Proiect de lege în Germania: 2.500 Euro amendă pentru cei care refuză vaccinarea împotriva rujeolei
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, vrea să impună obligativitatea vaccinării împotriva rujeolei la copiii de grădiniță și de vârstă școlară. El amenință cu amenzi mari și o eventuală excludere de la grădiniță. Amenzile ar putea fi de până la 2500 de euro, a declarat politicianul CDU, publicației Bild am Sonntag.
Măsurile planificate fac parte dintr-un proiect de lege pe care Spahn l-a pus în discuția guvernului și speră să treacă anul acesta prin Bundestag.
Ministrul creștin-democrat are și sprijinul partenerului de coaliție, SPD. „Vrem să protejăm toți copiii de infectarea cu rujeolă, așa că oricine intră la o grădiniță sau școală, ar trebui să fie vaccinat”, a spus Spahn. Nou-veniții trebuie să prezinte dovada vaccinării, iar cei deja înscriși au termen până cel târziu în 31 iulie, anul viitor, a precizat el.
Institutul Robert Koch a prezentat recent cifre privind ratele de vaccinare, care sunt colectate în Germania în timpul înscrierii la școli. În 2017, peste 97% dintre elevi au primit primul vaccin împotriva rujeolei, însă numai 92,8%, pe cel de-al doilea, considerat foarte important. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95%, pentru a elimina rujeola. Boala este extrem de contagioasă și, în cazuri rare, poate fi letală.
Gratuitate, dovezi, amenzi
Potrivit lui Spahn, nu există costuri pentru cetățean datorită obligației de vaccinare, deoarece “plătesc asigurările de sănătate”. Vaccinări împotriva rujeolei ar trebui să fie posibile, în viitor, la toți medicii, în afara celor stomatologi. Este vorba despre „utilizarea fiecărei vizite la medic, pentru a verifica starea de vaccinare”, a spus Spahn.
Aceasta se certifică printr-o dovadă sau un „pașaport de vaccinare” (Impfpass). În cazurile în care starea sănătății unei persoane nu permite vaccinarea, acest lucru trebuie atestat printr-un certificat medical.
Dacă la grădinițe se poate realiza excluderea unui copil nevaccinat, la școli lucrul acesta se realizează mai greu, datorită obligativității școlarizării. Aici se referă în principal ministrul la amenzi, care ar urma să fie inițiate de autoritățile sanitare și pot ajunge până la 2.500 euro.