Sari direct la conținut

Direcția de Sănătate Publică recunoaște că i-a eliberat parafă de medic italianului cu 8 clase: "Facem anchetă internă"

HotNews.ro
Direcția de Sănătate Publică recunoaște că i-a eliberat parafă de medic italianului cu 8 clase: "Facem anchetă internă"

Direcția de Sănătate Publică București a recunoscut, marți după-amiază, că i-a eliberat parafă de medic lui Matteo Politi, italianul cu 8 clase care a pretins că este medic și a operat la 5 clinici private din Capitală. Parafa a fost eliberată pe data de 23 martie 2018 de către Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală din cadrul DSP București. „Conducerea instituţiei a demarat o anchetă internă şi a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcţionarul public din cadrul biroului mai sus menţionat a soluţionat solicitarea domnului Matteo Politi”, precizează DSP București.

„Menţionăm că funcţionarul public a fost mutat disciplinar , urmând ca până la finalizarea cercetării disciplinare să-şi desfăşoare activitatea în cadrul altui compartiment”, arată reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București.

DSP mai precizează că a fost dispus un control la nivelul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală pentru verificarea modului în care au fost eliberate codurile de parafă în cursul anului 2018.

„Direcţia de Sănătate Publică consideră regretabil acest fapt, conducerea va dispune toate măsurile necesare pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete”, adaugă reprezentanții DSP.

Matteo Politi avea nevoie de documente de la două instituții pentru a putea profesa ca medic în România: Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică.

Reprezentanții Monza România, una dintre cele 5 clinici private unde a operat italianul cu 8 clase care a pretins că este medic, arătau, marți la prânz, într-un punct de vedere remis HotNews.ro, că Matteo Politi „a solicitat o colaborare, în decembrie 2018, cu Grupul Monza pentru o intervenţie chirugicală a unei paciente a lui Matteo Politi. În vederea acestei colaborări, Matteo Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.” Monza România mai preciza că italianul a realizat „o singură intervenţie chirurgicală la Centrul Medical Monza, în luna decembrie 2018” și că „se declară parte lezată în acest context şi a iniţiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi.” (Pe larg aici)

Colegiul Medicilor România a anunţat că nu a eliberat niciun document care să îi confere pretinsului medic italian, care avea de fapt 8 clase şi a reuşit să opereze la 5 clinici private din Bucureşti, dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre. La rândul său, Colegiul Medicilor Bucureşti a precizat, la solicitarea HotNews.ro, că s-a autosesizat pe data de 28 decembrie 2018 „cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către o persoană”, iar „după verificările făcute în evidenţele noastre şi ale Colegiului Medicilor din România, la rândul nostru, în cursul lunii ianuarie, am sesizat organele de urmărire penală.” (Pe larg aici)

Timp de un an, un italian cu opt clase condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând de faptul că avea același nume de familie cu al unui cardiolog, a reușit să opereze în mai multe clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza. După ce a fost condamnat, bărbatul a fugit din Italia, venind în România, sub o altă identitate, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician, a scris ziarul Libertatea.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro