), precum si studii de limologie si despre literatura Primului Razboi Mondial. A predat cursuri de literatura comparata si teoria literaturii la Universitatea Bucuresti si cursuri de limba, literatura si civilizatie romaneasca la universitatile din Köln, Viena, Mannheim, Mainz si Heidelberg.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro