VIDEO Răzvan Nicolescu: În 5 ani, UE va impune taxă pe centralele de gaz / Dumitru Chisăliță: Racordarea gratuită la gaze nu este o abordare sănătoasă, vom ajunge să devenim dependenți de import
Încălzirea pe gaz nu va reprezenta un avantaj pentru consumatori în următorii ani, sunt de părere Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Aceștia au declarat luni, la interviurile HotNews.ro LIVE, că vor crește foarte mult costurile pentru cei care folosesc centrale pe gaze.
Răzvan Nicolescu spune că are curajul să pună pariu că în cinci ani, autoritățile de la Bruxelles vor emite o directivă pentru taxarea centralelor de gaz folosite la încălzire. La rândul său, Dumitru Chisăliță crede că în următorii ani, gazul natural ar putea să devină un combustibil nedorit din cauza creșterii costurilor. Gazele din Marea Neagră ar trebui folosite pentru relansarea industriei chimice, consideră Răzvan Nicolescu și Dumitru Chisăliță.
Răzvan Nicolescu: Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani
Înlocuirea unor centrale de cărbune cu unele pe gaz sau construirea unor noi centrale pe gaz care să aprovizioneze și să asigure acel necesar de echilibrare sunt foarte utile și pot ajuta la tranziția energetică, consideră Răzvan Nicolescu.
Alte declarații făcute de Răzvan Nicolescu:
- Producția națională este pe un trend destul de mare de scădere, iar aceste resurse identificate prin Marea Neagră au devenit mai degrabă o Fata Morgana decât o realitate.
- Gazul natural ca și combustibil pentru extinderea sistemului actual de încălzire eu am rețineri. Gazul natural poate fi folosit pentru producția de energie electrică în centralele eficiente de cogenerare, poate fi folosit pentru relansarea producției de îngrășăminte chimice unde România este un importator net, poate fi folosit pentru petrochimie, așa cum este folosit în țări din vecinătatea noastră, precum Ungaria.
- Dar este important să nu transformăm aceste resurse, mai ales cele din Marea Neagră, într-o Fata Morgana, tot alergând după ele și nereușind să ajungem acolo.
- Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament.
- Deci, eu vreau să facem o tranziție inteligentă. Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani, să-și cumpere boilere, după care să treacă pe altceva. Adică, vreau să fim inteligenți cum au fost generațiile dinaintea noastră, prin anii ’60-’70. Noi încă trăim din ce au făcut bunicii noștri prin anii ’60-’70.
Dumitru Chisăliță: Anul acesta se estimează un deficit între cererea și oferta de gaze de 27%
Extinderea gazelor sau racordare gratuită nu înseamnă a transfera niște costuri de pe umerii cuiva pe umerii altcuiva. Nu este o abordare sănătoasă, consideră Dumitru Chisăliță.
Alte declarații făcute de Dumitru Chisăliță:
- Anul acesta se estimează un deficit între cerere și ofertă de 27%. Dacă ne aducem aminte, până în 2018 ne propuneam să devenim un hub, să devenim exportatori. Acum suntem pe deficit. Pe trendul acesta, în 10 ani jumătate din gaz va trebui să îl aducem din import.
- În situația în care exploatarea din gazele din marea Neagră va porni în 5 ani, tot vom ajunge ca în următorii 15 ani, să devenim dependenți de import.
- Momentul actual de a ne extinde consumul nu este un moment care să favorizeze România, ci cel mult importatorii de gaze naturale.
- A doua problemă sunt acele interdicții: Măsura de interdicție a aplasării coșului deasupra blocului, măsura legată de anumite impozite care vor veni pe imobile care consumă gaze naturale, măsura legată chiar de niște accize care ar trebui să acopere această poluare a gazului în mediul exterior. Toate aceste elemene sunt vehiculate de ani de zile și există niște planuri clare, niște foi de parcus.
- Atunci când am termina racordarea gratuită a 1,8 milioane de consumatori, pe lângă faptul că pe lângă această racordare am scumpi gazul naturale cu câteva zeci de procente bune la toată lumea, ne-am găsi și în situația să adăugăm costuri suplimentare, făcând ca și gazul natural să devină un combustibil nedorit, prohibit.
- Cred că aici trebuie să avem o abordare rațională, o abordare din care să nu eliminăm sub nicio formă exploatarea gazelor din Marea Neagră coroborat cu realizarea unei cereri reale, nu artificiale, pentru racordarea la gaze naturale. Adică, cei care consideră că vor gaze naturale, că pot să susțină această investiție, să o facă fără să pună presiune pe ceilalți consumatori.
- Trebuie în același timp o abordare echilibrată și inteligentă inclusiv cu tranformarea și transferarea tuturor centralelor de cărbune pe gaz, care astăzi, dacă am lua în considerarea planurile, ar însemna să mai punem încă 4-5 miliarde mc pentru a fi arse în aceste centrale.
- Aceste abordări care sunt, nu neapărat din perspectivă energetică, ci le-aș vedea mai mlt din perspectivă socială, ar trebui regândită și pusă într-un sistem corect.
- La ce ar trebui folosite gazele din Marea Neagră? Chimizarea rămâne un sector care va dăinui și după 2050, care nu va dispărea.
- Noi avem astăzi undeva la 47-48% oameni care se încălzesc cu lemn. Nu trebuie să uităm acest lucru și trebuie să găsim soluții și acolo. Ideea de a nivela, de a pune peste tot aceeași formă de energie este profund greșită, care nu este benefică nici pentru viitorii consumatori, nici pentru consumatorii prezenți.
Răzvan Nicolescu și Dumitru Chisăliță au fost luni, la interviurile HotNews.ro LIVE, pentru a discuta despre cât este România de pregătită pentru tranziția energetică.
Câteva dintre ideile exprimate la interviurile HotNews.ro LIVE
- Costurile au scăzut, încât energia regenerabilă e una dintre cele mai ieftine modalități de a produce energie.
- Proiectele în sectorul energetic sunt blocate deoarece mulți investitori așteaptă alocarea de fonduri europene.
- Ținta României de a ajunge la o cotă de 30,7% regenerabile până în 2030 este cel mai mare angajament luat de o țară din Europa centrală și de sud-est.
- Sectorul de cărbune va dispărea natural în anii următori, nu din cauza obiectivelor europene legate de energia verde, ci din cauza modului în care sunt administrate companiile producătoare.
- Energia nuclează are din ce în ce o problemă mai mare de competitivitate.
- Nu este o abordare corectă să consideri că hidrogenul este bun oriunde.
- Avem prea puțini specialiști care să schimbe lucrurile. Acest deficit de resursă umană calificată se regăsește și la nivel decizional.
Pentru mai multe amănunte, vezi
Acest articol face parte din proiectul România în Europa, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.