Ce vrea Centrul Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti? "Relatii interumane", activitati si burse pentru copii, sa prezinte romanilor "faptele asa cum s-au intamplat", dar fara "soft power" – Sefa institutiei, pentru Powerpolitics.ro
Centrul Rus de Stiinta si Cultura, lansat oficial luna aceasta la Bucuresti, urmareste sa acorde „o atentie crescuta dezvoltarii relatiilor interumane” si vrea sa organizeze inclusiv „activitati speciale pentru copii”, care sa-i familiarizeze pe acestia cu papusile rusesti, spune intr-un interviu acordat site-ului Powerpolitics.ro Natalia Muzhennikova, director al acestui centru. Tot ea afirma, insa, ca nu ii „prea place cuvantul soft power – nimeni nu a folosit acest instrument aici”, mai ales ca „nu exista nici un fel de prejudiciu in ce priveste perceptia Federatiei Ruse in Romania”.
- Natalia Muzhennikova, Secretar 1 in cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti si director al Centrului Rus de Stiinta si Cultura, a acordat interviul la scurta vreme dupa ce acest centru a fost lansat in Romania, printr-o serie de manifestari ce au marcat Ziua Victoriei, in care Rusia sarbatoreste victoria impotriva nazistilor. Detalii despre lansarea Centrului, intr-un moment de maxima tensiune intre Rusia si Vest – aici
- Site-ul caruia i-a acordat interviul, Power&Politics World, ce acorda o atentie deosebita spatiului fost sovietic, publica analize, comentarii de politica externa, precum si traduceri din presa internationala. Printre materialele publicate care se numara si articole ce promoveaza discursul propagandei de la Kremlin in chestiuni precum Ucraina sau relatia cu Vestul.
Intrebata in legatura cu „acuzatiile” ca acest centru ar fi doar un nucleu de propaganda a Kremlinului in Romania, Natalia Muzhennikova sustine pentru Powerpolitics.ro ca „in tot acest timp cat ne-am pregatit pentru deschidere nu am auzit nicio astfel de acuzatie (…) De cand Ceaikovski, Plesetskaya, Obraztova, Gergiev, Puskin, Prilepin au devenit propagandisti sau oameni de propaganda?”
Tot ea afirma ca n-ar exista „niciun fel de prejudiciu in ce priveste perceptia Federatiei Ruse in Romania” si ca scopul centrului este „sa supunem atentiei romanilor faptele asa cum s-au intamplat si in acelasi timp sa le oferim posibilitatea sa decida ei singuri cine a pierdut ceva si cine a castigat”. Natalia Muzhennikova sustine ca „aceste evenimente din Ucraina au aratat ca exista o serioasa lipsa a surselor de informatii alternative in ce priveste spatiul rusesc, si prin extensie al CSI.”
Oficialul rus mai afirma ca nu ii place cuvantul „soft power„, ca nimeni nu ar fi „folosit acest instrument aici in Romania. Romanii sunt destepti ca sa concluzioneze singuri – unde este dreptatea si adevarul si unde este minciuna si manipulare”.
Despre obiectivele acestui „Centru de Stiinta si Cultura”, Natalia Muzhennikova mentioneaza pentru Powerpolitics.ro, pe langa activitatile traditionale pentru astfel de institutii (cursuri, expozitii, filme, evenimente culturale si stiintifice), si interesul pentru „relatiile interumane” si pentru acomodarea copiilor cu elemente de cultura rusa:
- „Ne propunem sa acordam o atentie crescuta dezvoltarii relatiilor interumane fiindca suntem convinsi ca prin o mai buna cunoastere reciproca va fi mai usor sa rezolvam multe dintre problemele care aparent ne dezbina.”
- „As mai adauga ca vom pregati niste activitati speciale pentru copii unde vor avea posibilitatea sa se joace cu papusile rusesti, jucarii de plus din Rusia; combinand asa ceva copilasii pot sa invete alfabetul, sa priveasca la desene animate si multe altele.„
- „vom continua realizarea protocolului dintre Ministerul Educatiei din Rusia si Ministerul Educatiei Nationale din Romania privind acordarea de burse de studiu pentru copiii romani si ai minoritatii ruse. Vom organiza concursuri, proceduri de selectie a copiilor care vor dori sa viziteze Rusia.”