Gheorghiu ("Dăruieşte Viaţă"): Nu e atât de greu să construieşti un spital, trebuie să vrei; pentru stat ar fi mai simplu
Vicepreşedintele Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”, Oana Gheorghiu, a vorbit marţi, în cadrul dezbaterii „Bucureşti: spitalele la control”, despre proiectul de construcţie a primului Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România, exprimându-şi speranţa ca în până în aprilie-mai 2020 să fie realizată clădirea, potrivit Agerpres.
„Pare cumva anormal că o asociaţie de oameni simpli reuşeşte să construiască un spital, ceea ce nu reuşeşte să facă statul român. Şi vă spun că nu este atât de greu să construieşti un spital, trebuie doar să vrei şi să ai determinarea necesară. Pentru statul român cred că ar fi mult mai simplu. Pentru Primăria Capitalei, nu mai vorbesc. Are atât de mulţi bani… (…) Dacă vă puteţi imagina, o asociaţie a construit singurele 18 camere sterile din România ultimilor 20 de ani. E absurd şi e de neînţeles. Şi cred că este cumva şi vina noastră, a cetăţenilor, că nu punem suficientă presiune şi nu aducem pe agenda publică mai mult sănătatea. Am ajuns la Spitalul Marie Curie (…); acolo au o secţie în care sunt 31 de paturi, în care adesea sunt 31 de copii alături de mamele lor. Toate aceste 62 de suflete împreună cu personalul medical împart două toalete şi două duşuri. Deşi ştiu lucrul acesta de ani de zile, încă mă emoţionez când mă gândesc la asta, pentru că dimineaţa adesea ajungi pe secţie şi vezi nişte capete mici şi fără păr stând la coadă, la toaletă. Şi pentru mine încă este de neînţeles cum noi, nişte cetăţeni normali la cap, acceptăm această situaţie”, a afirmat Oana Gheorghiu.
Ea a menţionat că proiectul prevede realizarea unui spital cu şase etaje în curtea Spitalului de Copii „Marie Curie”, urmând să aibă şi un bloc operator. Gheorghiu a mai precizat că asociaţia a renovat mai multe spitale din ţară şi din Bucureşti şi a triplat capacitatea de transplant a României.
Senatorul USR Adrian Wiener, membru al Comisiei pentru sănătate publică, a atras atenţia în cadrul dezbaterii asupra faptului că există 400-600 de localităţi în România care nu au medic de familie.
„Dacă e să evaluezi un sistem de sănătate în ceea ce priveşte performanţa lui, întrebarea care încorporează absolut toate inadecvările sistemului este ‘mortalitatea evitabilă’, care în România din păcate este la 48%. Cea mai mare din Europa. Sigur, cauzele de mortalitate sunt multiple, iar cea mai dramatică este – peste dublul mediei europene – la mortalitate infantilă. Această mortalitate evitabilă se traduce şi în faptul că avem cea mai mică supravieţuire a pacientului cu cancer, de exemplu, că avem cea mai mare mortalitate intraspitalicească la accidentul vascular cerebral, în faptul că avem doar vreo nouă centre care adresează modern accidentul vascular cerebral ischemic cu tromboliză”, a spus el, potrivit Agerpres.