Sari direct la conținut

VIDEO Valeriu Gheorghiță: Vaccinul Pfizer, autorizat de UE pentru grupa de vârstă 5-11 ani cel mai probabil pe 26 noiembrie

HotNews.ro
Copil vaccinat anti-Covid, Foto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images
Copil vaccinat anti-Covid, Foto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare a vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani pe 25 noiembrie, iar cel mai probabil pe data de 26 noiembrie, Uniunea Europeană va autoriza acest vaccin pentru folosirea pe teritoriul său la această grupă de vârstă, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Vaccinul Moderna ar urma să fie și el autorizat pentru copii de 6-11 ani la mijlocul lunii decembrie.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a început deja pregătirile logistice pentru administrarea vaccinului la copii și optimizarea platformei de programare, după ce acesta va fi autorizat, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

Până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se folosește vaccin Pfizer unde se va putea face vaccinarea copiilor, însă situația este în dinamică, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Câți români s-au vaccinat împotriva COVID-19?

7,63 de milioane de români s-au vaccinat până acum cu cel puțin o doză și peste 7,2 milioane de români s-au vaccinat cu schemă completă, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Ce înseamnă acest lucru exprimat în rata de vaccinare?

  • Rata de vaccinare cu cel puțin o doză din populația totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, conform INS, este de 39,5%.
  • Rata de vaccinare la populația eligibilă – cu vârsta peste 12 ani – 45%.
  • Rata de vaccinare la populația cu vârsta peste 18 ani – 47,5.
  • Rata de vaccinare din populația adultă la nivel european (UE) este de circa 81% cu cel puțin o doză și de aproape 70% cu schema completă.

149.893 de români s-au vaccinat în ultima săptămână, în scădere cu aproximativ 15% față de săptămâna anterioară, când se vaccinaseră 175.647 de persoane.

Printre persoanele nou vaccinate, domină cele din grupa de vârstă sub 60 de ani – 77% dintre persoanele nou vaccinate.

Peste 11.600 de persoane au fost vaccinate în ultima săptămână de echipe mobile în mediul rural, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește doza booster, peste 1.370.000 de români au făcut pănă acum această doză de vaccin, ceea ce înseamnă aproximativ 44% din numărul total al persoanelor eligibile pentru doza booster – care au cel puțin 6 luni de la schema de vaccinare completă. Până pe 22 mai, 5,1 milioane de persoane se vaccinaseră cu schemă completă în România.

57% dintre cei care au primit doza booster sunt persoane vulnerabile – în vârstă sau cu afecțiuni cronice.

Numărul de centre de vaccinare active la nivel național – 762 de centre de vaccinare active totalizând 1.120 de cabinete de vaccinare.

Acoperirea vaccinală – cel puțin o doză de vaccin:

  • București – 65,2%
  • Cluj – peste 50%
  • Constanța – peste 50%
  • Sibiu – peste 50%
  • 23 de județe între 40% și 50%
  • 13 județe între 30% și 40%
  • 2 județe – sub 30% – Covasna (29,15%) și Suceava (28,2%)

România va renunța la vaccinul Astra Zeneca în ianuarie

În acest moment, în România nu sunt disponibile doze de vaccin Astra Zeneca, dar țara noastră urmează să recepționeze o nouă tranșă din acest vaccin pentru persoanele care au făcut doza 1.

Începând din ianuarie 2022, România va renunța, cel mai probabil, la vaccinul Astra Zeneca, din cauza numărului mic de doritori: „În unanimitate s-a luat decizia la nivelul CNCAV să propunem Ministerului Sănătății să renunțăm la vaccinul Astra Zeneca din ianuarie 2022, având în vedere că este un număr foarte mare de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin. Flacoanele sunt multi-doză, cu 10 doze, iar procentul de doze sacrificate este foarte mare. Din punct de vedere cost-eficiență a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătății”, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro