Sari direct la conținut

VIDEO Dezbatere RoMâine Dr. Lucia Feticu: E greu de spus în momentul acesta cât ajută testele de salivă, dar reprezintă un pas în direcția bună / Dr. Miruna Georgescu: Sportul și alimentația sănătoasă sunt extrem de importante pentru imunitatea copilului

HotNews.ro
Poate fi limitată transmiterea coronavirusului în școli?, Foto: Hotnews
Poate fi limitată transmiterea coronavirusului în școli?, Foto: Hotnews

​Este greu de spus în acest moment cât de mult vor ajuta testele de salivă la limitarea transmiterii COVID-19 în școli și grădinițe, dar este un pas în direcția bună, a declarat Dr. Lucia Feticu, medic primar medicină de laborator, în cadrul dezbaterii RoMâine. Dr. Miruna Georgescu, medic pediatru, consideră că la primul semn de febră părinții ar trebui să țină copiii acasă pentru a evita răspândirea virusului.

Această dezbatere face parte din RoMâine, platforma de sănătate a României, lansată de MedLife

Sunt testele de salivă utile în limitarea transmiterii coronavirusului?

Testele de salivă nu au o sensibilitate suficient de bună pentru a fi considerate teste de screening, dar reprezintă “un pas în direcția bună” și pot contribui la limitarea transmiterii virusului în școli și grădinițe.

Știm că testele de salivă pot oferi rezultate neconcludente, dar “chiar și în condițiile în care vom depista doar o parte din cei infectați, pentru că ceilalți vor avea rezultate fals-negative, cred că totuși introducerea acestora este un lucru bun”, a precizat Dr. Lucia Feticu.

Din experiența de la cabinet, Dr. Miruna Georgescu spune că părinții, în mare parte, cred că aceste teste sunt benefice, chiar dacă precizia lor este mai mică decât cea a testelor PCR. “Părinții preferă testele de salivă în locul celor de tip exudat nazal pentru că li se pare mai puțin traumatizant pentru copii”, ne-a explicat Dr. Georgescu.

În ceea ce privește rezultatele neconcludente la testele de salivă, Dr. Lucia Feticu a precizat că rezultatele fals-pozitive sunt extrem de rare, ceea ce înseamnă că dacă copilul are un rezultat pozitiv la testul de salivă cel mai probabil este infectat cu SARS-CoV-2. Pe de altă parte, au fost cazuri în care testul de salivă a fost negativ, iar testul PCR pozitiv, iar atunci părinții devin sceptici cu privire la eficiența testelor de salivă.

Cum recoltăm corect testele de salivă?

Testele de salivă pot fi făcute și de către părinți acasă, dar aceștia trebuie să fie conștienți că este foarte important ca prelevarea probei să fie făcută corect.

“Testul de salivă este dependent de încărcătura virală, de modul de recoltare și de pregătirea pacientului”, a declarat Dr. Lucia Feticu. “Înainte de recoltare, pacientul nu trebuie să mănânce, să bea sau să mestece gumă de mestecat cu cel puțin o oră înainte”, a adăugat aceasta.

Recomandări pentru părinți:

Dr. Lucia Feticu:

  • Să nu se consume băuturi, alimente sau gumă de mestecat înainte de recoltare.
  • Ideal e să se recolteze dimineața, pe nemâncate.
  • Cu cât diluăm mai puțin secrețiile, cu atât șansele de a găsi o infecție, dacă există, sunt mai mari.

Dr. Miruna Georgescu:

  • Respectarea măsurilor de igienă.
  • Purtarea corectă a măștilor. Am văzut multe situații în care masca nu este purtată corect de către copii.
  • Masca trebuie să fie în conformitate cu dimensiunea feței copilului
  • Masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia.
  • Sportul și alimentația sănătoasă și corectă sunt extrem de importante pentru imunitatea copilului.


––––––

Articolul face parte din demersul RoMâine.

Platforma de sănătate RoMâine este locul în care românii au ocazia să își aducă aminte și să exerseze cele mai importante valori umane, precum Respectul, Empatia, Încrederea, Speranța sau Grija. Este o școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități de renume și oameni de rând, pentru a găsi soluții să facem România bine.

#RoMaine #RespectRoMaine #

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro