Primele măsuri luate de România împotriva coronavirusului din China: Autoritătile vor să cumpere pentru aeroporturi camere cu termoviziune, care identifică persoanele cu febră
România ia primele măsuri pentru a preveni posibilitatea ca noul tip de coronavirus din China, care a ucis până acum 9 oameni, să ajungă și în tara noastră. Autoritățile intentionează să cumpere camere cu termoviziune, ce identifică persoanele care au febră, si să le monteze în aeroporturi.
Decizia a fost luată miercuri dimineață într-o întâlnire care a avut loc la Ministerul Sănătății între experti în sănătate publică, în boli infecțioase si microbiologie si secretarul de stat Nelu Tătaru.
Prezent la întâlnire, medicul Adrian Streinu Cercel, președintele Institutului de Boli Infectioase Matei Balș, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății va emite, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri o alertă la nivel mondial privind coronavirusul din China și va recomanda, la rândul său, un set de măsuri.
Ministerul Sănătății urmează să revină, în cursul zilei de astăzi, cu informații privind întregul set de măsuri pentru combaterea coronavirusului din China.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, le-a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.
Până în acest moment, Institutul Național de Sănătate Publică a luat următoarele măsuri în ceea ce privește noul tip de coronavirus: a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național și, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, au fost emise atenționări de călătorie.
În plus, în România ar urma să fie disponibile, în curând, teste care să depisteze rapid eventuala prezență a virusului gripal care a dus la decesul a 6 oameni în China, a anunțat marți medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Testele urmează să fie disponibile, cel mai probabil, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
„În momentul de față au devenit disponibile teste pentru identificarea infecției cu acest virus, dar gândiți-va că discutăm despre un organism care abia a fost izolat. Mai durează până când vor fi disponibile teste comerciale, le numim noi. Deci există un acces limitat la teste, în momentul de față. Dar cred că în curând vom avea și în țară noastră și poate chiar la Institutul ‘Matei Balș’, teste care să poată să depisteze acest tip de virus”, a declarat marți, pentru Mediafax, medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va organiza o reuniune miercuri, urmând să decidă dacă va fi declarată stare de urgență internațională, în condițiile în care specialiști din China au stabilit că noul tip de virus se transmite de la om la om.