INTERVIU Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: Nu există un risc semnificativ de infectare pentru cei care merg să voteze. Riscul este mai mic decât în supermarket
Riscul de infectare cu SARS-CoV2 în secția de votare este „extrem de mic, mai mic decât în supermarket”, și, practic, nu există un risc semnificativ pentru cei care merg să voteze, afirmă Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un interviu acordat HotNews.ro. Dacă personalul din secțiile de votare, care va sta acolo o zi întreagă, trebuie să respecte măsuri mai stricte, pentru cei care merg la vot este suficient să poarte masca în permanență, să păstreze distanța în cazul în care stau la coadă la intrarea în secția de votare și să își dezinfecteze mâinile, atât la intrare, cât și la ieșire.
Ce reguli trebuie să respecte cei care merg la vot pentru a nu se infecta, potrivit profesorului Răzvan Cherecheș:
- Răzvan Cherecheș amintește că votul în sine poate dura doar câteva secunde în cabina de vot, cât timp pui ștampila, astfel că un risc de infectare semnificativ nu există, însă condiția pentru acest lucru este respectarea regulilor.
Răzvan Cherecheș
- „Pentru cei care se duc la vot: trebuie să se asigure că poartă masca în permanență, că atunci când stau la coadă ca să intre în secția de votare păstrează distanța față de cei din față și se asigură că se dezinfectează pe mâini atât la intrarea în secție, cât și la ieșirea din secție, după ce au manipulat ștampila, pixul sau alte lucruri.”
- „Riscul este mai mic decât în supermarket. Traficul e mai mic și nu există riscul să te apropii de oameni atât de mult ca într-un supermarket. Riscul de infectare este extrem de mic, dacă porți masca și dacă păstrezi distanța. Nu există un risc semnificativ pentru cei care se duc să voteze.”
Ce reguli trebuie să respecte personalul din secțiile de votare pentru a nu se infecta, potrivit profesorului Răzvan Cherecheș:
- „Personalul din secțiile de votare, oamenii care vor sta acolo întreaga zi, trebuie să se asigure în primul rând că spațiul este ventilat corespunzător, ei stând acolo o perioadă lungă de timp. Ventilat corespunzător înseamnă că eu, în locul lor, m-aș asigura că există un flux de aer, un curent de aer – sunt deschise două ferestre opuse sau, dacă există un sistem de ventilație, ceea ce mă îndoiesc, acesta să fie pornit, astfel încât volumul de aer să fie crescut.”
- „Toată lumea trebuie să poarte mască în permanență în interior și să încerce pe cât posibil să păstreze distanța unii de alții – inclusiv partea cu așezatul la masă, cu buletinul, cu verificarea documentelor. Să stea la o distanță de 2 metri unii de alții, să nu stea aproape, pentru că, pe durate lungi de timp, stau și respiră acolo.”
- „De asemenea, este foarte important să se asigure că se dezinfectează pe mâini des, pentru că ștampila se dă de la o persoană la alta, există risc de contaminare, nu ai de unde să știi ce face omul cu ștampila în cabina de vot.”
- „Tot pentru cei din secțiile de votare: este important să se asigure și că își schimbă masca o dată la 4 ore, pentru că pe o durată mai lungă de atât, masca tinde să se umezească, mai ales dacă și vorbesc, și își pierde integritatea. La fiecare 4 ore ar trebui schimbată.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro