UPDATE: Protest la Floreasca – mai mulți medici intră în grevă: Este regretabil că Beuran a fost demis înainte de finalizarea anchetei / Oprița: Orice manifestare trebuie să respecte litera legii
Mai mulți medici de la Spitalul de Urgență Floreasca au anunțat că își întrerup activitatea și vor asigura asistență doar pentru urgențele majore, în semn de protest față de sancțiunile dispuse în urma incidentului în care o pacientă a luat foc pe masa de operație. De asemenea, ei susțin că este „regretabil” că s-a decis demiterea chirurgului Mircea Beuran, înainte de finalizarea anchetei.
Printre medicii semnatari ai comunicatului de susținere a lui Mircea Beuran se numără: Bogdan Stoica, Gabriel Varsa, Ioan Gheju, Alina Prodan, Cristina Tudor, Mircea Bejenaru, Ioan Tănase, Francesco Bulca, Gabriel Teleanu, Radu Stănescu, Cristian Popa, Daniela Ologoiu, Bogdan Gaspar, Claudiu Turculeț, Irina Mihaela Bejenaru, Oana Roșu.
„Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca dorește să-și exprime îngrijorarea față de felul în care este tratat un incident medical regretabil și de lipsa respectului și deontologiei a tuturor celor implicați. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestegiu și a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca înainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcție prof. dr. Mircea Beuran. Solicităm Ministerului Sănătății să ancheteze incidentul, dar mai ales situația care a permis ca acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situația spitalului este extrem de gravă și că această situație se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care își desfășoara activitatea în spital. În aceste condiții medicii au decis întreruperea activității atât în interesul nostru cât și al pacienților pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistența medicală numai pentru urgențele majore, conform legislației în vigoare”, se arată într-un comunicat semnat de 25 de medici de la Floreasca.
Oprița: Orice manifestare trebuie să respecte litera legii
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a declarat luni că medicii şi asistenţii care au anunţat că întrerup activitatea au dreptul să protesteze, însă trebuie să respecte prevederile legale.
„Este, de fapt, o scrisoare de protest întocmită de un număr de medici şi asistenţi din spitalul nostru. Fără îndoială că persoanele care au semnat acest lucru au dreptul să protesteze şi nimeni nu le îngrădeşte dreptul de a protesta. Mai departe, nu cunosc faptul că ar fi spus că întrerup lucrul. Atragem atenţia că orice manifestări de protest trebuie să respecte prevederile legale şi litera legii atunci când sunt efectuate. De asemenea, cred că înainte de a protesta, colegii noştri trebuie să ia act de rezultatele acestei anchete interne şi de modul în care s-au petrecut faptele ca atare”, a subliniat medicul, citat de Agerpres.
El a explicat că revocarea contractului de management al medicului Mircea Beuran, şef secţie chirurgie, nu înseamnă demiterea acestuia, profesorul putând să conteste decizia pe cale administrativă.
„Ca urmare a acestei anchete interne, în baza materialului probatoriu depus, au rezultat o serie de nereguli care au dus la elaborarea unor propuneri şi a unor concluzii printre care şi aceea de a fi revocat contractul de management al şefului secţiei de chirurgie III, domnul profesor Beuran. (…) Nu este vorba despre o demitere, este vorba despre revocarea contractului de management al unui şef de secţie iar el a fost făcut pentru neîndeplinirea a 10 dintre cele 33 de obligaţii care revin strict (…). Este dreptul fiecărei persoane care se consideră nedreptăţită de a contesta această decizie pe cale administrativă”, a spus Bogdan Opriţa.
În cazul pacientei respective, potrivit acestuia, nu este vorba despre o defecţiune a unui echipament, ci de „nerespectarea” unor proceduri.
„Despre incidentul în cauză nu vorbim despre o defecţiune a vreunui echipament, ci discutăm fără putinţă de tăgadă despre nerespectarea procedurilor operaţionale în folosirea acelui echipament”, a arătat medicul.
„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare a secției. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare al prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății va prezenta mâine concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecția Sanitara de Stat (ISS) și Corpul de Control al MS și salută totodată decizia managementului de la SCUB, de încetare a contractului de administrare al șefului de secție, care nu a respectat obligațiile contractuale.