Rezidențiat 2020: Concursul are loc duminică. Număr record de candidați și condiții speciale impuse de pandemie
Concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie are loc duminică și se va desfășura în cele 6 centre universitare tradiționale – București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara – dar în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic. Anul acesta se înregistrează un număr record de candidați, respectiv 11.948 (6.396 la medicină, 3.008 la medicină dentară și 2.544 la farmacie) care vor concura pentru cele 7.061 de locuri și posturi scoase la concurs pe cele 3 domenii de pregătire, astfel: 4.518 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1.219 locuri și posturi pentru medicină dentară și farmacie și 105 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.
„Echipele ministerului și a centrelor universitare implicate în organizare fac eforturi pentru ca, la ora începerii concursului, toate condițiile impuse de situația epidemiologică să fie întrunite. O provocare o reprezintă și numărul record de candidați înscriși. Sunt prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților, dar și a personalului implicat. Pe durata desfășurării examenului purtarea măștii medicale va fi obligatorie. Sunt prevăzute circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs. Se va măsura temperatura la intrarea în săli și vor fi asigurate susbstanțe dezinfectante pentru mâini și suprafețe. Sunt alocate un număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, precum și asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
În sesiunea 2020, cifra de școlarizare a fost suplimentată cu 961 de locuri pentru acoperirea deficitului de personal în specialități cu număr de pacienți crescut, precum și pentru pregătirea de medici specialisti în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă în contexul pandemiei de SARS-CoV-2. Totodată în 2020 s-a avut în vedere asigurarea cu specialiști pentru programele naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice, acordarea asistenței medicale pentru copii, precum și necesitatea formării unui număr sporit de specialiști care să trateze bolile cardiovasculare și ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe.
Și în acest an, toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, vor fi admiși.
La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura după aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.
Toate informațiile vor fi afișate pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro.
Citește și: