Adrian Wiener, medic și senator USR, despre "umilința rezidenților" de la Craiova: Medicii rezidenți sunt asimilați instrumentarului în spitalele din România
„Umilința rezidenților din România în formă instituționalizată. Cu număr de înregistrare și ștampilă. Asta pe lângă faptul că munca din gărzi nu le este retribuită în niciun fel, iar instruirea lor considerată ca un privilegiu. Medicii rezidenți sunt asimilați ‘instrumentarului’ în spitalele din România”, comentează Adrian Wiener, medic și senator USR, într-o postare pe Facebook, situația de la Spitalul Județean din Craiova, unde medicii rezidenţi pot mânca în spital doar contra cost, în timpul gărzilor, iar medicii specialişti şi primari primesc masa gratuit.
Adrian Wiener este medic, fost manager al Spitalului Județean de Urgență din Arad și membru al Comisiei de Sănătate din Senat.
Medicii rezidenți pot mânca în spital doar contra cost, în timpul gărzilor, iar medicii specialiști și primari primesc masă gratuit la bucătăria Spitalului Județean de Urgență din Craiova, potrivit unui anunț afișat marți, 8 ianuarie, pe pereții spitalului, semnat de directorul medical Mihaela Cheie. Managerul Spitalului Clinic de Urgență Craiova, Eugen Georgescu, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, că în unitatea sanitară sunt aproximativ 100 de medici rezidenți. Eugen Georgescu a precizat că măsura ca rezidenții să plătească mâncarea de la cantina spitalului a fost luată de la 1 ianuarie.
„În atenția medicilor șefi de secție
Vă rugăm să informați medicii rezidenți care efectuează gărzi în secția dumneavoastră că spitalul va asigura masa doar pentru medicii specialiști sau primari.
Medicii rezidenți care doresc să mănânce la bucătăria spitalului o pot face contra cost.”
Anunțul este datat 8 ianuarie 2019 și este semnat de directorul medical al spitalului, Mihaela Cheie. Fotografia cu anunțul a fost distribuită intens pe Facebook în cursul zilei de miercuri.
Surse din cadrul spitalului au declarat, pentru Mediafax, că firma care asigură hrana în spitalul Clinic de Urgență Craiova, serviciul fiind externalizat, nu a mai vrut să asigure gratuit mâncarea rezidenților invocând costurile prea mari. Meniul servit de firmă pentru medici costă 10 lei pe zi.
Spitalul Județean de Urgență din Craiova a fost în centrul unui scandal și în decembrie anul trecut, după ce un bărbat din oraș, angajat al companiei Ford, a scris pe Facebook că el și colegii săi le-au dus pungi cu cadouri copiilor internați la secția de Oncologie a spitalului, iar la urcarea în lift, au fost abordați de liftieră astfel: „Mie ce mi-ați adus? Nu stiți că prima plasă se dă la liftieră?”
Ancheta internă a spitalului în acest caz a stabilit că liftiera „a glumit”.
În cele din urmă, liftiera a demisionat, însă purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Cristina Geormăneanu, a precizat, atunci, pentru HotNews.ro, că femeia și-a dat demisia de onoare și nimeni din spital nu i-a cerut demisia.
Citește și: