Sari direct la conținut

"Enumerați documentele care atestă calitatea de asigurat și criteriile de internare în spital." Subiectele de la concursul pentru directorii caselor județene de asigurări de sănătate, picat de 28 din 33 de candidați

HotNews.ro
Adrian Gheorghe si Vlad Voiculescu, Foto: AGERPRES
Adrian Gheorghe si Vlad Voiculescu, Foto: AGERPRES

​”Enumerați documentele prin care se atestă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate din România”, „enumerați criteriile de internare pentru asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă” sau „prezentați serviciile medicale care nu sunt decontate din fondul național unic de asigurări de sănătate”. Sunt 3 dintre cele 10 întrebări la care au avut de răspuns candidații la concursul pentru șefia caselor județene de asigurări de sănătate. Doar 5 dintre cei 33 de candidați au promovat examenul. De asemenea, alți 21 de candidați înscriși nu s-au prezentat la concurs. O parte dintre cei respinși, dar și dintre cei care nu s-au prezentat, sunt directori interimari în funcție de case județene de asigurări de sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproape 10 miliarde de euro în acest an. Casele județene de asigurări de sănătate reprezintă, în multe cazuri, „cel mai mare portofel” dintr-un județ, așa cum afirma, recent, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

De altfel, Vlad Voiculescu este cel care l-a propus pe Adrian Gheorghe, actualul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, numit de Guvern în această funcție la începutul anului. În mandatul de ministru al lui Vlad Voiculescu și după numirea lui Adrian Gheorghe la conducerea CNAS s-a decis și a demarat organizarea concursului pentru conducerile caselor județene.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, explica recent faptul că CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale, toate contractele fiind încheiate între CASMB/casele județene și furnizori. „La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele Casei de Asigurări de Sănătate. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient”, a spunea atunci Adrian Gheorghe. Președintele CNAS adăuga că „va fi un concurs organizat în litera și spiritul legii” și a ținut să sublinieze că „am primit asigurări de la reprezentanții tuturor partidelor din coaliție că se dorește ca acest concurs să fie transparent și obiectiv”. „Nu am primit direct sau indirect niciun fel de aluzie sau presiune” după anunțarea acestor concursuri, a subliniat Adrian Gheorghe.

Proba scrisă ținută săptămâna trecută este prima din cadrul concursului. Urmează contestațiile și afișarea rezultatelor după rezolvarea acestora, apoi interviurile la sediul CNAS, în maximum 4 zile de la susținerea probei scrise (12 mai inclusiv).

„Mai e mult până departe. Concursurile pe bune sunt însă un început bun”, a reacționat Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în mandatul căruia s-a decis și demarat organizarea concursului, vineri seară, imediat după afișarea rezultatelor probei scrise a concursului, pe site-ul CNAS.

La proba scrisă, candidații au avut de răspuns la 10 întrebări. Răspuns corect și complet la fiecare întrebare era notat cu 10 puncte, iar nota minimă necesară pentru promovarea examenului era de 70 de puncte:

  • 1. Enumerați criteriile de internare pentru asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă, respectiv spitalizare de zi, conform Ordinului nr. 397/836/2018 din 27 martie 2018 – privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pechetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, actualizat cu modificările și completările ulterioare.
  • 2. Enumerați responsabilitățile ordonatorilor de credite conform Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, actualizată cu modificările și completările ulterioare și controlul financiar preventive propriu.

  • 3. Prezentați serviciile medicale care nu sunt decontate din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurați, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse după caz, conform Legii 95/2006 republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • 4. Enumerați programele naționale de sănătate curative (exclusiv subprograme și obiective) din bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, conform Hotărârii nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018, actualizată cu modificările și completările ulterioare.
  • 5. Enumerați documentele justificative necesare a fi depuse la casa de asigurări de sănătate pentru rambursarea contravalorii asistenței medicale transfrontaliere după ce asiguratul a obținut autorizarea prealabilă și enumerați etapele analizei cererii de rambursare de către casa de asigurări de sănătate, conform Hotărârii nr. 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistența medicală transfrontalieră, actualizată cu modificările și completările ulterioare.

  • 6. Descrieți metodologia de selecție a unităților de specialitate pentru includerea în programele naționale de sănătate curative, conform Ordinului nr. 245/2017 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018, actualizat cu modificările și completările ulterioare.
  • 7. Enumerați documentele prin care se atestă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, conform Ordinului nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, actualizat cu modificările și completările ulterioare.
  • 8. Prezentanți condițiile de încheiere a contractului de management între directorul general al casei de asigurări de sănătate și președintele CNAS și de realizare a planului de management, conform statutului CNAS aprobat de Hotărârea nr. 972/2016 pentru aprobarea Statutului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, actualizată cu modificările și completările ulterioare.

  • 9. Prezentați scopul și principiile actului de control în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, conform Ordinului nr. 1012/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, actualizat cu modificările și completările ulterioare.
  • 10. Propuneți cel puțin 5 măsuri de eficientizare a cheltuielilor în asistența medicală spitalicească prin prisma reglementărilor legale incidente sistemului de asigurări sociale de sănătate.

28 din 33 de candidați au picat proba scrisă. Alți 21 nu s-au prezentat

Casele pentru conducerea cărora s-a organizat concurs: Casa de Asigurări de Sănătate București, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

În județele unde niciun candidat nu a fost admis, procedura de concurs urmează să fie reluată. La fel și în cele 3 județe – Dolj, Olt și Timiş – unde nu s-a înscris niciun candidat.

În cel puțin două județe – Ilfov și Suceava – directorii interimari aflați în funcție s-au prezentat la concurs, dar au picat proba scrisă. De asemenea, alți directori interimari în funcție s-au înscris la concurs, dar nu s-au prezentat la proba scrisă de săptămâna trecută.

În total, în 24 de județe, directorii interimari în funcție au participat la concurs: București, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

În afara celor 15 care au fost candidați unici, dintre care doi au fost respinși la concurs – Ilfov și Suceava – nu este exclus să mai existe și alte cazuri în care actualii directori interimari au picat concursul, însă CNAS nu face publice numele candidaților, din cauza regulamentului GDPR, astfel că este greu de stabilit.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
guguza • 2009-09-28 15:24:30
Bineinteles pentru protectia noastra.
9 8
Observatorul • 2009-09-28 16:45:00
Rachetele americane sunt in principiu mult mai periculoase decat cele iraniene. Americanii au facut cele mai mari crime de razboi in ultimii 100 de ani. Iranienii... s-au aparat de Saddam Hussein.
17 4
Nedumeritul • 2009-09-28 17:12:47
Poate ma insel eu, dar in ultimii 100 de ani au fost 2 razboaie mondiale in care americanii s-au comportat ca niste domnisoare bine crescute pe langa altii... dar cui ii pasa? jos imperialismul!!
2 14
mihnea • 2009-09-28 21:39:32
daca ar fi sa atace iranienii ar bombarda Israelul. Romania nu colonizeaza teritoriile palestiniene
6 3
vasile • 2009-09-28 22:52:16
Aici pe forum, oamenii trebuie sa aibe un minim de cunostinte si tu nu le ai, uite, un sat are mai putine crime decat un oras, america joaca un rol important in lume, istoria nu va judeca ro. pt. ca nu a intervenit in cutare conflict, pt. ca are de 100X mai putina capacitate militara decat USA, deci si crimele sunt proportionale cu puterea militara. Tu crezi ca lumea asteapta ca ro. sa intervina in oceanul indian sa starpeasca pirateria? In razboiul cu sadam, Iranul a fost cel care ameninta cu razboiul si masa trupe la granita, armata lor se credea armata lui dumnezeu, si vroiau sa duca in lume revolutia lor cu forta, este adevarat ca sadam a atacat primul, dar vina corespunde mei mult Iranului. Tu vezi ca un comportament de om normal la cap, ca unul singur sa faca gesturi agresive intr-o seara la discoteca la un grup de boxeri profesionisti? Scutul Iranului sunt oameni ca tine care s-ar supara foc daca maine Iranul ar fi sters de pe harta.
0 8
d • 2009-09-28 19:41:30
atunci hai sa ne facem sclavii iranienilor si sa ne faca ei politica externa, ca de, daca au rachete care ajung la Bucuresti, gata, s-a terminat cu noi, trebuie sa le facem pe plac.
1 3
Eneas • 2009-09-28 20:26:14
daca sunt domni , si cu o singura racheta il rezolva pe Malpraxis,eu sunt gata sa fac pace cu Iranul! vrem Primar General iranian !
2 2
Axul • 2009-09-28 15:26:35
Atunci sa traga una in Ferentari si una in Rahova si lui Ahmi i se ridica statuie!
10 8
jay • 2009-09-28 15:31:39
...il luam de presedinte! :)
9 6
MG • 2009-09-28 17:19:38
esti glumet, vii des la Bucuresti?
0 6
tarzan • 2009-09-29 00:12:56
Sigur nu vine des la Bucuresti ca ii e frica. A auzit ca umbla trenuri pe sub pamant si asta e facatura satanei. Piei! -)
0 3
Titirca1 • 2009-09-28 15:27:11
visate si sperate, DESART, de unul. Intrebat de o reporterita la Bruxelles (nu mai itn minte care), despre presedintele roman, Gordon Brown a recunoscut ca nu-si aduce aminte cine e. Chestiune de axâ, deh. Mi-am adus aminte, era reporterita de la Euractiv.
7 1
Prostu • 2009-09-28 15:36:56
Raza de actiune au . Da precizie ? Ar putea fi ochite direct palatul Victoria si Casa Boborului ?
6 7
Io • 2009-09-28 16:49:13
Din pacate asta va fi o excelenta scuza pentru americani sa bage drift suplimentar in frecventa publica de GPS. Bineinteles, oraselor de campie le foloseste driftul pe altitudine exact la nimic in conditiile unei traiectorii suficient de verticale, dar noi sa fim sanatosi...
3 0
gheorghe • 2009-09-28 15:38:44
hai sa va vad cate capitale numarati daca ajung si maresc iranienii raza de actiune la 4000 km.
1 7
Spargatoru' de... nuci • 2009-09-28 15:46:24
Deseara ma bag putin pe la Cora sa fac provizii de faina, ulei, nectar de coacaze si apa plata neinceputa. Imi bat dintii step in gura de ce frica m-a luat... Inca o data "BRAVO Liberation". Ziar prima-ntai, nu mai sint altii ca ei... Ani de zile "Pudelul Francez", "Buldogul Englez" si "Unchiul Sam" l-au ingrasat pe Reza Pahlavi cu cele mai noi (la propriu!!!) sisteme de armament si acu' se trezesc ca in caz de galagie persii le-o dau in goarna cu propriile arme. La fel in Iraq, la fel in Afganistan. Exista 2 celebre Departamente, unul in cadrul CIA si altul in cadrul NSA, care ar trebui sa se ocupe de "previziunile si analiza politico-militaro-economica in regiuni identificate ca fiind posibile generatoare de instabilitate". Ala care tine de CIA s-a apucat de studiul "schimbarilor climatice ca amenintare la adresa securitatii nationale"... Fiecare cit poate...
7 6
emilb • 2009-09-28 15:55:21
n-ai inteles. asta e si ideea. un razboi cu iran inseamna acces nemarginit la resursele de petrol, profit pt. firmele producatoare de armament, control in zona, o piata de desfacere de 70 de milioane de oameni dornici sa fie democratizati.
7 5
vali • 2009-09-29 00:13:39
si daca si-o iau de la iranieni ce-o sa se intample?
1 0
ratza • 2009-09-28 16:01:01
ahmadinejah sa faca ceva in bucuresti, ca ai nostri nu sunt in stare... :))
8 2
profetul • 2009-09-28 16:09:40
O, rugaciunile ardelenilor se fac in sfirsit auzite:) de-ar da vreo 20 de rachete, sa ramina o gaura in harta in loc de bucuresti ionopot kivanok:) saalam aleikum:)))
18 3
Alex • 2009-09-28 16:24:21
numai sa nu ne stricati bunatate de mini-autostrada, numita si "a Soarelui" (fara referire la Zoroastrism), stimabili persi. va multumim!
0 6
Cetateanul tyurmentat • 2009-09-28 19:25:25
doar cultul solar al carui mare preot era imparatul Constantin altoit pe bucati din crestinismul adevarat. Asa ca autostrada Soarelui e inca o piesa din puzzle-ul pe care farmazonii ni-l servesc peste tot. Cat l-or mai servi, ca mult nu mai au!
1 2
MirceaA • 2009-09-28 16:27:02
nu mi-am imaginat niciodata sa vad ca un roman poate gandi asa ceva. O diaree neuronica.
0 10
Andrei • 2009-09-28 16:28:46
eu zic sa incerci sa si gandesti din cand in cand .. sa stii ca ajuta
0 8
bugsy • 2009-09-28 16:45:40
@Profetule: Shalom profetule. Am vb cu Rabbi aseara si mi- a zis asa: cu parere de rau, dar ardelenii nu s/au rugat la cine trebuie. Si a mai zis ceva, despre mesaj de la "entitatatea sionista" pentru MAD MAN from Teheran. Mesajul era ceva cu Tic! Tac! in continut!
0 8
Nedumeritul • 2009-09-28 17:22:33
ca problema ta nu e dureroasa...
0 4
Analfabet • 2009-09-28 16:12:18
Stati calmi. NU se intampla nimic...sunt atatia iranieni prin Bucuresti...
5 6
Cetateanul turmentat • 2009-09-28 16:20:07
Ia sa nu ne mai bage astia in jocurile lor de-a razboiu', ca oricum noi suntem doar cu pagubele la o adica!
3 2
Ouroboros • 2009-09-28 16:26:15
Alta gaselnita de la unchiul SAM cu instlatile alea nu stiau cum sa o dea dupa gard , sau nu era motiv serios indeajuns ....acum ....astea si asa peste o luna who knows poate sare uraniu ala in varf la racheta ......mai un razboi micutz o chestie o mazlina ....ceva bonusuri pe final , zicea bine cineva aci mai sus:D
5 2
anonim • 2009-09-28 16:53:10
va asteptam in nord, unde sunteti in siguranta:)
3 0
wasabi • 2009-09-28 16:53:17
"Rachetele Shahab-3 lansate de Iran pot ajunge pana la Bucuresti " da da sigur..ca aia nu au ce face cu rachetele decat sa le trimita in bucuresti, ma scuzati, PANA LA ..bucuresti de parca bucurestiu este un obiectiv militar foarte important pentru aia. dar ..hai sa panicam lumea si sa dam o nota de gravitate acestui subiect.
4 8
tyty • 2009-09-28 16:53:57
rachetele functioneaza cu "combustibil solid" adica, carbune "???? pare a fi un banc in genul acelora cu dotarea militara a Albaniei :))
5 2
MG • 2009-09-28 17:23:48
nu mai radeti de Albania!, ramanem de rasul curcilor. Suntem sub standardul Albaniei
2 5
capatu' satului • 2009-09-29 15:40:40
/////
combustibilul solid este mult mai ieftin ca pret,
din aceasta categorie fac parte tetraclorura de aluminiu, etc.,

pt. habaru' tau 2 rachete cu combustibil solid (boostere) dau navetei spatiale amercane principalul impuls..............
0 0
gheo • 2009-09-28 17:16:50
no tulai doamne din ce vad eu pe harta strafor si clujul e pe lista no, numa' de -ar lovi in magazinul de carnati al lui ion cepoi, vecinul de alaturi, ca m-a imbolnavit cu gunoaiele :)))
0 5
Dan Căpitan de Şpan • 2009-09-28 17:18:28
aaaaaaaaaaa!nuuuuuuuuuu! iranienii astia periculosi care ne urasc pe noi romanii pt ca facem parte din civilizatia euroatlantica pe care ei o urasc de moarte, ne vor bombarda cu bombe atomonuclearopetrolistice!!!!! fie=va frica romani! la arme cu Unchiaşu Samuilă care ne va proteja de acesti barbari ce vor sa ne distruga! traiasca america! traiasca băsescu! traiasca regina marii britanii si prinţesa diana! traiasca oamenii ce fac afaceri cu petrol si gaze! URAAAA!
5 5
need2trip • 2009-09-28 18:41:38
hahahaha :)))) tare ;)
4 1
Ioan • 2009-09-28 18:00:50
Pana acum il ridicati in slavi pe Ahmad pe foumuri. Ca ce spune e corect, poate nu cum spune da' ce spune da, ca le da peste nas americanilor, ca e curajos, ca una, ca alta. Acu' va tzatzaie poponelul de frica! :-) :-) :-)
2 3
ionica fonosch • 2009-09-28 18:40:26
http://www.youtube.com/watch?v=WYeDsa4Tw0c&feature=related
4 0
creca • 2009-09-28 18:52:51
mare branza... de parca strica iranienii rachete pe bucuresti... de parca ar fi bucurestiul o super capitala europeana, un centru economic ce merita vizitat si mentionat... fasssss pe de alta parte.. toata prostimea, snobii, cocalarii, rromii si cam tot ce inseamna scursura societatii romanesti se afla in bucuresti... deci nu ar fi o mare paguba daca s-ar rade tot orasul si ar fi platate flori :-)
4 3
Nedumeritul • 2009-09-29 10:04:35
asa este ca nu prea calatoresti prin tara?
0 1
dfsfdstr • 2009-09-28 20:54:38
pot ajunge fix in pututulica mea. Sunt ingrozit!Haideti sa luam cateva masuri si sa amplasam cateva scuturi antiracheta pentru a apara mancarea noastra traditionala ... saorma de Dristor nr. 69 bis, in fundul curtii!
3 2
Sebi • 2009-09-28 22:54:31
Eu zic sa-i rugam sa trimita o racheta direct in parlament, altfel nu ne scapam de gunoaiele de politicieni care ne conduc...
1 1
INTERVIURILE HotNews.ro