Sari direct la conținut

Se va interzice utilizarea lemnelor de foc prin PNRR? Dar centralele de apartament? Se va renegocia Planul Național? Miturile din jurul PNRR și uriașele sale așteptări

HotNews.ro
Imagine din intalnirea online pe tema PNRR, Foto: Hotnews
Imagine din intalnirea online pe tema PNRR, Foto: Hotnews

”Nimeni nu a scris niciodată în PNRR că vom interzice lemnele pentru foc, pentru că deocamdată nu avem ce pune în loc. Ce este adevărat este că atât Comisia Europeană, cât și România își doresc să folosescă cât se poate de puțin cărbune, lemn, și să existe energie verde. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem folosi lemnele de foc”, a explicat vineri secretarul de stat Csilla Hegedus de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene la o discuție online cu HotNews.ro. Acest lucru a fost întărit și de europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru, în cadrul aceleiași întâlniri online: ”Nu se pune problema ca cei care se aprovizionează legal cu lemne să nu le poată folosi pentru încălzire. Este un mit!”. Sunt demontate astfel două mituri legate de obligațiile României prin PNRR.

Un alt mit este legat de apariția în spațiul public a unor informații vizând intericerea sau taxarea celor care au instalate centrale de apartament.

„Nimeni nu le va interzice pe cele existente, dar trebuie să realizăm că ele nu sunt nici foarte eficiente și nici ecologice, motiv pentru care ministrul Mediului a spus că se dorește trecerea pas cu pas la centrale comune de bloc. Nu le interzice nimeni, dar avem datoria să protejăm mediul prin modul în care trăim. Dorința de a trece la centrale comune există, dar în niciun caz nu le taxăm pe cele existente acum. Și nici nu avem intenția să le eliminăm”, a explicat Csilla Hegedus.

Tot vineri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că montarea centralelor individuale de apartament nu va mai fi permisă în blocurile noi începând cu luna ianuarie sau februarie, cel târziu. Regula va fi montarea de centrale termice comune.

Ministrul Mediului a afirmat, într-un interviu pentru Digi 24, că lucrurile se vor schimba doar pentru construcțiile noi.

Urgențele pe care le avem de făcut în cele două săptămâni rămase din acest an

Livrabilele din acest an sunt mai degrabă pregătitoare, sunt strategii de pregătire a implementării PNRR, a explicat Dragoș Pîslaru, coraportor PNRR. ”Măsurile dificile din PNRR sunt cele în care apare și problema voinței politice, adică sunt acele măsuri legate de reforma administrației fiscale sau de reforma sistemului de pensii. Există și probleme de asumarea de responsabilitate, pentru că niciodată, pe termen scurt, politicienii nu vor fi tentați să își asume costuri”, spune Pîslaru.

La rândul ei, secretarul de stat Csilla Hegedus, spune că tehnic, avem de livrat 21 de jaloane în acest an și majoritatea sunt de pregătire, fiind vorba de demersuri legislative. ”De exemplu, legea de alimentare cu apă și canalizare, reorganizarea CNAIR, adoptarea strategiei de securitate cibernetică… Sunt mai ales probleme legislative, care sunt în diverse stadii. Eu spun că stăm destul de bine cu acestea. Pentru primul trimestru din 2022 sunt 24 de jaloane – legi și ghiduri, dar începem și reforma ANAF”, exlică Hegedus.

Potrivit secretarului de stat, va exista și un plan de acțiune prin care să fie încurajat turismul cultural. ”Vrem să schimbăm modul în care societatea și primăriile se raportează la patrimoniul cultural. Vrem să facem un plan de acțiune pentru valorificarea patrimoniului în folosul turismului. Va fi adoptat la finalul primului trimestru din 2022. Ce implică acesta? Vom inventaria zonele cele mai atractive – noi spunem că toată România este atractivă, în genere – și vom veni cu argumente de ce patrimoniul cultural e un factor de dezvoltare și cu ideea de 12 rute culturale, precum Ruta Castelelor sau cea a satelor tradiționale… Vom avea pentru prima dată un plan coerent prin care punem patrimoniul cultural în centrul turismului”, a mai spus Csilla Hegedus.

Ce se întâmplă dacă nu livrăm obiectivele la termen? Comisia Europeană ne acordă o ”prelungire” de 6 luni, iar dacă nici după 6 luni nu se realizează, ni se anulează finanțarea, spune Dragoș Pîslaru.

Se renegociază PNRR, așa cum a cerut PSD?

Nu. ”Dan Vîlceanu a transmis ferm Comisiei Europene că Guvernul României vrea implementarea acestui PNRR. Eu cred că acest subiect poate fi închis. Dar trebuie să știți că la un moment dat fiecare guvern va renegocia PNRR, mai ales dacă se schimbă radical ceva. Se pot întâmpla multe, inclusiv o altă pandemie sau vreo calamitate, cade un meteorit… Iar asta poate duce la schimbarea unor jaloane. Dar repet, nu numai România poate fi în acestă situație, ci orice alt stat membru”.

PNRR, așa cum e prevăzut, poate fi renegociat în condiții de forță majoră, calamități sau motive obiective. Au apărut voci din coaliție care au ridicat această problemă, dar deocamdată nu se pune problema, a mai adăugat europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru.

Puteți urmări întreaga discuție cu secretarul de stat Csilla Hegedus și europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru, aici.

Acest articol face parte din proiectul România în Europa, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro